La Fundació Daniel i Nina Carasso obre una nova edició de la convocatòria Compondre Saberes per imaginar i construir futurs sostenibles. Aquest programa promou projectes basats en la col·laboració entre artistes, investigadors de qualsevol disciplina científica i la ciutadania per abordar els reptes ecosocials del present.
Oberta fins al 27 d'abril del 2023, està dirigida a projectes que es desenvolupin a l'Estat espanyol, tot i poder tenir llaços, ecos o sinergies en l'àmbit internacional. Amb un pressupost total de 400.000 euros, la Fundació cerca donar suport al desenvolupament d'entre 5 i 10 iniciatives durant un període mínim de sis mesos i màxim de tres anys, comprenent tant les fases d'anàlisi i disseny com d'implementació del projecte.
Com en les anteriors edicions, la convocatòria Compondre Saberes busca donar suport a iniciatives que incorporin aquests tres eixos (artistes, investigadors de qualsevol disciplina científica i ciutadania) per abordar algun dels reptes al voltant de la crisi climàtica i de justícia social que afecten les societats contemporànies, imaginant, construint o proposant noves maneres d'habitar, de cura i resiliència i contribuint a dibuixar nous camins cap a la sostenibilitat.
La complexitat dels reptes que afecten les nostres societats requereix avui una imaginació capaç de concebre mons desitjables, una producció transdisciplinar de coneixement i una ciutadania activa i vibrant que participi en la recepció, generació i ús de sabers compartits. Aquest és el punt de partida d'aquesta convocatòria, que s'inscriu al programa "Art, Ciència i Societat" de la línia d'Art Ciutadà de la Fundació ia través de la qual es busca, des del 2015 i amb caràcter biennal, promoure projectes als que la comunitat artística i científica col·laborin una amb una altra i s'obrin a la ciutadania, permetent noves articulacions entre els dos grans "relats" sobre el món: el científic i l'artístic.
Segons Isabelle Le Galo, directora per a Espanya de la Fundació Daniel i Nina Carasso, "són nombrosos els informes que alerten d´un punt de no retorn si no corregim el rumb de l´activitat humana d´aquí a 2030. Necessitem reinventar-nos i amb aquesta convocatòria volem propiciar contextos de trobada i hibridació entre les arts, les ciències i la societat per imaginar noves solucions i construir futurs sostenibles".
"Si ens volem enfrontar als complicats desafiaments contemporanis, necessitem reunir els diferents sabers per trobar noves fórmules i solucions", apunta Pepa Octavio de Toledo, responsable d'Art Ciutadà a Espanya. "El nostre món s'ha complexitzat i només ajuntant diferents tipus de sabers i escoltant la ciutadania podrem resoldre els problemes actuals i aquells del futur que encara ni imaginem".