Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

“El tot i les parts”, “Los irreprimibles”, “La Liga de la novia” i “Costa Esbravada” al Centre Cultural la Mercè de Girona

“El tot i les parts”, “Los irreprimibles”, “La Liga de la novia” i “Costa Esbravada” al Centre Cultural la Mercè de Girona
bonart girona - 13/04/23

Tal com descriu Jacques Lacan en la seva teoria de "L'estadi del mirall", l'exposició temporal El tot i les parts d'Alexander Yancee i María Nieto és una reflexió sobre la idea de com la "construcció" del propi cos depèn de la mirada de l'altre. Perquè un/a només es pot veure a si mateix a través d'un mirall, i sense ell, només es pot descobrir a si mateix a través de la mirada per parts del propi cos. Aquesta instal·lació es podrà visitar fins al 5 de maig del 2023.

“El tot i les parts”, “Los irreprimibles”, “La Liga de la novia” i “Costa Esbravada” al Centre Cultural la Mercè de Girona

Los irreprimibles de George Ramos
Una altra exposició que es pot visitar des del 27 de març d'enguany és la de Los irreprimibles de George Ramos. Aquesta mostra es tracta d'un projecte documental que relata la història d'homes de diferents països que han deixat enrere sentiments de culpa o vergonya associats a impulsos sexuals reprimits per actituds i comentaris fets per les seves mares en parlar de la seva orientació sexual. L'objectiu de l'autor és el de remoure consciències, generar malestar i preocupació en mostrar en imatges l'efecte que provoquen aquests comentaris fets des de l'odi i el rebuig que, fins i tot, motiven la no acceptació del mateix cos i impedeixen la mateixa llibertat sexual.

Cal assenyalar que els projectes fotogràfics i audiovisuals de George Ramos parteixen d'experiències personals i tracten temes com la sexualitat, el gènere, la diversitat i les desigualtats. El cos apareix com el lloc on es reflecteixen les marques de l'abús, la privació de llibertat, els rastres de l'agressió i la repressió. La falta d'acceptació física i mental sorgeixen del procés de definir la identitat i orientació sexual, temes que aborda des d'una mirada documental. L'artista s'involucra, explica la seva història personal, però també busca altres veus a partir d'un treball de recerca que inclou entrevistes, enquestes i visites a diferents espais. També cal destacar l'exposició de fotografia de Roberto Hernández Yustos, La liga de la novia, que exhibeix unes imatges que pertanyen a un arxiu format per més de set mil negatius de noces realitzades a lowa durant els anys noranta (pertany a una col·lecció particular).

“El tot i les parts”, “Los irreprimibles”, “La Liga de la novia” i “Costa Esbravada” al Centre Cultural la Mercè de Girona

El Festival Mirades, certamen bianual de fotografia, mostrarà al claustre de La Mercè les fotografies guanyadores de la convocatòria pública oberta la tardor passada. A través d'aquesta iniciativa, el festival té com a objectiu difondre i exposar treballs d'artistes emergents i donar l'oportunitat a diversos fotògrafs i fotògrafes a poder exposar les seves creacions. Aquestes dues exposicions de fotografia es podran visitar de forma gratuïta fins al 28 d'aquest mes.

Costa Esbravada, fotografies de Miquel Riera

L'arribada del turisme massiu a la Costa Brava, a partir dels anys cinquanta del segle passat, en plena dictadura franquista, va comportar, des del principi, la destrucció de nombroses àrees costaneres, algunes d'elles fins llavors verges, amb urbanitzacions i construccions de tota mena. És, però, sobretot, als anys seixanta i setanta, quan promotors i especuladors aixequen grans edificis, xalets i urbanitzen muntanyes i moltes zones vora les platges. El paisatge de la Costa Brava queda transformat per sempre, sovint amb edificacions de mala qualitat, pèssim gust i volums desmesurats que, malauradament, han arribat fins als nostres dies. A partir dels anys vuitanta, amb l'arribada dels ajuntaments democràtics, aquest urbanisme desaforat només va ser controlat en part. Així, en molts municipis, amb la complicitat dels mateixos consistoris, la urbanització d'àmplies zones de costa ha continuat fins a l'actualitat. És amb la idea de captar aquest urbanisme desmesurat que Miquel Riera ha desenvolupat el projecte Costa Esbravada. Segons Riera "Esbravada en el sentit que s'ha consumit bona part de l'atractiu paisatgístic que tenia el nostre litoral que, malgrat tot, atresora encara molta de la seva bellesa primigènia. No la deixem perdre".

Coincidint amb aquesta exposició, el 18 d'abril es durà a terme la projecció del documental titulat "Els límits de la Costa Brava", d'Antoni Martí, que és una reflexió, seriosa i contundent, de cap on ha d'anar aquest territori, tan admirant i maltractat alhora. Realitzat fa vint anys, compta amb importants testimonis, ja desapareguts, com la geògrafa Yvette Barbaza o el periodista Narcís- Jordi Aragó.

336x280inclassificables

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90