Baner-1280x150-px

Notícies

Contra la censura. Arriba el Museu de l'Art Prohibit Barcelona

Museu de l'Art Prohibit Barcelona és el primer museu del món dedicat a exposar obres d'art que han estat censurades, prohibides o retirades d'exhibició

Contra la censura. Arriba el Museu de l\'Art Prohibit Barcelona
bonart barcelona - 24/10/23

Durant l’edició d’ARCO 2018, el col·leccionista Tatxo Benet va adquirir una obra de l’artista Santiago Sierra, Presos polítics a l’Espanya contemporània. Hores més tard, quan ja era de la seva propietat, la galeria que havia venut la peça la va retirar de l’estand. La mera qualificació de “presos polítics” va fer que fos CENSURADA. Algú va considerar que els visitants d’aquella edició d’ARCO no havien de topar-se amb l’obra de Santiago Sierra. L’incident va assentar les bases per imaginar una col·lecció singular. Al cap de cinc anys, la suma de les obres que han patit censura, cancel·lació o atacs d’índole diversa ha donat lloc al Museu de l’Art Prohibit.

El Museu de l'Art Prohibit Barcelona és el primer museu del món dedicat a exposar obres d'art que han estat censurades, prohibides o retirades d'exhibició. Dirigit per Rosa Rodrigo –provinent del Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofia, on ha estat la Directora de Desenvolupament Estratègic de Negoci Comercial i Públics–, compta amb la direcció artística de Carles Guerra, investigador i curador independent, que ha estat director de La Virreina Centre de la Imatge, Consevador en cap del MACBA i director executiu de la Fundació Antoni Tàpies entre 2015 i 2020.

Ubicat a la casa Garriga Nogués, obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, el Museu de l’Art Prohibit exposa les peces que el periodista i empresari Tatxo Benet ha adquirit en els darrers anys. El conjunt reuneix pintures, escultures, instal·lacions, audiovisuals, gravats i fotografies, creades la majoria durant la segona meitat de segle XX i el segle XXI.

Moltes de les obres són d’artistes de prestigi internacional com Ai Wei Wei o Robert Mapplethorpe, d’altres són peces icòniques de la història de l’art contemporani com és el cas de La civilización occidental i cristiana de León Ferrari o el Piss Christ d’Andrés Serrano. D’altres han estat creades per grans noms de la història de l’art com Pablo Picasso o Gustave Klimt, artistes que tampoc han quedat exclosos dels actes de censura.

La col·lecció del Museu de l’Art Prohibit reuneix més de 200 obres que han estat censurades, prohibides o denunciades per motius polítics, socials o religiosos. Entre les peces que formen part de la col·lecció hi ha pintures, escultures, gravats, fotografies, instal·lacions i obres audiovisuals que formen una mostra àmplia de casos que sovint han transcendit als mitjans i a les xarxes socials. La col·lecció inclou obres d’artistes de prestigi internacional, com Ai Weiwei, Robert Mapplethorpe o Tania Bruguera; i també compta amb peces icòniques de la història de l’art contemporani, com La civilització occidental i cristiana de León Ferrari o el Piss Christ d’Andrés Serrano, associades durant molt de temps a debats aferrissats. Altres noms com Pablo Picasso, Francisco de Goya i Gustav Klimt tampoc van quedar exempts de la censura i formen part d’aquesta singular col·lecció. Així doncs, les obres que integren la col·lecció tracen un arc temporal que va des del període de la Il·lustració fins a les societats neoliberals del nostre present, del segle XVIII al segle XXI.

Tatxo Benet (Lleida, 1957) és empresari i periodista. Va començar a iniciar aquesta col·lecció, que té una missió específica i única al món, amb l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània de Santiago Sierra. L’obra va ser retirada d’ARCO el 2018, i actualment es troba cedida al Museu de Lleida, on es troba exposada. Des d’aleshores, Tatxo Benet ha continuat ampliant la col·lecció i l’ha consolidada per fer-la accessible als visitants. Soci fundador del grup audiovisual Mediapro, Tatxo Benet també és impulsor de diversos projectes culturals com ara la llibreria Ona, de Pau Claris, o el grup editorial Suma Llibres.

Baner-generic-180x180_Memoria_viscuda_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90