Amb motiu de la celebració dels cinquanta anys de la mort de Pablo Picasso, el passat 13 de febrer a les 11:30 hores es va presentar la nova programació expositiva del Museu Picasso de Barcelona, en la que els governs d'Espanya i França han acordat treballar conjuntament amb un programa d'activitats d'abast internacional, que vol reflectir la vigència del treball de l'artista en nombroses institucions culturals de renom, tant a Europa com als Estats Units.
L'acte de presentació va anar a càrrec del seu director Emmanuel Guigon que va destacar que per aquest any es durà a terme dues importants exposicions temporals, la primera del marxant Daniel- Henry Kahnweiler, que es va inaugurar el 2 de desembre del 2022 i que es podrà visitar fins al 19 de març del 2023. A la tardor, concretament del 19 d'octubre fins al 25 de febrer del 2024, es presentarà una doble mostra simultània que tracta la relació que va tenir Picasso amb Joan Miró, el fil conductor de la qual parteix de dos conceptes essencials que són: l'amistat dels dos artistes i el seu reconeixement a Barcelona, que es va materialitzar amb el llegat que van deixar els dos artistes en forma de museus monogràfics que actualment porten els seus respectius noms.
La Celebració Picasso 1973-2023 s'articula entorn de més de quaranta projectes expositius i dos congressos acadèmics, els promotors dels quals han estat Acció Cultural Espanyola (AC/E) sota la Comissió Nacional per a la Commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso i el Musée National Picasso-París des de França.
Dins de la programació expositiva titulada Diàlegs contemporanis, també cal fer esment de les exposicions temporals de Carmen Calvo (del 4 de maig fins al 3 de setembre del 2023), Hélène Delprat (estiu del 2023) i la secció d'Intervencions a la Col.lecció Picasso per part de Carlos Pazos, Frederic Amat, Orlan i Pilar Aymerich.
Per altra part, un altre dels esdeveniments importants d'enguany i amb motiu de la celebració del 60è aniversari de la inauguració del Museu Picasso de Barcelona serà al dia 9 de març que serà el tret de sortida de la presentació d'un llibre que parla de l'arribada de Pablo Picasso i de la seva família el 1895 a Barcelona i que es titula Picasso Barcelona, una cartografia, de Claustre Rafart i Plana i que està publicat en català, castellà i anglès amb un tiratge de 3.000 unitats. La publicació del llibre inclourà itineraris picassians per a la ciutat així com una sèrie d'activitats com espectacles de titelles, recital de poesia, lectures dramatitzades, la restauració i recuperació de la Comparsa Visca Picasso, lectures en les biblioteques de Barcelona, la instal·lació d'un tòtem indicador amb informació relativa a Picasso tot vinculant l'artista amb l'indret de la ciutat, etc.
Per la seva part, el Museu Picasso ha dissenyat el futur desplegament de la Xarxa Picassiana formada per ell mateix, l'Ajuntament de Gósol, la Fundació Caldes d'Estrac, el museu Thermalia de Caldes de Montbui i el Centre Picasso d'Horta de Sant Joan amb l'objectiu d'estretir llaços entre els centres picassians i altres institucions del país. Cal destacar l'exposició Bernard Plossu. Els paisatges picassians, que reuneix diverses fotografies preses a Horta de Sant Joan, Gósol, Cadaqués, Barcelona, entre altres...
El Museu Maricel (Sitges) participarà en una exposició de territori titulada Rusiñol vist per Picasso, com també s'establirà la col·laboració amb un préstec d'un conjunt d'obres i documents amb el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.
Photo España 2023
A partir del 28 d'abril del 2023 fins al 30 de juliol del 2023 el Museu Picasso presentarà els seus darrers projectes al voltant de la fotografia a la nova edició del Photo España 2023, que se celebrarà al Centro Fernán Gómez, Plaza Colón (Madrid). Aquesta mostra se centrarà en la part arxivística del Museu, el fons de Lucien Clergue, el de Brigitte Baer, amb especial èmfasi als seus arxius, i la col·lecció que el fotògraf americà David Douglas Duncan va donar al Museu l'any 2013.
Emmanuel Guigon va voler destacar la importància de cuidar molt el tema dels arxius i va voler remarcar "l'etapa d'expansió" que està vivint el museu. Del setembre fins al desembre s'organitzarà un simposi i exposició per part de la Casa de Velázquez de Madrid en el marc de la Celebració Picasso i amb la col·laboració científica del Museu Picasso de Barcelona i del Doctorat Picasso. Pel que fa a més col·laboracions amb altres museus, cal esmentar l'exposició Pablo Picasso, Paul Eluard, una amistat sublim amb el Museu d'art d'història de Saint Denis a París, com també destacar el projecte Picasso. The Blue Period and beyond, que itinerarà al Museu d'Hiroshima.
Altres col·laboracions destacades són amb el Museu de Belles Arts de La Corunya, el Musée Magnelli, el Museu Picasso de Màlaga, el Museu Centre d'Art Reina Sofia, etc. Pel que fa a les activitats científiques i de recerca, cal fer esment de Simposi Internacional sobre la pràctica arxivística en l'art en col·laboració amb el MNAC, el Doctorat Picasso (curs 2022-23) en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Picardie-Jules Verne d'Amiens. Algunes de les institucions barcelonines com el Museu del Disseny de Barcelona dedicarà una exposició a les ceràmiques que van inspirar a Picasso, i la Filmoteca de Catalunya ha digitalitzat un total de cinc pel·lícules que faran referència a l'obra de l'artista. Mentre que el Col·legi d'Arquitectes de Barcelona en centrarà en una exposició en els cinc murals que Picasso va realitzar pel seu edifici de la Plaça Nova.
En la presentació també es va parlar de la nova web del Museu Picasso que segons Guigon "tindrà més contingut, serà més fàcil d'accedir-hi i s'emfatitzarà la importància de les exposicions virtuals". Finalment, en l'apartat d'activitats socioeducatives, cal destacar una nova manera de fer arribar Picasso a les escoles –projecte La maleta de Picasso pel curs escolar 2022 fins al 2024– i la festa del dibuix, el Barcelona Dibuixa, que cada any creix en formats i participants.