BONART_BANNER_1280x150

Opinió

Ha tornat el circ

L’equilibrista i contorsionista ucraïnesa Viktoriia Dziuba al Festival de Montecarlo (foto Direction de la Communication, Mònaco)
Ha tornat el circ

Després de dos anys de cancel·lacions, de restriccions i de dificultats de tota mena, el gran circ ha tornat. Del 2 al 7 de març el Festival internacional del circ Elefant d'Or (que no va fallar el 2022) ha celebrat a Girona la seva 11a edició. El Festival Gironí s'ha consolidat com un dels més prestigiosos del món, aquest any amb setanta artistes procedents de vint països que barregen amb elegància números contemporanis i d'altres més clàssics, alguns molt inèdits i excepcionals. Aquest any l'Elefant d'Or és el primer festival internacional que programa artistes xinesos després de la pandèmia: la companyia acrobàtica de la ciutat de Dezhou ha presentat malabars en diàbolo i salts a través de cercles.

En un altre registre, el 21 de desembre passat, la Nit del Circ dels premis Zirkolika 2022 que es va celebrar al Mercat de les Flors de Barcelona va demostrar l'enorme vitalitat del circ contemporani a Catalunya. Però l'esdeveniment internacional més remarcat és la represa, després d'una doble aturada pandèmica, del Festival Internacional del Circ de Monte-Carlo, el més prestigiós del món. Del 20 al 29 de gener ha celebrat la 45a edició, acompanyada de la 10a del Festival New Generation dedicada a les joves estrelles emergents. Aquest any s'ha notat la presència d'artistes ucraïnesos i l'absència de russos i xinesos.

A Monte-Carlo el circ clàssic domina sobre l'estrictament contemporani amb pallassos, equilibristes, números acrobàtics aeris o a terra, salts de corda, un llançador de ganivets (el brasiler Alfredo Silva amb Aleksane Kiedrowiez; un espectacle emocionant a l'antiga que molts avui consideren com a fora de lloc), contorsionistes, funambulistes i malabaristes (Kris Kremo, ara amb el seu fill Harrisson). Wesley Williams ha portat l'equilibri sobre un monocicle fins a més de 9 metres d'alçada. La màgia també hi era amb les grans il·lusions de Peter Marvey que fins i tot ha simulat el vol. No podien faltar ni els trapezis volants (amb el quàdruple salt mortal de Michael Martini), ni la doble roda gegant de la mort.

A Monte-Carlo s'hi veuen animals. Els espectaculars grans lloros en llibertat d'Alessio Fochesato presentats per Elisa Coussandier fan tota mena de jocs col·lectius fins a volar equilibradament per sobre dels espectadors amb total autonomia. I no poden faltar els tigres i els cavalls. Bruno, el fill de Flavio Togni ha guanyat el Premi del Públic amb 10 tigres que obeeixen a la seva veu, caminen drets enrere i salten drets sobre altres tigres ajaguts a la pista. Els més joves de la cèlebre família alemanya Casselli, René junior, Merrylu i Quincy Azzario han guanyat el Clown d'or pels seus equilibris sobre cavalls. Els cavalls en llibertat d'Alex Giona han obtingut un Clown d'argent.

Però jo he triat un número individual, de gran plasticitat, el de Viktoriia Dziuba, que ja va rebre un Junior d'Argent el 2020, una artista ucraïnesa de vint anys que associa amb elegància l'equilibri i la contorsió, ara premiada amb un Clown d'argent.

Banner_Vendaval_SM_180x180Ver_llover_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90