banner-1280x150-gene

Notícies

La Fundació Mies Van der Rohe presenta un programa prioritzant les xarxes i apostant per les noves mirades a l'arquitectura

La directora de la Fundació Mies van der Rohe, Anna Ramos, acompanyada per Ivan Blasi, comissari de premis i programes, i representants de les entitats col·laboradores, presentant les activitats programades per aquest any per la Fundació Mies Van de Rohe
La Fundació Mies Van der Rohe presenta un programa prioritzant les xarxes i apostant per les noves mirades a l\'arquitectura
bonart barcelona - 29/01/23

El 27 de gener a les 13 hores es va presentar la nova programació per l’any 2023 de la Fundació Mies Van der Rohe al Pavelló que fa xarxa i que acull i suggereix noves mirades a l’arquitectura a través de les arts, el debat i la recerca. 

En aquest acte hi van assistir la directora de la Fundació, Anna Ramos i el comissari de premis i programes, Ivan Blasi, i representants de les entitats col·laboradores, presentant les activitats programades per aquest any per la Fundació. 

Segons paraules de la directora “aquest any les activitats tindran un impacte local i internacional amb l’inici de l a nova edició del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea/Premis Mies van der Rohe –Young Talent 2023, la participació en les plataformes culturals i arquitectòniques europees LINA i New Temporalities i el promgrama de debats i intervencions artístiques al Pavelló Mies van der Rohe”. 

L’any 2023 s’enceta amb l’organització dels EUmies Awards en la seva categoria de Young Talent amb escoles d’arquitectura, paisatge i urbanisme d’Europa i, en aquesta edició, també de l’Àfrica. 

Aquest procés finalitzarà amb una exposició, debat i entrega de premis a Venècia durant La Biennale Architettura. Per altra part el jurat serà l’encarregat de seleccionar els millors projectes de final de carrera que ens permetran descobrir  om les noves generacions d’arquitectes tregballen per afrontar els reptes més urgents. 

Pel que fa a les exposicions dels EUmies Awards d’Arquitectura i Emergent 2022 seguiran la seva exitosa itinerància amb presència a Viena, Londres, Eberltoft (DK) i Copenhaguen. 

Cal destacar que tres equips pluridisciplinaris han estat escollits per contribuir amb les seves propostes al programa de la Fundació Mies van der Rohe, com a conseqüència de la col·laboració amb la plataforma europea d’arquitectura LINA. A canvi els guanyadors dels EUmies Awards-Young Talent 2023 participaran amb les seves propostes a la trobada de LINA a Ljubljana donant-los l’oportunitat de ser convidats per les altres institucions de la plataforma. Aquest fet possibilitarà també l’intercanvi de propostes creatives al llarg de 2023. 

Dins del marc de la Fira Construmat la Fundació té previst organitzar una exposició que reflexionarà sobre l’arquitectura contemporània a partir de l’arxiu dels EUmies Awards. 

Pel que fa al balanç de visites rebudes el passat any 2022, la directora de la Fundació va afirmar que va ser molt positiu ja que van poguer comptabilitzar un total de 90.000 visitants aproximats. 

Programa d’intervencions artístiques 2023

El programa d’intervencions artístiques acollirà enguany propostes molt rellevants  com Rockinkg the Accident on Stella Rahola i Roger Paez, amb els alumnes del master MEATS d’Elisava posen l’accent a l’efecte del pas del temps enels materials, tancnat així el cicle iniciat amb Beautiful Failures. També cal destacar The cost of Money: raft de Mark Cottle que celebra el dia Internacional lliure de bosses de plàstic amb dues superfícies fetes de bosses d’un sol ús recollides a Barcelona i teixides a mà que ocuparan l’espai de la catifa acutal del Pavelló i el seu estany gran. 

Per la tardor es duran a terme tres intervencions titulades: Psicoarquitectura d’Óscar Abraham Pabón durant el Barcelona Gallery Weekend i Swab, i dues propostes que contxtualitzen el Pavelló de 1929, El Marge de Terecen Gower que reviurà la vida de l’antigament anomenat Barri Xino (acutal Raval) i Politics and Architecture de Dietrich Neumann que reintroduirà tres elements poc coneguts del Pavelló que són: les banderes originals, la placa amb els noms de les empeses que havien participat en la construcció del Pavelló i la paraula Alemania que es va produir en acer i col·locar sobre el travertí.  

També cal fer esment de la nova proposta musical de la Fundació Goethe i la col·laboració amb SónarMies del concert de Barcelona Obetura. 

A més de participar a la programació del cicle Per amor a les Arts de la Filmoteca de Catalunya, el cinema arriba amb el cicle d’estiu Pantalla Pavelló que estarà dedicat a Copenhaguen, un reconeixement a la seva condició de Capital Mundial de l’Arquitectura per aquest any 2023. 

Per la diada de Sant Jordi es presentarà la publicació titulada Stadium, the Pavilion and de Palace de Domènec a partir de la intervenció homònima que va tenir lloc el 2018 en col·laboració amb el MACBA. 

Dues altres publicacions seguiran abans que acabi l’any i que són EUmies Awards – Young Talent 2023 i Re-enactment: l’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona de Laura Martínez de Guereñu. 

Del 20 al 30 d’abril, la Fundació Mies van der Rohe gestionarà el Model Festival d’Arquitectura de Barcelona que es composarà d’un ampli ventall de propostes d’arquitectura, recerca i comissariat que es presentaran a mitjans de febrer en una roda de premsa específica. 

Cal recordar que el pavelló de la Fundació Mies Van der Rohe va ser dissenyat per Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich com a pavelló d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929 que es va construir a Montjuïc. Està construït amb vidre, acer i diferents classes de marbre i es va concebre per allotjar a la recepció oficial presidida pel rei Alfons XIII al costat de les autoritats alemanyes. 

Per la seva part la Fundació Mies van der Rohe va ser creada el 1983 per l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de fer reconstrucció del Pavelló Alemany. A més de conservar i difondre el coneixement del Pavelló, la Fundació impulsa el debat i la sensibilització sobre temes d’arquitectura i urbanisme contemporanis. 

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal