Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

El Museu Frederic Marés trenca els prejudicis amb l'art religiós amb 'Emocions. Imatges i gestos del passat i del present'

L'exposició és una reflexió sobre com un art allunyat del nostre temps pot adquirir nova vida en posar-lo en relació amb el món i l’art contemporanis a partir d’emocions comunes a temps històrics diferents

Museu Frederic Marès. Foto: © Pep Herrero
El Museu Frederic Marés trenca els prejudicis amb l\'art religiós amb \'Emocions. Imatges i gestos del passat i del present\'
bonart barcelona - 27/11/23

El Museu Frederic Marés presenta, del 30 de novembre al 26 de maig, l'exposició Emocions. Imatges i gestos del passat i del present que es podrà veure del 30 de novembre al 26 de maig de 2024. La mostra reuneix escultures del segle XII al segle XVI de la col·lecció en diàleg amb obres d'artistes del segle XX com Lucio Fontana i Antoni Tàpies o del XXI com Bill Viola. El museu convida així al visitant a reconèixer i deixar-se portar per emocions temporals i a trencar prejudicis amb l'art religiós. Així, es presenta una reflexió sobre com un art allunyat del nostre temps pot adquirir una nova vida posant-lo en relació amb l'art contemporani. La relació i el trànsit entre la tristesa i l'alegria és el tema central de la iniciativa.

El director del Museu Frederic Marès, Salvador Garcia, ha explicat que l'exposició vol donar "un nou sentit" a les escultures del museu. "Podem trobar un Lucio Fontana al costat d'una Pietat del segle XVI o el videoart de Bill Viola amb una marededeu", ha posat d'exemple.

El Museu Frederic Marés trenca els prejudicis amb l\'art religiós amb \'Emocions. Imatges i gestos del passat i del present\'

El Marès utilitza el fil conductor de les emocions que es pot reconèixer en totes les obres d'art. "A través del discurs expositiu i les místiques medievals permeten veure les emocions de l'Edat Mitjana i Renaixentista també en les obres contemporànies", ha explicat.

Garcia ha concretat que les escultores exposades són religioses i cristianes però que se'n poden fer "moltes lectures". "Podem trobar emocions atemporals i, tot i que no et reconeguis en una creença, si que et puguis emocionar veient les emocions representades en les obres", ha apuntat.

El recorregut vol reivindicar les emocions representades en les escultures, les que els fidels de l'època medieval tenien davant les imatges a les quals pregaven i les que el visitant pot tenir en la contemplació i en el recorregut proposat. "Es tracta d'articular un discurs entre la tradició i la contemporaneïtat", ha conclòs.

El Museu Frederic Marés trenca els prejudicis amb l\'art religiós amb \'Emocions. Imatges i gestos del passat i del present\' Museu Frederic Marès. Foto: © Pep Herrero

L'exposició, comissariada per la Dra. Victoria Cirlot, compta amb els àmbits dolor, ferida i glòria al voltant de la figura de Maria. Cada secció té una pantalla amb altres obres artístiques, com ara manuscrits i pintures medievals, que contextualitzen les imatges i gestos de les peces exposades. El discurs s'acompanya per cites i poemes de místiques medievals com Juliana de Norwich o Àngela de Foligno.

Entre les peces que pot veure el visitant hi ha tres maresdedeu que pertanyen a dos Calvaris i un Sant Enterrament de la col·lecció de museu. Aquestes escultures dialoguen amb el vídeo Observance (2002) de Bill Viola, que mostra un flux de persones que expressen les seves emocions davant d'un esdeveniment que resta invisible als ulls de l'espectador.

La ferida que Crist va rebre quan era a la creu va ser objecte d'una particular devoció a l'Edat Mitjana. Per això, s'exposen dues pietats, un crist crucificat i una marededeu de la col·lecció que es poden associar amb obres d'Antoni Tàpies i Lucio Fontana. També amb el vídeo de Bill Viola Study for Emergence (2002).

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88