En el marc de Celebració Picasso 1973-2023, s'inaugura la quarta de les set exposicions programades als Estats Units a The Brooklyn Museum, titulada Es Pablo-mático: Picasso según Hannah Gadsby. La mostra examina el llegat de l'artista des d'una perspectiva crítica, contemporània i feminista, alhora que reconeix el poder transformador i la influència perdurable de la seva obra, i es podrà visitar des del 2 de juny fins al 24 de setembre.
L'exposició ha estat comissariada per Hannah Gadsby, en col·laboració amb Catherine Morris, guaridora principal del Centre Sackler d'Art Feminista, i Lisa Small, guaridora principal d'Art Europeu, totes dues del Brooklyn Museum. Així mateix, ha comptat amb la participació de Talia Shiroma, assistent curatorial d'Arts de les Amèriques i Europa.
Hannah Gadsby, estudiant d'història de l'art, és una intèrpret i còmica guardonada amb un Premi Peabody i un Premi Emmy. Reconeguda pels seus espectacles de comèdia, el 2018 va triomfar amb Nanette, en què qüestiona els comportaments de figures icòniques de la història de l'art, i en particular, de Picasso.
Es Pablo-mático: Picasso según Hannah Gadsby exhibeix més de cent obres, entre pintures, escultures, fotografies, treballs en paper i vídeos. Una selecció que inclou obres de Pablo Picasso confrontat per una selecció d'artistes femenines del segle XX i XXI, com ara Cecily Brown, Renee Cox, Käthe Kollwitz i Dindga McCannon. La majoria pertanyen a la col·lecció del Brooklyn Museum, però també es presenten peces destacades procedents del Museu Nacional Picasso-París, el Museum of Modern Art i col·leccions privades.
Gadsby s'ha encarregat de posar veu al recorregut de l'exposició, amb una audioguia que presenta l'aguda crítica i l'humor incisiu de Gadsby. A través de la narració l'exposició aborda qüestions complexes relacionades amb la misogínia, la creativitat, el cànon històric de l'art i la noció de "geni".
El joc de miralls és palès, per exemple, en la confrontació de L'escultor (1931) de Picasso, una representació sexualitzada de Marie-Thérèse Walter, a la qual donen "resposta" obres de Faith Ringgold, Kaleta Doolin i el col·lectiu Guerrilla Girls. Una secció, com la resta de les de l'exposició, que reflexiona sobre el moviment #MeToo i la mirada masculina imposada des dels cànons de l'art occidental.
Estats Units ret homenatge a Picasso amb set exposicions, dins d'aquesta iniciativa Celebració Picasso 1973-2023: El cubisme i la tradició del trompe-l'oeil, que s'ha pogut veure al Metropolitan Museum of Art de Nova York entre octubre i gener; la mostra d'Els paisatges de Picasso: Fora del límit, que s'exposa a The Mint Museum entre febrer i maig, i al Cincinnati Art Museum entre juny i octubre; El jove Picasso a París (Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York, maig-agost).
Entre juny i setembre s'obre l'exposició al Brooklyn Museum, Es Pablo-mático: Picasso según Hannah Gadsby, mentre que a la tardor s'inaugurarà Picasso i La Celestina a l'Hispanic Society of America de Nova York i de setembre a gener de 2024 podrà veure Les pintures de Picasso per a Hamilton Easter Field al Metropolitan Museum of Art de Nova York.