BONART_1280x150

Notícies

La Fundació Mapfre KBR presenta la seva nova programació expositiva pel 2023

La Fundació Mapfre KBR presenta la seva nova programació expositiva pel 2023
bonart barcelona - 02/12/22

Aquest passat dijous al migdia es va presentar la nova programació expositiva del Centre de Fotografia KBr Fundació Mapfre pel 2023. En aquest acte hi va participar Nadia Arroyo, directora de Cultura, que va estar acompanyada per Carlos Gollonet, conservador de fotografía, i María Pfaff, coordinadora del centre KBr.

Pel programa expositiu pel 2023, la Fundació Mapfre ha disposat d’un pressupost de tres milions i té previst editar aproximadament un total de 3.000 catàlegs en castellà, mil en català i la resta que pot variar des dels 2.000 als 8.000 catàlegs a nivell internacional normalment editats en llengua anglesa.

Segons Arroyo, el programa expositiu que seguirà la Fundació serà com sempre amb una línea més internacional, amb fotògrafs històrics i consagrats o bé grans retrospectives. Cal dir que normalment el cost de cada exposició gran sol oscil.lar el mig milió.

Per la seva part, Carlos Gollonet va fer la presentació dels artistes que exposaràn des de principis del 2023 fins al gener del 2024.
Del 15 de febrer al 14 de maig, s’inaugurarà la primera retrospectiva feta a Espanya de la fotògrafa alemanya Ilse Bing (1899-1998) comissariada per Juan Vicente Aliaga. El projecte de Bing inclou 190 fotografies i material documental distribuïts en deu seccions que recorren en sentit cronològic tota la seva vida i obra.

La següent exposició serà la d’Anastasia Samoylova (Moscou, 1984) al Espai 2 titulada Image Cities, que es podrà visitar fins al 14 de maig i que està comissariada per Ma Victòria del Val. A partir del 6 de juny fins al 3 de setembre s’inaugurarà l’exposició de prop de 200 fotografies de Tina Modotti (Udine, Itàlia, 1896-Ciutat de Mèxic, 1942), la majoria de les quals són còpies d’època i material documental. A més, també hi seràn presents les obres de fotògrafs del seu entorn proper com Edward Weston, així com una de les pel.lícules que Modotti va protagonitzar a Hollywood.

La mostra titulada La Catalunya de jules Ainaud (1871-1872), Un fotògraf admirador del que és bell es podrà visitar fins al 3 de setembre. Aquesta exposició, que ha estat comissariada per Jep Martí, és la tercera que el centre KBr organitza amb la finalitat d’anar donant a conèixer els fons fotogràfics conservats en el arxius catalans.

La última mostra que tancarà el 2023 serà la de William Eggleston (Memphis, Tennessee, 1939) que està considera un dels fotògrafs més influents de la fotografía contemporània. Aquesta exposició ha estat comissariada per Fèlix Hoffmann i organitzada pel C/O Berlín en col.laboració amb la Fundació Mapfre.

Pel que fa al projecte KBr Flama, que neix de la col.laboració entre el centre de fotografía KBr Fundació Mapfre i quatre institucions que són Grisart, Idep Barcelona, IEFC i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona, Nadia Arroyo va informar que la Fundació dedicarà una exposició anual al KBr als joves talents que surten d’aquestes escoles i va explicar que actualment s’està treballant en el procés de selecció dels propers creadors que integraran la propera edició del KBr Flama ’23 amb l’objectiu de donar-los l’oportunitat de participar en totes les fases del procés de realització de la mostra i de l’edició del catàleg corresponent com a part de la seva formació artística.

Per altra part, la Fundació també ha llançat un web nou de col.leccions, amb una disseny més atractiu i molt més accesible al usuari. A través d’aquest nou portal web es pot conèixer les més de 2.500 obres d’art que componen el patrimoni de la Fundació amb l’objectiu de fer la màxima difusió possible dels seus fons.

Tallers, xerrades i publicacions

María Pfaff va presentar la programació de conferències i activitats pedagògiques del 2023 i va informar que al març i a l’octubre del 2023 es durant a terme els Tallers Get Real (Obre els ulls!) d’Arianna Rinaldo , que són uns tallers bianuals impartits per reconeguts fotògrafs on s’aborden els temes més rellevants de la pràctica fotogràfica contemporània amb l’objectiu de fomentar un trobada que ajudarà a aprendre i gaudir en profunditat de tot el que la fotografía ofereix com a àmbit d’expressió i creació.

Pel que fa al tema de les xerrades, pel febrer, juny i octubre del 2023 es realitzaran conferències i diàlegs en els quals els protagonistes de les mostres en curs compartiran les seves impressions. Com per exemple, al febrer es conversarà amb Anastasia Samoylova sobre le seu projecte Image Cities, i amb Juan Vicente Aliaga sobre l’exposició Ilse Bing, comissariada per ell mateix. Al juny, els comissaris Isabel Tejeda i Jep Martí i Baiget parlaran sobre les exposicions Tina Modotti i La Catalunya de Jules Ainaud (1871-72). Del 28 de febrer fins al 2 de març es celebrarà un cicle dirigit per Laura Terré, comissària de la commemoració del centenari Francesc Català- Roca el 2022, per ampliar el coneixement de l’obra del fotògraf sota la mirada creativa de pensadors actuals com el col·lectiu Criteam o Aurora Fernández Polanco. Pels mesos d’octubre i novembre, es realitzarà un cicle de tres sessions sobre la fotografía des d’una mirada literària.

Finalment pel novembre, la Fundació col.laborarà amb el festival Panoràmic amb la realització d’un cicle de conferències sobre la temàtica a la qual es dedica l’edició del 2023: el rostre i la idea del postretrat o retrat en l’era del reconeixement facial, la biotecnología, la minería de dades i la cirugía plàstica.

Publicació de dos llibres

Pel que fa a les publicacions sobre les conferències es presenta un llibre homònim que recull totes les ponències de cada cicle acompanyades d’un pròleg del director. Fins ara s’han publicat els llibres Fotografia i exposició. Sabers creuats i La fotografía parla de revolucions. Actualment s’està preparant el volum del cicle Restitucions. La fotografía en deute amb el passat, que apareixerà a començaments del 2023.

El segon llibre que s’editarà farà referència al llenguatge fotogràfic i els seus recursos expressius. Els conceptes essencials de llum i color, desgranats per Arola Valls i explicats mitjançant un text i il·lustrats amb imatges d’obres de les Col·leccions Fundació Mapfre, seràn els protagonistes d’aquest primer volum.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal