L’exposició Phasmas, de l’artista Andres Siri, és el primer dels dos projectes seleccionats en la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres i el que correspon a la dinovena edició d’aquest cicle que organitza la Diputació de Girona.
La mostra es va inaugurar ahir a la tarda a la sala d’exposicions (planta baixa) de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb la participació del vicepresident quart i diputat de Cultura, Jordi Camps, i es podrà visitar fins al 27 de setembre.
Prenent com a referent el mot phásma, paraula grega que significa ‘forma’, ‘aparició’, ‘visió’, ‘fantasma’ i, per tant, ‘presagi’, una forma de crear suspens, una manera de pensar, la proposta de Siri es basa en una de les múltiples formes de treballar les imatges i els seus continguts: la que indaga sobre la forma i la possibilitat de fer aparèixer la imatge.
En aquesta exposició, podem veure imatges borroses, que no estan totalment definides perquè provenen de les ombres. Per aquest motiu, la creació d’aquestes imatges consisteix a retenir l’instant revelat, allò que resta encara ocult. Andres Siri ho fa a través de diferents tècniques, com ara el dibuix, la cianotípia, la pintura i el frottage, i la instal·lació i el vídeo formen part d’aquest plantejament expositiu en què les imatges amaguen i revelen significats ocults que cada espectador haurà d’interpretar, de completar.
Andres Siri treballa la matèria per aconseguir crear unes imatges, o potser, més que no pas crear, aconseguir fer sortir unes imatges ja existents en el recipient que les conté.
Andres Siri
Andres Siri va néixer a Buenos Aires l’any 1974. Es va llicenciar en Arquitectura per la Universitat de Buenos Aires l’any 2000. L’any 2002 es traslladà a Girona, on cursà el Màster en crítica i comunicació de l’art a la Facultat de Lletres de la UdG (2003-2004), que el nodreix d’una formació artística i teòrica i li permet entrar en contacte amb el món artístic de la ciutat i de Catalunya. Des d’aleshores, resideix a Girona, on combina la pràctica artística amb l’exercici professional de l’arquitectura.
A cada nou projecte artístic, Andres Siri investiga, experimenta i aprofundeix en diferents continguts relacionant diverses disciplines. Territoris que es mouen entre l’art, l’arquitectura, la fotografia i l’arqueologia.
La seva obra s’ha pogut veure al Festival Art & Gavarres l’any 2011, on va muntar una instal·lació que plasmava la relació entre el paisatge, les formes físiques i els seus marges. Els anys 2016 i 2018 va rebre la beca europea The Spur amb un projecte de recerca i creació realitzat a Roma sobre els murs d’un aqüeducte a l’extraradi. Els anys 2021 i 2023 ha rebut dues beques Kreas de l’Ajuntament de Girona amb nous projectes que segueixen la línia dels seus treballs anteriors, unes propostes artístiques que realitza sobre murs al barri de les Pedreres i al castell de Montjuïc.
A part de la pràctica artística, també ha format part de diversos projectes docents, entre els quals, La muntanya voladora, a l’Associació Cultural La Volta, l’any 2022; el curs 'Art i arquitectura per a la mainada', al centre cívic Barri Vell – Mercadal de Girona els anys 2014 i 2015. També va ser docent de l’últim curs de disseny a la Universitat de Buenos Aires (Càtedra Solsona, de 1999 a 2001) i l’any 2005.