Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

"Alejandro Cesarco. Altres exemples recents" a Artium Museoa

Alejandro Cesarco. Figuratively, 2021
\
bonart vitoria-gasteiz - 25/03/23

El Museu d'Art Contemporani del País Basc, Artium Museoa, presenta l'exposició Alejandro Cesarco. Altres exemples recents fins al 24 de setembre de 2023.

Aquesta exposició dedicada al treball d'Alejandro Cesarco (Montevideo, Uruguai, 1975) aplega obres en diferents suports –fotografies, vídeos i peces realitzades a partir de text– que proposen una reflexió sobre la construcció i l'experiència de l'aprenentatge, i aquells processos vinculats a la memòria, la percepció i el llenguatge. Altres exemples recents és la primera exposició individual en una institució pública dedicada a Espanya a la feina d'Alejandro Cesarco i està produïda en col·laboració amb Lumiar Cité/Maumaus de Lisboa.

En el context d'aquest projecte expositiu s'edita una publicació que inclou la traducció de l'assaig Notes on Mother Tongues de l'autora Mirene Arsanios. Coincidint amb l'obertura de la mostra, i atenent el perfil de l'artista com a editor, el museu organitza una conversa sobre pràctiques editorials (24 de març, 18.00 hores) en què participaran Alejandro Cesarco, Thomas Boutoux, Beatriz Herráez i Catalina Lozano.

Altres exemples recents s'inscriu en una de les línies de recerca principals del programa expositiu d'Artium Museoa que atén les interseccions que històricament se succeeixen entre el camp de l'art i les formes d'escriptura. Qüestions com les de la biografia, les correspondències entre llenguatge i imatge, les estratègies d'apropiació i els sistemes d'ordre i de desclassificació ocupen aquestes cruïlles i els intercanvis entre literatura i arts visuals. D'altra banda, l'exposició incideix en un eix de treball fonamental als programes del museu, la figura de l'artista o l'artista com a agent educador i les relacions que s'estableixen entre pràctiques artístiques i models pedagògics experimentals.

L'exposició inclou, entre altres obres, Index (An Educator) [Index (Una educadora)], una peça realitzada el 2023 que és el més recent i més extens d'una sèrie d'índexs que l'artista ha compost per a llibres que encara no escrit i que probablement mai no escriurà. Aquests índexs –en aquest cas desplegats en 18 pàgines– tracen el desenvolupament dels seus interessos, lectures i preocupacions, i han esdevingut una forma d'autoretrat que es desplega en el temps. Altres exemples recents també presenta l'obra en vídeo Figuratively, realitzada el 2021, un registre d'una nova generació d'adolescents uruguaians, seleccionats a través d'Instagram, als quals només se'ls va demanar que imaginessin el seu futur mentre eren retratats.

Altres obres presents a la mostra són la serigrafia The Difference Between Thirty Two and Forty Five (2017) [La diferència entre trenta-dos i quaranta-cinc], una representació humorística dels temors de l'artista en relació amb l'envelliment; el vídeo Learning the Language (Present Continous II) (2022) [Aprendre el llenguatge (Present continu II)], pertanyent a una sèrie en què Cesarco aborda algunes preocupacions recurrents, com la memòria, la repetició o el lament; i les sèries de fotografies datades el 2022 Untitled (Speaking in Tongues) [Sense títol (Parlant en llengües)], Figure With Shadow (Stage I-III) [Figura amb ombra (Escenari I-III)] i [Totes les portes de la casa de la meva mare].

Annex a la mostra i en paral·lel a ella, es construeix un espai de consulta que incorpora textos i autors associats amb el treball d'Alejandro Cesarco com a editor. Entre altres publicacions, es recull una selecció de llibres editats en el marc d'Art Resources Transfer (A.R.T.), una organització independent sense ànim de lucre compromesa amb la documentació i la difusió del treball dels artistes a un públic moltes vegades no reconegut al circuit del consum cultural. Altres exemples recents és la primera exposició individual en una institució pública dedicada a Espanya a la feina d'Alejandro Cesarco i està produïda en col·laboració amb Lumiar Cité/Maumaus a Lisboa. En el context d'aquest projecte expositiu s'edita una publicació que inclou la traducció de l'assaig Notes on Mother Tongues de l'autora Mirene Arsanios.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90