Al març de 2019 es va posar en marxa una nova edició de "Material sensible", el projecte de fotografia participativa impulsat per l'Àrea d'Educació de Photographic Social Vision que, al costat de la Fundació Vicki Bernadet, acompanya persones que van patir abusos sexuals en la infància. Durant aquest temps, el grup de participants, totes dones aquest cop, utilitza la fotografia com a mitjà per reconstruir el seu relat i es prepara per fer públic el resultat en una exposició que acollirà el nou espai artístic de Barcelona, Chiquita Room, i s'inaugurarà el proper mes d'octubre.
Les xifres dels abusos sexuals a Espanya segueixen sent aterridores: el primer gran informe de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, que es va fer públic al final de l'any passat, reflecteix un increment de casos de l'30% des de 2012 -de 9.008 casos s'ha pujat a 11.692 en 2017- i llança una dada esgarrifosa: el 50% de les víctimes són menors. Catalunya, Andalusia, Madrid, el País Valencià, Navarra, Canàries i Balears encapçalen la llista de comunitats amb major incidència. Una xacra social que, sent perpetrada majoritàriament per homes, afecta majoritàriament a dones, nenes i nens, els qui ostenten major indefensió. La major sensibilització social fa que els abusos sexuals es coneguin cada vegada més, ja que lluny de disminuir el nombre de casos, a més ara es parla més d'ells i cada vegada hi ha més denúncies. Amb urgència, calen lleis, polítiques, educació i, sobretot, fer-nos càrrec com a societat, entre totes i entre tots.
La metodologia en fotografia participativa desenvolupada durant anys per l'Àrea d'Educació de Photographic Social Vision amb diferents col·lectius vulnerables es centra en observar i reconèixer per entendre, permetent a les persones en situacions de risc que reconnectin amb els seus recursos personals, que utilitzin la fotografia per a reconstruir les seves pròpies històries i per documentar-les en primera persona, per trencar patrons, viure des d'una major llibertat i fer-se càrrec de la seva pròpia realitat. Una realitat, que en el grup de dones que participen d'aquesta nova edició de "Material sensible", té com a gran eix comú la reparació de la seva identitat: malgrat les diferències entre les seves històries, vivències, orígens o estrat social, és una constant que la seva innocència com nenes es va prendre en l'abús i que aquest fet ha marcat la resta de la seva vida. Pot variar la manera en què s'han fet càrrec de si mateixes, la forma en què han reconnectat amb el seu poder i la seva sexualitat, i com han reparat el dany del que moltes vegades senten còmplice a la societat. Però la bretxa devastadora que va obrir l'abús cap a elles és la mateixa. Ara són elles les que disparen amb la càmera.
Al llarg d'aquests mesos, les professionals Alice Monteil i Mireia Plans, l'Àrea d'Educació, al costat de la psicòloga Núria Grau de la Fundació Vicki Bernadet, acompanyen a aquestes dones en la seva recuperació, oferint-los la fotografia com a eina d'expressió i potencial creatiu per explicar la seva pròpia història i trencar el bucle que les situa com a víctimes. Així, es converteixen de nou en protagonistes de les seves pròpies vides per prendre decisions, acollir-se al dret a equivocar-se, rectificar, i ser dignes propietàries de la seva pròpia realitat. L'aprenentatge passa per qüestions tècniques, però sobretot per aspectes psicològics i emocionals molt sensibles de la seva pròpia història, ja que la gravetat de cada situació no ve marcada només pel delicte en si sinó per com cada persona va viure l'experiència. Facilitar a aquestes persones en situacions de risc l'ús de la fotografia com a eina per reconstruir les seves pròpies històries i documentar-les en primera persona continua sent, 18 anys després, bona part de la raó de ser d'aquesta Fundació.