L’Ajuntament de Banyoles i la família Gimferrer han signat avui l’acord de donació per tal que el consistori rebi 131 obres d’art de la col·lecció privada de la família. Es tracta d’una de les col·leccions privades d’art més important del país i en la donació s’hi inclouen obres de Miró, Tàpies, Picasso o Rembrandt.
S’exhibiran abans de tres anys a l’espai municipal Can Tarradas, que es condicionarà per exposar-les públicament. La col·lecció Gimferrer està considerada una de les col·leccions privades d’art més important del país i la voluntat inicial del seu propietari era donar-la a una destacada institució museística nacional. Després de més de dos anys de gestions, Jordi Gimferrer i l’Ajuntament de Banyoles han arribat a un acord perquè 131 obres es donin a la ciutat de Banyoles a fi que s’exposin de manera permanent i pública.
En l’acte de signatura de l’acord, l’alcalde Miquel Noguer ha agraït públicament a Jordi Gimferrer i als seus fills la donació de la col·lecció a la ciutat i ha destacat que “la donació permetrà a Banyoles tenir una de les col·leccions d’art més importants del país i convertir la pròpia ciutat en un centre d’art”.
Per la seva banda, Jordi Gimferrer s’ha felicitat de poder fer la donació a la ciutat i ha explicat que “la col·lecció és un reflex de la meva vida, del que realment m’ha cultivat i m’ha engrescat” i ha afegit que “he pogut reunir un aplec que és una mica el resum dels viatges que he pogut fer arreu del món i que agafa diferents cultures i èpoques amb una base d’art dels Països Catalans”.
La col·lecció
Les 131 obres que són objecte d’aquest acord inclouen obres d’autors tan destacats com Miró, Picasso i Dalí i, fins i tot, gravats de Rembrandt i Goya. Però és especialment important pel que fa a pintura catalana i espanyola de finals del segle XIX i del segle XX fins a l’actualitat. Així, s’hi inclouen obres d’autors romàntics com Modest Urgell i Marià Fortuny, modernistes com Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Arístides Maillol o Josep Llimona, i noucentistes com Joaquim Sunyer. El grup d’avantguarda “Dau al set” hi està representat de manera excepcional amb peces d’Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç o Joan Josep Tharrats. També el grup “El paso”, amb autors com Antonio Saura, Manuel Millares o Juana Francés. Altres noms destacats de l’art de les darreres dècades són Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, “Zush”, Perejaume o Jaume Plensa. La col·lecció inclou també una selecta representació d’art africà i oriental, entre d’altres.
Amb molts d’aquests creadors contemporanis, Jordi Gimferrer hi va desenvolupar una amistat personal. Membre d’una família d’industrials clau en la història de Banyoles, de molt jove Gimferrer va desenvolupar el seu gust per l’art, essent reconegut com un crític d’art de prestigi. Al llarg dels anys, ha anat creant una col·lecció d’art de primer nivell moltes obres de les quals són objecte de cessió habitualment per a exposicions temporals en centres museístics nacionals i internacionals.
L’acord al qual han arribat ambdues parts té la forma legal d’un “comodat amb promesa irrevocable de llegat”. És a dir, les obres passaran a ser propietat efectiva de l’Ajuntament un cop tingui habilitat l’espai expositiu on s’exhibiran públicament o bé a la mort del seu actual propietari. L’Ajuntament es compromet a tenir aquest espai actiu en un termini no superior a tres anys.
Can Tarradas
L’edifici on s’exhibirà aquesta col·lecció serà el de Mobles Tarradas, dissenyat el 1975 per l’arquitecte Jeroni Moner i que ha estat adquirit recentment per l’Ajuntament. La col·lecció Gimferrer serà el nucli de l’exposició permanent del Centre d’Art que l’Ajuntament projecta ubicar a Mobles Tarradas.