BW24_Revista-Bonart_5

Exposicions

Perpiñà inaugura "Rèquiem Mediterrani" a la Fundació Valvi

Perpiñà inaugura \
bonart girona - 15/11/22

El 15 de noviembre a les 19 hores la Fundació Valvi de Girona inaugura la nova exposició de pintura de Josep Perpiñà i Citoler (Girona, 1945) titulada Rèquiem mediterrani.

La presentació anirà a càrrec de Nuxu Perpinyà i Salvatella, historiador de l’art. En aquesta mostra el símbol del peix és el protagonista, sobretot pel mar de peixos que envaeixen la darrera etapa de Perpiñà. Cal dir que és un nou gir, una nova re-invenció del pintor, que li permet continuar nedant en el convuls oceà del món de l'art. Cal recordar que la temàtica dels peixos, l’artista ja la va tractar per primera vegada en la vídeo-instal·lació Mar-Peix-Marc al Centre Cultural les Bernardes de Salt el 1988. Posteriorment també en va fer referència a l’antològica titulada Perpiñà. Del pla al volum, que es va poguer visitar a la Casa de la Cultura de Girona el 2016. L’exposició concloïa amb quatre peces intitulades Ulls (que eren desenes d’ulls de diferents mides).

Pel que fa al títol de l’exposició, fa referència a algunes de les melodies composades per Perpiñà durant el temps de confinament per la pandèmia –el 2020- concretament la que es titula Rèquiem mediterrani, títol que el pintor ha utilitzat per donar nom a aquesta mostra. El temps que Perpiñà ha dedicat a la música coincideix amb el període de producció de bona part de les obres que ara s’exposen en aquesta mostra. Segons paraules de Nuxu Perpiñà i Salvatella: “Els peixos, doncs, están engendrats simultàniament a la redescoberta del pentagrama i al procés de tornar-se a familiaritzar amb les regles del llenguatge musical” i resumeix diguent “som davant un concentrat que la casuística fa convergir en un signe, el peix, que no està mancat de connotacions religioses, esotèriques i simbòliques universals, i al mateix temps és una divisa personal. En Perpiñà és nascut sota el signe zodiacal de peixos i aquests són una forma de representar-se ell mateix”.

Algunes de les obres destacades de la mostra són la seva sèrie de tinta xinesa sobre paper com Fragments, realitzada al 1994, com també les tintes, els mixtes i els acrílics sobre paper produïts l’any 2020. Josep Perpiñà va cursar estudis elementals de Dibuix, Pintura i Escultura a l’Escola Municipal de Belles Arts de Girona; més tard va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, on es va llicenciar. L’any 1969 va anar a París amb un Beca de la Dotació d’Art Castellblanch. Va ser professor agregat a la Càtedra de Dibuix a l’Institut Vicens Vives de Girona fins al 2005, com també imparteix diversos cursos de gravat per a la formació del professorat a l’ICE de la Universitat i al Museu d’Art de Girona. Perpiñà té obra a diferents museus i pinacoteques de Catalunya i Espanya com el Museu Español de Arte Contemporáneo de Madrid, el Museu Municipal d’Olot, el Museu d’Història de la Ciutat de Girona, la Pinacoteca Excma.Diputació Provincial de Girona, etc...

La mostra es podrà visitar fins al 7 de gener del 2023 de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 hores i els dissabtes d’11:00 a 13:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores del vespre.

Banner Didier 180 x 180 pxBaner-180x180-px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90