Banner-HCB-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Les fotografies de Manel Lladó Aliu al fons d’INSPAI

Manel Lladó Aliu. Retrat de l’escriptora Montserrat Roig, Barcelona, 1 de gener de 1990. Diputació de Girona. INSPAI. Fons Manel Lladó Aliu (Manel Lladó).
Les fotografies de Manel Lladó Aliu al fons d’INSPAI
bonart girona - 01/06/23

El 30 de maig es va presentar l’ingrés del Fons Manel Lladó Aliu a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, amb la participació del vicepresident segon i diputat de Cultura en funcions de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; del fotoperiodista Manel Lladó; i de la cap d’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Natàlia Navarro. 

El 22 de març de 2022 es va signar la donació del fons fotogràfic de Manel Lladó Aliu entre la Diputació de Girona i el propi fotògraf, perquè sigui tractat i conservat a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. 

El fons personal Manel Lladó Aliu és un fons fotogràfic datat entre els anys 1984 i 2021 i format per 250.000 fotografies aproximadament, amb suport paper, plàstic polièster, plàstic acetat de cel·lulosa i imatge d’origen digital. Representa una memòria gràfica de les comarques gironines, a partir de la seva faceta com a fotoperiodista en diversos mitjans de comunicació, però també com a fotògraf de natura, de moda, retrats d’estudi, casaments, elements patrimonials, fotografia publicitària, etc. 

Les fotografies retraten personatges rellevants, escriptors, actors, artistes i polítics. També amb temàtica de fotografia de natura, fotografia de galeria, aèries, de patrimoni, postal comercial, fotoperiodisme, vida social i esdeveniments, política, successos, urbanisme i fotografia social. 

Els formats fotogràfics que composen el fons, van des del 35 mm, les diapositives i la imatge digital en JPEG, des del blanc i negre al color, cada tipologia representa a parts iguals la totalitat del fons. I la tècnica fotogràfica per a les imatges analògiques és la gelatina de plata de revelatge químic.  

Aquest fons fotogràfic Manel Lladó respon perfectament a la lògica de funcionament d’INSPAI, en promoure la preservació dels fons d’imatges que tinguin interès pel seu valor documental, informatiu o artístic, i que hagin estat generats o que estiguin directament relacionats amb la demarcació. I a més, ho fa amb caràcter de donació, permetent que les imatges passin a formar part del patrimoni de la Diputació de Girona.  

Des del seu inici, l’ingrés de fons procedents de fotògrafs de premsa, de fotoperiodistes, ha estat una de les prioritats d’INSPAI. Des dels ingressos inicials dels fons Pablito, Joan Comalat o Dani Duch, passant després pels de Rafael Vilarrubias, Jordi Soler o Miquel Ruiz i fins els més recents com el de Pep Iglésias i Marçal Molas. Una trajectòria que té la lògica continuïtat amb l’ingrés del fons Manel Lladó. Aquest conjunt de fons configuren un corpus d’imatges amb un valor excepcional, en tant que documenten, i el fons de Manel Lladó així ho exemplifica perfectament, la història més recent de les comarques gironines, vista des de la perspectiva dels professionals de la imatge que treballen en els mitjans de comunicació, un llenguatge divulgador d’un coneixement profundament arrelat al territori i a la seva realitat. 

El fons Manel Lladó inclou esdeveniments de la vida social de les comarques gironines, actes polítics, visites institucionals, successos, i també els canvis urbanístics que ha sofert el territori gironí al llarg d’aquests anys, viatges, excursions, i fotografies aèries, ja que durant molts anys Manel Lladó era convidat a volar amb helicòpter i ha realitzat salts amb paracaigudes que han quedat captats per la seva càmera.  

Durant una època va residir al municipi d’Aiguaviva on va realitzar varis reportatges dedicats al municipi, com el de les masies del poble, algunes ja desaparegudes. 

INSPAI 

Aquest any 2023 es compleixen 30 anys de l’embrió del que és INSPAI, Centre de la Imatge.   L’any 1993 la Família Massanas va dipositar els treballs del col·leccionista gironí  Emili Massanas i Burcet a la Diputació, i es va instituir així, l’actual INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona,  dedicat exclusivament a la fotografia, a la imatge, per inicialment ordenar, preservar i posar a disposició de la ciutadania el llegat que constituïa el fons i la col·lecció fotogràfica de l’Emili Massanas. 

INSPAI és un servei públic especialitzat que forma part de l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, i que es caracteritza perquè és un dels pocs equipaments específics dedicats a la recollida, el tractament, la conservació, la difusió, la creació i la promoció de la imatge, com també a la formació i a l'assessorament tècnic dirigit a municipis i a centres i equipaments culturals. 

Des d’aleshores, els fons i col·leccions fotogràfiques no han parat d’augmentar. Els successius ingressos a INSPAI han nodrit abundantment a la Diputació de Girona d’una valuosa i importantíssima base fotogràfica que permet resseguir, no només la història de la fotografia a les nostres comarques, sinó, i també, la història d’aquestes comarques gironines, des de mitjan del s. XIX fins als moments actuals, en el seu vessant cultural, social, esportiu, polític... 

 

Manel Lladó Aliu 

Manel Lladó Aliu (Girona, 1961) , fotoperiodista que va ser cap de fotografia de El Punt 

La seva activitat en la fotografia es va iniciar com a aficionat i de manera autodidàctica, retratant tot el que es relaciona amb el reportatge social i de carrer en l’entorn del poble de Salt.  

A partir del 1984, començà a formar-se amb cursos, seminaris i estudis teoricopràctics de fotografia sobre reportatge social, retrat, estudi, moda i fotoperiodisme l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC).  

Va treballar com a fotògraf corresponsal de la revista del cor Lecturas i de l’ agència Cover de Madrid cobrint les comarques de Girona. També va ser col·laborador de diferents mitjans comarcals i nacionals com Interviu, Panorama, Abc, Diari de Galícia, El 9 Nou i La Vanguardia, entre d’altres realitzant treballs fotogràfics en el camp de la moda i la publicitat.  

L’any 1991 es va integrar a l’equip del diari El Punt com a redactor gràfic, i l’any 1992 va ser nomenat cap de fotografia del diari El Punt, i ha fet exposicions i ha participat de jurat en diversos concursos de fotografia comarcal i nacional. L’àmbit geogràfic de les fotografies es concentra a la zona comarques gironines, Catalunya, Espanya, Europa.  

De l'any 1998 al 2000 ha anat realitzant una tria o selecció de les millors imatges analògiques, que l’autor ha revelat en suport paper, per al seu gaudi personal. A partir de l’any 2000 comença a treballar amb la fotografia digital, fet que fa augmentar considerablement el volum del seu fons.  

Nial nou-180x178inclassificables

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88