LS_Online_BONART_1280X150-22

Exposicions

Bonaventura Anson i Gil Granero al Castell de Calonge

Bonaventura Anson i Gil Granero al Castell de Calonge
bonart sant antoni de calonge - 08/08/23

Des d'aquest passat dissabte 5 d'agost que es pot visitar al Castell de Calonge l'exposició temporal Mites i Mars de Bonaventura Ansón i Planeta Nostrum de Margarita Gil Granero. Aquestes dues exposicions temporals es van inaugurar el dissabte 5 d'agost a les 19:30 hores del vespre al Castell de Calonge amb la presència de l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Sr. Jordi Soler i Casals i l'artista Margarita Gil Granero.

L'exposició de Bonaventura Ansón va estar presentada per Glòria Bosch i Mir, historiadora de l'art, comissària i crítica d'art, i Maguí Noguer, vicepresidenta de l'Associació Bonaventura Ansón. Pel que fa a l'exposició Mites i Mars de l'Ansón, Jordi Soler ha explicat que "la present retrospectiva està centrada exclusivament en tres temes de l'eix vertebral del seu corpus d'obra que són la mitologia, els núvols i estaques, i finalment les seves finestres introspectives. És d'aquesta manera que l'artista ens parla dels nostres orígens mediterranis a través dels mites grecs" i també assenyala que "el tercer tema, que són les finestres obertes, tancades, barrades oníriques, representen una visió introspectiva alhora que projecten la particular visió de món exterior de l'artista". L'alcalde també va voler donar les gràcies a la col·laboració de la vídua d'Ansón, Titó Juandó, i a la Fundació B. Anson. Per la seva part, Glòria Bosch afirma que "en la seva obra ell no recull objectes concrets per on ha passat el temps sinó que el vol representar com a símbol d'una cultura que s'enfonsa.

Cerca elements substitutius que redueixen la imatge visual a un déu de pedra, un tronc trucat, una estaca, una finestra, una barca trencada, un naufragi, uns núvols –amb la lluna, les estaques, empresonats o en plena caiguda quan són negres, un cel trossejat, una ona– rissada fòssil, closa, llargaunes reixes, unes restes, unes ones amb un gust de sal, que poden ser llargues, ondulants i fòssils o la imatge de l'illa de Tossa, que a través de cinc peces en línia, ens marca la seqüència del seu enfonsament fins a desaparèixer. Al llarg dels anys, a través de les seves sèries basades en diferents temes, podem construir cercles intemporals en què predomina l'arrelament en un món en trànsit que es perd, una infància trencada sense continuïtat, però el que ell ha perdut va més enllà del que la gent vol veure".

Pel que fa a l'exposició temporal de Gil Granero Planeta Nostrum, el poeta, gestor cultural traductor i professor universitari, Àlex de Susanna comenta que "en aquesta exposició la pintora s'enfronta a qüestions que fins ara no havia abordat plàsticament, com el de l'emergència climàtica i algunes de les seves derivades més visibles (desglaç dels pols, augment de les temperatures, creixent desertització, pujada del nivell del mar, mort sobtada d'arbres). Però també és igualment evident que l'art és sobretot una indagació formal –una resolució de tensions formal– en els que hi trobem una sèrie de recursos i estils que reconeixem com a característics del seu imaginari plàstic".

Segons Susanna "en aquesta exposició l'artista ens proposa una aparent contradicció que, per una banda, és una presa de consciència sobre la principal feblesa i amenaça del nostre món, i per l'altra, la plasmació i recreació plàstica d'aquesta problemàtica a través d'una sèrie de motius, que ens interpel·lin per obra i gràcia de la seva pròpia vitalitat plàstica". Algunes de les obres destacades d'aquesta exposició són L'Àrtic i l'ombra dels arbres, Planeta Nostrum, Kiribati, la sèrie Les illes dels somnis perduts, 1,2,3, Trilogia Kiribati, Austràlia, etc.

Els horaris de visita a les dues mostres són de dimarts a diumenge de 18:00 a 21:00 hores de nit. L'entrada és gratuïta.

Baner-180x180-pxBW24_Revista-Bonart_3

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88