banner-oro-1280x150

Internacional

El Centre Paul Klee de Berna rep al Miró més desconegut

El Centre Paul Klee de Berna rep al Miró més desconegut
bonart berna - 27/01/23

El Centre Paul Klee de Berna, un dels principals museus de Suïssa presenta, del 28 de gener al 7 de maig del 2023, l'exposició titulada Joan Miró, comissariada per Fabienne Eggelhöfer i organitzada en col·laboració amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró a Palma. 

L’exposició a Berna es centrarà en la darrera producció de Miró sortida dels seus tallers a Mallorca (Taller Sert i Son Boter), una etapa marcada per l’experimentació amb noves tècniques i materials, inquietud que comparteix amb el propi Paul Klee. Els dos artistes tenen molts trets en comú, encara que no es van arribar a conèixer.

La mostra presenta un conjunt d’obres en gran format a partir de finals dels anys 50, una escala que s’adequa molt bé a les característiques de l’espai expositiu del Zentrum Paul Klee. Per a reforçar la visió d’aquest moment de reflexió i autocrítica de l’artista, s’inclouran algunes pintures de la primera època que anticipen la revisió i reducció posterior del seu llenguatge. 

“En el nou estudi vaig tenir espai per primera vegada. Podria desempaquetar caixes d'obres que havia fet anys enrere. Jo no els hi havia fet cas des que vaig sortir de París [...] abans de la guerra [...]. Després de treure-ho tot, ja va començar la meva autocrítica a Mallorca”, va dir Miró.

Aquest moment d'autocrítica es tracta a l'exposició del Zentrum Paul Klee. La selecció d’obres se centra deliberadament en pintures que anticipen la forta reducció de l'obra tardana a uns pocs traços. Miró va reelaborar algunes de les seves primeres obres. Reflexionar sobre el seu treball anterior també significava tornar a revisar pintures inacabades, que es van convertir en la interfície entre el seu passat i un futur que va començar a Mallorca. En traslladar-se a Mallorca i instal·lat al nou estudi Sert, es va veure obligat a reorganitzar les pintures, dibuixos, esbossos i quaderns de dibuixos que havia acumulat al llarg de dècades, i així arribar a un acord amb el seu treball passat durant quaranta anys.

Miró va buscar l'alliberament del seu propi passat i present artístic. Va ser capturat per un “furor iconoclasta” que va provocar un nou començament lluny de les composicions i creacions artístiques més comercials. Són pintures per les quals Miró encara és conegut avui per un públic ampli: quadres de format mitjà, predominantment en colors primaris, figures de pal pintades amb precisió en un espai surrealista. En aquell moment de ruptura i autocrítica, Miró cerca i experimenta amb noves formes d'expressió.

La mostra Joan Miró inclourà maquetes en guix d’escultures del fons de Successió Miró i unes 57 obres en préstec del fons de la Fundació Joan Miró de Barcelona, 17 obres de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca que permetran als visitants descobrir un Miró sorprenent i menys conegut.

 

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1banner-oro-180x180

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px