728x90

Exposicions

"Cognició encarnada" de Mónica Rikić al Museu-Arxiu Tomàs Balvey

\
bonart cardedeu - 29/06/23

El Museu-Arxiu Tomàs Balvey inaugura el 30 de juny a les 19 h. l'exposició Cognició encarnada de Mónica Rikić. La mostra està comissariada per per Mercè Alsina i Enric Maurí. 

Mónica Rikić es pregunta sobre la naturalesa dels sistemes cognitius i si poden arribar a ser l’altre davant el qual ens mirem, ens mesurem, ens coneixem. L’altre deixaria de ser un ésser de la nostra espècie, per ser un artefacte generat per nosaltres mateixos. Moltes preguntes sorgeixen, de quina manera pensa, quins són els límits d’aquesta intel·ligència, si es pot emocionar, o si pot tenir consciència o valors humans. 

A través del seu treball, Mónica Rikić posa l’accent precisament en la necessitat d’encarar la transformació profunda que s’està produint en el mon tal com l’hem conegut fins ara i plantejar quines i com són, o podrien ser, les relacions entre els humans i les màquines. L’artista se serveix de l’espai experimental de l’art per proposar un espai on aquesta disciplina col·labori amb la tecnologia i la filosofia per fer aquest salt a un món que no és només humà sinó que comença a estar poblat de tecnologies cognitives que ens generen angoixa i posen en qüestió els límits de la intel·ligència de la nostra espècie.

Les peces Rèplica, Evolució i Revolució, escenifiquen alguns d’aquests aspectes o processos cognitius. Aquests treballs s’han pogut veure recentment a La Capella, Barcelona, en el marc de l’exposició Hipertèlia, i han estat produïdes gràcies a una beca BCNProducció 22/23 de l’ICUB i a un ajut CREA de l’Ajuntament de Barcelona. 

Mónica Rikić (Barcelona, 1986), és artista electrònica i programadora. Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021. Té obres en les col·leccions NewArt {;} i DKV. Ha participat en festivals com Ars electrónica a Linz, Creative Tech Week a Nova York, Robotronica a Austràlia o FILE a Brasil. Ha exposat a centres com CCCB, Artes Santa Mónica, La Capella o Disseny Hub. Ha rebut guardons al Festival d’Arts Mediàtiques del Japó, AMAZE Berlín, al Concurs d’Instruments Musicals Margaret Guthman a Atlanta, entre d’altres i ha participat en diferents residències artístiques i tecnològiques i en el programa europeu ARTificial Intelligence Lab. Llicenciada en Belles Arts (UB). Màster en Arts Digitals (UPF). Màster en Filosofia Contemporània (UOC). Doctoranda del programa de doctora Tecnologies de la Informació i la Xarxa (UOC).

FD_Online_BONART_180X180Banner-Flama-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88