banner-1280x150-gene

Exposicions

Anastasya Samoylova, "Image Cities" a l'espai KBr de la Fundació Mapfre

Anastasia Samoylova Green Umbrella, Zurich 2022 © Anastasia Samoylova
Anastasya Samoylova, \

El KBr Photo Award es va fundar el 2021 amb l’objectiu de reconèixer i donar suport a un projecte fotogràfic cada dos anys a través d’una exposició i la publicació d’un llibre. Atès que la fotografia documental és un element fonamental dels fons fotogràfics de la Fundación Mapfre, aquest premi especialment incentiva projectes d’aquest gènere. La primera edició del 2021 va reconèixer la fotògrafa nord-americana d’origen rus Anastasya Samoylova, i ara, en conseqüència, l’espai KBr de Barcelona ofereix l’exposició Image Cities.

El reconeixement a Anastasya Samoylova no és anecdòtic ni puntual. Es tracta d’una fotògrafa formada entre Rússia i els Estats Units que a mitjans de la dècada del 2010 va irrompre en el circuit fotogràfic internacional gràcies a projectes molt aclamats com el llibre Landscape Sublime (2016) o FloodZone (2018). El conjunt del seu treball es caracteritza per construir projectes fotogràfics inspirats en el documental i el paisatgisme, sota una perspectiva enfocada tant a la crisi ecosocial de la contemporaneïtat, en el context del canvi climàtic i les seves conseqüències, com en l’ecologia visual que ens rodeja a través de la nostra cultura fotogràfica vernacular i d’internet. Més recentment, ha publicat Floridas (2022), on la fotògrafa, en diàleg amb imatges de Walker Evans d’unes dècades anteriors, explora les contradiccions i excentricitats que desmunten en certa manera clixés i mites sobre aquesta regió dels Estats Units. 

Dins el marc del KBr Award, la Fundación Mapfre va reconèixer el 2021 la qualitat i l’originalitat de la proposta de Samoylova. Es tractava d’un projecte documental que investigava la integració de la imatge en l’entorn urbà, conscient que aquest és un fenomen cada vegada més freqüent i comú. El projecte va començar aquell mateix any entre Moscou i Nova York i ha evolucionat per incloure altres ciutats europees, com Madrid i Barcelona, així com Tòquio, gràcies al suport financer del premi. Per tant, a Image Cities la fotògrafa examina com algunes ciutats negocien i gestionen el difícil equilibri entre els valors socials i històrics locals amb els efectes homogeneïtzadors propis de l’època global i el neoliberalisme. És a dir, per exemple, l’homogeneïtzació que s’aplica a través de l’arquitectura moderna de vidre o en les grans marques dels establiments comercials, que s’estenen arreu de les ciutats occidentals. En aquest sentit, l’autora investiga el paper que té la fotografia en la creació de la imatge d’una ciutat en aquestes circumstàncies. A més a més, examina la distància que hi ha entre el discurs que les administracions urbanes promouen sobre allò individual i local d’una ciutat i la realitat del món global.

SS_Bonart-180x180-Onlinebanner-oro-180x180-gene

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal