Banner-Flama-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

El Museu Memorial de l’Exili exposa la mirada de Philippe Gaussot

La mostra és una oportunitat per conèixer l’obra de Gaussot i l’abast del treball humanitari amb els refugiats que desplegà l’Església catòlica francesa des de 1937

El Museu Memorial de l’Exili exposa la mirada de Philippe Gaussot

Amb l’objectiu de recuperar aspectes inèdits corresponents a la fase final de la guerra civil, el Museu Memorial de l’Exili ens ofereix ara la possibilitat de veure un centenar de fotografies fetes per l’activista humanitari Philippe Gaussot, descobertes pel seu fill Jean-Philippe en una maleta en morir el seu pare.

El cas de Philippe Gaussot (Belfort, 1911 – Chamonix, 1977) és molt interessant perquè suposa una mirada singular sobre episodis poc coneguts vinculats a l’ajuda humanitària.

Malgrat no ser un fotògraf professional, Gaussot demostra una solvència tècnica notable i les seves instantànies il·lustren la feina feta per col·lectius com el Comitè Nacional Catòlic (1937-1940) en favor de nens bascos i catalans acollits a les colònies de França i també mostren l’èxode dels exiliats a través dels camins de muntanya i la seva decebedora acollida als camps de concentració del Rosselló.

El Museu Memorial de l’Exili exposa la mirada de Philippe Gaussot

Comissariada pel director i realitzador de cinema Felip Solé, l’exposició s’estructura en dues parts.

En la primera es mostren imatges de les cases de colònies per a nens bascos a tres espais situats a la Gironda, a prop de Bordeus. Són fotografies que ens recorden la feina feta pel Comitè Nacional Catòlic en pro dels refugiats bascos des de l’inici de la guerra civil. Es tracta d’imatges que respiren serenitat, que recullen instants del dia a dia dels nens a les cases de colònies on van ser acollits.

La segona part de l’exposició se centra en les circumstàncies difícils de l’exili dels refugiats republicans. Gaussot documenta l’èxode de milers d’espanyols el mes de febrer del 1939 i la seva arribada als camps de concentració del Rosselló. Les imatges són excel·lents en la composició i en moltes ocasions dirigeixen l’objectiu cap a situacions específiques que il·lustren l’esforç i l’organització del Comitè Catòlic d’ajut als infants de Catalunya amb els seus camions i equip humà centrat en la distribució de queviures i trasllat de refugiats i, paral·lelament, mostren aspectes sovint inèdits de la vida dels soldats de l’Exèrcit Popular de la República a les gèlides platges dels camps de concentració del Rosselló.

El desordre de l’èxode o l’ansietat i l’angoixa dels fugitius contrasta amb l’orgull, la dignitat i, sobretot, la combativitat que es capta en les imatges de Gaussot, que depassen el simple valor documental per adquirir un innegable valor artístic.

Philippe Gaussot. Fotografia i treball humanitari amb els refugiats de la Guerra d'Espanya es podrà visitar fins al 28 de febrer del 2014.

Memoria_viscuda_Bonart_180x180 pxBonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90