El Museu d'Art Modern de Tarragona inaugura el 2 de febrer a les 19 h. l'exposició Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes comissariada per Carles Guerra. L'exposició ha estat fruit d'una recerca que ha permès recuperar tapissos, obra sobre paper i documents, amb els quals es pot traçar un itinerari que ens transporta de 1963 a 1988.
Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes està dedicada a l’artista tèxtil que va confeccionar una sèrie d’obres monumentals per a Joan Miró: els tapissos de Tarragona (1970 i 1972), del World Trade Center de Nova York (1974), de la National Gallery of Art de Washington (1977), de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1979) o de la Fundació “la Caixa” (1980). Royo també va col·laborar amb els artistes Antoni Tàpies i Eduardo Chillida.
Aquesta exposició produïda pel Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona vol recuperar el llegat d’una obra que, vista retrospectivament, situa a Josep Royo (Barcelona, 1956) com algú que va absorbir les innovacions de l’escultura moderna. Sobretot la dels anys 1960 i 1970, en què cal recordar els feltres de Robert Morris, les teles índies de Robert Rauschenberg o les formes toves de Magdalena Abakanowicz. També hi van influir les evolucions de la pintura que Joan Miró va liderar —i de les quals Royo va ser testimoni directe— o les experiències de la pintura expandida atribuïdes a Claude Viallat.
El resultat va ser una obra radical i sensual, que revivia la tradició del tapís i el situava en l’esfera de l’art contemporani. Un corpus d’obres prou genuïnes per considerar Royo un autor amb nom propi.
La mostra es podrà visitar fins al 28 de maig del 2023.