BANNER MY BESTYS 7

Notícies

Mèdol programa pel 2023 una cinquantena de propostes multidisciplinàries

Mèdol programa pel 2023 una cinquantena de propostes multidisciplinàries

El 24 de gener es va presentar el programa de la nova temporada del Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona Mèdol amb la mediació i la programació com a motors de producció artística. En el programa cal destacar els projectes de cooperació disruptiva que integren artistes de disciplines diferents, i en què sovint prenen protagonisme també entitats i col·lectius del teixit social. El resultat són una cinquantena de propostes multidisciplinàries on conviuen el dibuix, la pintura, la dansa, l’art digital, les instal·lacions, la poesia i la música, i que ofereixen una nova mirada composta sobre el poder transformador de la cultura.

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha explicat que la vocació de Mèdol és la d’inserir-se en l’entorn, trencar l'aïllament dels processos creatius i provocar la innovació disruptiva a partir de la cooperació. Solé ha assenyalat que “l’estratègia és connectar artistes i impulsar processos amb participació del públic. Mèdol actua de ròtula entre creadors i la societat. Irradia activitats més enllà de Casa Canals i teixeix col·laboracions amb tot tipus d’entitats, no només les que tenen un objecte cultural”.

Durant el 2023 veuran la llum noves activitats fruit de la col·laboració amb diferents col·lectius: el festival de videomaping Ebrelumen i l’actuació d’Alvaro Sola, en el marc del festival Tarragona Sona Flamenc, ambdues al març; l’exhibició a l’abril del treball de diferents artistes integrats al col·lectiu GN.TGN; la segona edició de l’LGBTInferno, la convenció d’art i contracultura GSD; i Volta / revolta: en col.laboració amb el Museu d’Història de Tarragona.

La relació i la cooperació amb l’entorn és un dels eixos de treball del Centre. I de fet, la majoria dels artistes que formen part del cartell 2023 viuen o tenen una relació molt estreta amb les comarques de Tarragona. Vicent Fibla ha explicat que “a Mèdol volem fer-nos ressò de les tendències creatives a nivell internacional. Tocar els temes i les tècniques que s’estan emprant a tot el món però, a la vegada, fent servir una mirada pròpia i local”.

Mèdol programa pel 2023 una cinquantena de propostes multidisciplinàries

Programació expositiva del 2023

El programa de Mèdol per aquest 2023 s’estructura al voltant de cinc exposicions principals a l’espai Les Golfes de Casa Canals. La primera d’aquestes mostres neix precisament de la col·laboració entre l’artista Fito Conesa i una coral formada per persones anònimes i intel·ligència artificial. En el marc del projecte Ones de Resistència, Mèdol va convocar a través de les xarxes una sessió de composició i cant que tenia com a protagonistes a persones voluntàries. Conduïts i modulats per Conesa, els enregistraments permeten abordar aspectes del dia a dia com les històries silenciades, el paisatge en contínua transformació i les melodies a la vora de l’extinció. L’exposició sonora es podrà veure del 9 de febrer al 9 d’abril. Als volts de Sant Jordi, prendrà el relleu d’Ones de Resistència una exposició individual de l’artista Marc Sellarès, Memòria. La mostra, de to denúncia, forma part de Cultura Verda, un projecte iniciat l’any 2021 a Tarragona i comissariat per Freya Day que pretén sensibilitzar sobre la sostenibilitat i el pensament ecològic.

L’exposició de Sellarés es podrà veure fins al juliol, moment que cedirà el testimoni a la mostra CaldodeCultivo. Exercicis de Resistència. El tarragoni Unai Reglero i Gabriela Córdoba, la parella artística de CaldodeCultivo, treballen amb suports que van de la instal·lació al vídeo per confrontar de forma crítica la propaganda neoliberal.

La quarta exposició a les Golfes serà una individual de Susanna Inglada. L’artista de Banyeres del Penedès ha desenvolupat un estil propi que li ha valgut prestigi internacional: filtra l’actualitat i il·lustra les contradiccions del món occidental construint personatges abstractes a partir de fragments i retalls amb la tècnica del dibuix. La cinquena i última exposició de l’any a l’espai Golfes serà la col·laboració amb el festival SCAN, que a partir del 2022 passa a convocar-se anualment.

Altres activitats

 

Igual que l’any passat, Casa Canals acollirà en paral·lel a les exposicions de les Golfes diferents relats artístics alternatius a l’Espai L. Des febrer a l’agost hi podrem veure les exposicions i activitats comissariades pel col·lectiu La Trastera (Calafell). I la segona meitat de l’any, l’Espai L generarà el projecte de mediació Murs Enllà, comissariat per Cèlia del Diego, una iniciativa que pretén crear vincles amb el Mòdul de dones del Centre Penitenciari Mas d’Enric del Catllar i que comptarà amb la participació de les internes.

Pel que fa a les activitats, un cop al mes, de maig a octubre, es portarà a terme El que queda després (Rastre, senyal i residu), un conjunt d’accions que ha posat a treballar diferents artistes (entre ells, Santiago Sierra o Susana Solano) sota el comissariat de Fernando Gómez de la Cuesta, i el residu de les quals prendrà forma expositiva a principis de 2024; el cap de setmana del 17 i el 18 de març serà el torn d’una nova proposta, Poessia, una mostra de poesia i música des de la transgressió que comptarà amb la participació de Maria Sevilla o Miriam Reyes, entre altres artistes.

Al juny arribarà la segona edició d’Espais Inerts, el festival d’arts en moviment comissariat per Marta Oliveres que posa en valor el patrimoni performatiu i que es desenvolupa als carrers i escenaris no habituals de la ciutat de Tarragona. Una altra novetat serà el projecte Volta / revolta: en col·laboració amb el Museu d’Història de Tarragona. Aquesta proposta neix de la reinterpretació del patrimoni romà de la ciutat des d’una perspectiva contemporània.

Balanç del primer any de Mèdol

 

Al llarg de 2022, gairebé 12.000 persones han passat per les exposicions i activitats programades, sigui per la seu principal de Casa Canals, el Mòdul 6 de Tabacalera, la Plaça del Fòrum o els diversos equipaments educatius. Les activitats amb més públic han estat l’exposició Wartime! (2.328 visitants) i La Coentor, individual del pintor Ivan Forcadell (2.314 visitants).

Tant la consellera de Cultura, Inés Solé, com el director del Centre, Vicent Fibla, han valorat positivament la resposta del públic durant el que ha estat el primer any de programació estable i han comentat que “partíem pràcticament d’un solar quant a propostes d’arts contemporànies i estem construint uns fonaments sòlids. El reconeixement mutu amb el públic i l’entorn, així com el seguir fent de nexe d’unió entre creadores farà créixer el projecte”.

Baner-generic-180x180_GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88