FD_Online_BONART_1280X150

Certàmens

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l'hotel Almanac Barcelona

L'exploració de la natura i la revisió del passat a partir de l'arxiu són dues de les línies temàtiques amb més força en el programa

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l\'hotel Almanac Barcelona
bonart barcelona - 21/11/23

La LOOP Fair obre el 21 de setembre les portes de la seva 21a edició a l'hotel Almanac Barcelona, un format original i immersiu que utilitza les habitacions d'aquest hotel per a exposar les obres i facilitar un punt de trobada a la comunitat de professionals del videoart. 

Quaranta-dos artistes, representats per les seves galeries, han estat seleccionats en aquesta edició per un comitè internacional integrat pels col·leccionistes Jean-Conrad i Isabelle Lemaître (promotors del premi StudioCollector Prize de videocreació), Josée i Marc Gensollen (fundadors de La Fabrique de Marsella), Haro Cumbusyan (fundador de Collectorspace, a Istambul) i Renée Drake (col·leccionista dels Països Baixos). Amb l'objectiu de fomentar la col·laboració entre artistes, galeries, col·leccionistes i altres professionals de la imatge en moviment, la fira ofereix també una finestra en línia amb LOOP Virtual, disponible en exclusiva per a aquesta comunitat abans de l'esdeveniment, que des d'avui i fins al divendres espera rebre 4.000 professionals.

Una de les propostes més destacades d'aquesta edició arriba de mà de la prestigiosa galeria Sadie Col·les HQ de Londres. Presentarà Black Cloud, l’última obra de l'univers futurista en constant creixement de l'artista Lawrence Lek. Des de la perspectiva subjectiva de la intel·ligència artificial, la peça és una commovedora exploració de la consciència tecnològica i la capacitat de la vida no humana per experimentar alegria, patiment i poder, a partir de la història d'un solitari sistema de videovigilància IA en l'abandonada ciutat intel·ligent de SimBeijing, rèplica de la capital xinesa construïda per provar cotxes autònoms.

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l\'hotel Almanac Barcelona

Eunhee Lee, guanyador de la Beca de producció de videoart Loop Barcelona 2023 

En el marc de la roda de premsa de presentació de la fira, s'ha anunciat que Eunhee Lee (Corea del Sud, 1990) és el guanyador de la Beca de Producció de Videoart Loop Barcelona 2023, promoguda per la Fundació Han Nefkens en col·laboració amb la Fundació Joan Miró, el MoCA Museum de Taipei, la galeria ILHAM de Kuala Lumpur, l’Art Hub de Copenhaguen i l’Inside Out Art Museum de Beijing, institucions que també acolliran l'obra. La beca és una eina per incrementar la producció contemporània en el camp del videoart i està dirigida a artistes emergents de nacionalitat asiàtica o residents a l’Àsia. El jurat ha elogiat unànimement l'enfocament poètic del treball de Lee, així com "la precisió i cura amb què observa i analitza el nostre món contemporani". L'artista coreà rebrà 15.000 dòlars per a aquesta obra, que haurà de crear en nou mesos.

La fira de videoart atorgarà tres premis en aquesta edició: el Premi LOOP Fair, el Premi Fair Acquisition (l'obra quedarà dipositada en la col·lecció del MACBA) i el Premi CIFRA (en reconeixement a l'originalitat en l'expressió artística, que superi els límits de les tecnologies de distribució de vídeo). Els dos primers seran atorgats per un jurat internacional format en aquesta edició per Elvira Dyangani Ose (directora del MACBA), Helena Kritis (curadora de WIELS, Brussel·les), Andrea Lissoni (director artístico de la Haus der Kunst Munich), Benjamin Weil (director del Centro de Arte Moderna Gulbenkian de Lisboa) i Daniela Zyman (directora artística del Thyssen-Bornemisza Art Contemporary TBA21). 

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l\'hotel Almanac Barcelona

LOOP Talks, el futur del videoart a debat

Sis LOOP Talks, oberts al públic el 22 i el 23 de novembre a l'hotel Almanac Barcelona, permetran explorar el videoart mitjançant taules rodones, converses i trobades professionals. Experts internacionals analitzaran les pràctiques audiovisuals des d'un punt de vista formal i conceptual, abordant qüestions com la percepció, producció i circulació de la imatge en moviment dins i fora de l'espai de la galeria, els reptes que presenta la cultura digital o el paper que juguen els col·leccionistes.

Aquesta edició retrà homenatge a Guada Echevarría, traspassada enguany i fundadora del mític Festival de Vídeo de Sant Sebastià, i comptarà amb la participació dels artistes Lawrence LekAntoni Muntadas i Rafael Ortega; els curadors Carly Whitefield (LAS Art Foundation), Lisa Long (Julia Stoschek Foundation),  Eugeni BonetAnne-Marie DuguetAmira Solh i Carolina Ciuti; els directors i responsables de museus Miguel Zugaza (Museu de Belles Arts de Bilbao) i Andrea Lissoni (Haus der Kunst Munich); i els col·leccionistes Dorith Galuz i Jean Phillipe Vernes.

