320x100_Podcas Revistes

Exposicions

Guillem Rubió a la Fundació Valvi

Guillem Rubió a la Fundació Valvi
bonart girona - 16/10/23

Des del 20 de setembre fins al 4 de novembre del 2023 Guillem Rubió (Barcelona, 1951) presenta el seu treball Abans i després, Trames, Conceptes i Realitats, 1973-2023 a la Fundació Valvi de Girona. La inauguració va anar a càrrec de Pilar Parcerisas, crítica i historiadora de l'art, i Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi.

La mostra exhibeix mig segle de treballs de Guillem Rubió i ha estat organitzada per la Fundació Valvi en la col·laboració del galerista Richard Vanderaa. Cal dir que és la primera exposició retrospectiva de l'artista, ja que la mostra té com a principal objectiu el de presentar les diverses etapes de la seva llarga carrera. Fer palès la diversitat de llenguatges i mitjans pròpia d'un artista capaç i inquiet però, també, que malgrat els canvis i evolucions al llarg de la seva carrera, en la seva obra hi ha una presència que persisteix: la realitat de l'objecte.

L'exposició s'inicia presentant l'objecte real, passa per la seva representació hiperrealista i retorna a l'objecte mitjançant la seva empremta, endinsant-se en el territori de l'abstracció. En paraules de Pilar Parcerisas "Guilllem Rubió és un pintor experimental. Amb unes qualitats innates per l'hiperrealisme fotogràfic, es llança constantment a nous reptes que es distancien del seu virtuosisme. Viu l'art en present. Cada período de la seva obra esborra l'anterior, però sempre amb una presència que persisteix més visible o més oculta: la realitat de l'objecte".

En aquesta exposició es poden apreciar obres pintades en el període inicial a Rubió (1975 i 1976), com també les peces realitzades durant la primera meitat dels anys 80, on l'artista s'aboca a pintar l'objecte en formats més grans, com per exemple un plat, una copa, una tasa, fragments d'aquests objectes o combinacions entre ells, des d'un hiperrealisme en grans formats. També es poden apreciar obres dels anys 1985 i 1996 en blanc i negre com per exemple els quadres en que pinta un metrònom, un vas, una cafetera, un guant, unes ulleres, etc... 

També ens podem adonar com a Rubió li fascina un material que és la gelatina que li ajuda a donar-li una pàtina orgànica als acabats de les pintures. També en aquesta exposició podem apreciar obres realitzades des del 1996 al 2008 i obres del 2009 al 2010. Segons Parcerisas "és en aquest moment que apareix la tela blanca i crua, amb el rastre d'objectes monumentalitzats, que s'entrecreuen i que mitjançant el mètode de la gelatina converteixen el rastre de l'objecte en una abstracció. Normalment aquestes obres són pintures de gran format que fan de la transpaèencia opacitat per acumulació d'objectes".

Cal destacar la influència i admiració que sent Rubió per Morris Louis, el pintor de la postabstracció i dels camps de color, que deixen les teles crues. En les grans pintures del darrer período del pintor català podem apreciar com tot ho pinta amb gelatina i després rasca i la treu abans que s'assequi del tot per deixar només l'empremta el rastre de l'objecte. També es poden veure les obres del període que va després del 2012, en que l'artista realitza una sèrie d'obres sobre tela i paper amb trames i cartrons desplegats en què també el material conductor és la gelatina, combinada a vegades també amb l'acrílic (any 2013-15) en què ofereix formes orgàniques com geomètriques, en color o en blanc i negre.

Les obres del 2015 sobre tela de format mitjà mostren l'empremta en blanc i negre de capses de cartró desplegades. L'any 2023, l'artista produeix una sèrie de teles importants. Guillem Rubió es defineix com a artista autodidacta i que es va actualitzant en cada moment de la seva trajectòria artística. A part de Morris Louis, també admira i se sent influenciat per Alfred Otto Wolfang Schulze, més conegut com a Wols, el pintor i fotògraf de la postguerra que amb el gest expressiu de la seva pintura anuncià el tachisme. Segons Pilar Parcerisas "com si fos el seu alter ego, algunes de les pintures vas signades RWO i la data, en homenatge a Wols". Guillem Rubió ha exposat arreu de Catalunya i Illes Balears com també Madrid, Nova York, Frankfurt, Colònia, Saragossa, etc....

PB_Online_BONART_180X180Banner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90