El 31 de març es va inaugurar el nou cicle expositiu Paisatges de melodies i perfums al Centre Cultural Les Bernardes de Salt amb motiu de la celebració dels quaranta anys de les Bernardes.
Durant el transcurs de l'acte es va presentar el bloc d'exposicions del Centre Cultural Les Bernardes que va des d'abril a juliol del 2023 i que té entre les propostes més destacades: El país on floreix el llimoner, que transmet l'eterna bellesa d'aquests arbres fruiters i els cítrics. Readymade en la huerta, de Cristina Navarro; Lliga social, de l'Agrupació fotogràfica Salt) i Música il·lustrada, de Xavi Ramiro.
Pel que fa a l'exposició Readymade en la huerta de la murciana Cristina Navarro, és una obra conceptual composta per una sèrie fotogràfica de deu peces, realitzades en l'estudi de l'artista on Cristina ha construït un escenari il·luminat amb llum artificial directa. Els protagonistes absoluts d'aquestes fotografies són els cítrics naturals (taronges, llimones, mandarines, etc...) recol·lectats a l'horta murciana.
El "readymade", conegut en espanyol com a "art trobat", és l'expressió artística més estesa del moviment dadaísta i va tenir el seu màxim representant a Marcel Duchamp. Aquest corrent artístic buscava trencar amb l'art institucionalitzat que concebia la peça artística com quelcom sagrat que només podia viure en un museu. Avui en dia el readymade encara està present en el panorama artístic i s'ha convertit en una eina molt valuosa per transmetre conceptes d'una forma poètica.
En aquesta sèrie fotogràfica les taronges, les aranges, les llimes són descontextualitzades del seu entorn habitual, il·luminades de forma
elegant i penjades sobre peanyes, amb la intenció concreta d'otorgar-los la categoria d'objectes artístics.
Aquestes escenes se'ns presenten com un joc geomètric on es contraposen les peces esfèriques en un equilibri infinit sobre les sòlides i estables peanyes d'escaiola establint segons l'artista: "Un diàleg entre l'orgànic i el funcional, entre el fluid i l'estètic." A través d'aquesta exposició, la fotògrafa expressa la importància de valorar el quotidià, ja que segons ella "m'apassiona trobar la bellesa en aquestes coses petites, discretes i callades que ens rodegen". Però en la reivindicació del tema ordinari va més enllà del valor estètic, i també ens parla sobre el valor de les tradicions i la importància d'apreciar les nostres arrels, a vegades infravalorades i oblidades.
Cristina Navarro neix a Lorca el 1983 i el tema dels cítrics sempre ha estat present a la seva vida. El 2022 es muda a Múrcia per iniciar els seus estudis a la Facultat de Belles Arts i llicenciar-se en publicitat l'any 2007. També treballa de dissenyadora gràfica per diferents estudis de Múrcia. L'any 2018 crea el seu projecte personal Múrcia Mola i actualment treballa com a fotògrafa freelance en el seu propi estudi. Per la seva part, Xavi Ramiro presenta la seva exposició titulada Música il·lustrada en la que dibuixa les imatges que li evoquen determinades cançons, músiques que per un misteri de l'inconscient l'acompanyen de feia anys i que sempre tornava a escoltar. Segons l'il.lustrador "són temes que parlen sobre l'amor i el desamor, de pors i obsessions, de somnis i desitjos, que descriuen paratges encisadors o llocs infernals, experiències místiques i d'altres ben terrenals. I tota aquesta varietat la volia mostrar dibuixada" i afegeix que "converteixo les històries de cada cançó en formes i colors i dono una dimensió gràfica a aquestes obres musicals i literàries, fotografiant el que passa per la meva imaginació".
Xavi Ramiro (Portbou, 1972) és il·lustrador establert a Girona amb una àmplia trajectòria professional i una gran versatilitat en aplicar el seu estil en els diversos camps de la il·lustració. Ha estat guanyador de dos Premis Junceda, i és l'actual president de l'APIC (Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya). Des de fa anys, treballa en la seva faceta més artística, amb projectes de caràcter més personal i introspectiu.
Obres de reforma acabades
Per altra part, cal destacar que el Centre Cultural Les Bernardes de Salt també va poder celebrar que les obres de reforma han quedat totalment acabades.
Amb aquestes obres s'ha millorat l'accessibilitat a l'edifici, s'ha canviat l'accés del carrer Major per un de nou lateral, s'han guanyat més espais expositius i s'ha fet més clar i lluminós l'accés a l'església. Amb tot això es finalitza un llarg procés de millores a la instal·lació que va començar fa aproximadament uns deu anys.