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l\'hotel Almanac Barcelona

Tornada a la naturalesa

Pel·lícules, animacions i vídeos de realitat virtual exploren diversos temes en aquesta edició, en els quals l'apropament a la naturalesa cobra una especial força. La galeria Esther Schipper de Berlín torna a la LOOP Fair amb un vídeo d’Ugo RondinoneBurn to shine, format poc habitual en la trajectòria del reconegut artista. La pel·lícula combina un ritual de trànsit ancestral del Magreb amb els gestos d'una dansa contemporània, per a aprofundir en els fenòmens naturals i les condicions de l'existència humana, temes recurrents en l'obra de Rondinone.

El regne animal i el paisatge estan també en el punt de mira. És el cas d’Eugenie Touzé i el seu Des bêtes effleurées, rodat amb animals domèstics i salvatges en una antiga granja de Borgonya-Franc Comtat, de Cheng Xinhao, amb la seva March of the Elephants, aprofundint en la importància històrica i cultural dels elefants en la conca del riu Lancang, o del curtmetratge Tous els Oiseaux du Monde, en el qual Xavi Bou es pregunta si en el futur s'arribarà al punt de tenir registrats a tots els éssers vius del planeta. Amb una mirada intimista, les connexions amb la naturalesa estan molt presents en les obres de Seba Calfuqueo, qui reflecteix amb la seva performance Tray Tray Ko la cosmovisió maputxe, o en el projecte multimèdia de Jura Shust, Neophyte III: On the Eve of the Shortest Night, un viatge a la frontera bielorussa per a aprofundir en la connexió entre la psique humana i el món natural en les crisis sociopolítiques. Per últim, quatre autors alerten sobre l'emergència climàtica i l'abús al qual sotmetem a la terra:  Mimiko Turkkan amb Earth FightFito Conesa amb El ReparoKent Chan, amb Solar Orders i Delaine Le Bas amb St Sara Kali George

LOOP Fair 2023: tres dies de videoart immersiu a les habitacions de l\'hotel Almanac Barcelona

Les imatges d'arxiu i la revisió del passat

Altres propostes de la LOOP Fair 2023 aprofundeixen en l'essència del temps, abordant reflexions sobre la memòria i els arxius. És el cas d'Alexandre Farto, àlies Vhils, en Rust Belt #07, que recorda, amb antigues imatges d'una fàbrica en Barreiro, ciutat situada en el marge sud del riu Tajo, l'efímer de les colossals infraestructures industrials, alhora que ret homenatge als seus 30.000 treballadors. Maya Schweizer, coneguda per les seves obres cinematogràfiques, explora en Errant Gestures temes com la memòria, la identitat i les dimensions sociopolítiques de l'espai urbà. Thenjiwe Niki Nkosi, en The Same Track, utilitza un conjunt d'imatges d'arxiu d'atletes, espectadors i organitzadors dels Jocs de la Mancomunitat combinades amb imatges de l'activitat econòmica i promocional en diverses colònies britàniques per a ressaltar que els Jocs formen part d'un projecte polític en desenvolupament des de fa segles.

Carlos Casas, que representarà a Catalunya en la pròxima edició de la Biennal de Venècia, presenta en LOOP Grotta, rodada en la cova, pròxima al Mont Verità, en la qual Herman Hesse va passar uns dies meditant i en dejú el 1907. Les visions que va experimentar allà durant aquells dies van influir poderosament en el seu pensament i van donar forma a algunes de les obres més importants de la seva carrera. També Família Guerra, de Pere Noguera, estableix un diàleg amb el passat, en aquest cas a partir d'unes gravacions de la Segona Guerra Mundial realitzades per un soldat i trobades a l’Empordà, contraposades a les imatges domèstiques de la mateixa persona en el seu entorn familiar.

A més, algunes obres destaquen per denunciar i abordar qüestions relacionades amb protestes i conflictes polítics, oferint una perspectiva artística que convida a la reflexió crítica del nostre passat. Wang Jun-Jieh y Cheang Shu Lea (How Was History Wounded?) examina la cobertura mediàtica de la massacre de la plaça de Tian'anmen de 1989 per a abordar la política de la imatge, el control dels mitjans, el consum i el mercantilisme. També revisa les petjades del passat, en aquest cas les de la Primera Guerra Mundial, Jeroen Jongeleen amb la seva actuació en Batterie 2 (collapsed tobruk @ Zuydcoote). L'artista corre en cercles sobre el paisatge bèl·lic en el qual es va desenvolupar la Batalla del Somme, una de les més mortíferes registrades en la història de la humanitat.

inclassificables300x300

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88