Guèisers al Museu Nacional d’Art de Catalunya, programa, comissariat per Montse Badia, forma part del treball que el Museu porta a terme vinculat a la creació contemporània, reuneix quatre propostes artístiques de Ro Caminal, Cristina Lucas, Raquel Friera i Núria Güell.
El primer d’aquests projectes, Soc un objecte de la teva fantasia, de Ro Caminal, es pot veure a la sala 48 del Museu Nacional i parteix de l’obra En presència del senyor (1891), de Francesc Masriera, per qüestionar la representació i la mirada com a dispositius colonials.
Les incerteses del present comporten la necessitat de repensar-se profundament; els museus no són aliens a aquestes urgències i s'obren a reflexionar sobre el seu paper a la societat. En aquest marc contextual i vital neix el programa Guèisers.
Les quatre artistes que participen en aquest programa investiguen al Museu a partir del seu propi bagatge cultural i personal, reaccionen als continguts, es fixen en les històries que aquest explica, el seu discurs, les seves col·leccions, el que es veu i el que no es veu. I a partir d'aquí apareixen itineraris transversals, formes i formats inesperats i no predictius.
Guèisers al Museu Nacional d’Art de Catalunya:
Ro Caminal explora el món de la representació i treballa a l’espai d'intersecció entre les arts visuals i l'antropologia. Inicia la seva recerca a la sala 48 "Orientalismes" del Museu Nacional, on es centra en una obra en concret: En presència del senyor (1891) de Francesc Masriera. L'obra li permet iniciar un procés de qüestionament de la representació i la mirada com a dispositius colonials. Partint de la referència del pensador Edward Said, que entenia l'orientalisme com una forma de pensament binari que produeix un coneixement que oposa Occident / Orient, Ro Caminal presenta una cartel·la que complementa i revisa l'original i la frase "Soc un objecte de la teva fantasia" que posa l'accent en aspectes que permeten rellegir l'obra a partir de claus crítiques.
Cristina Lucas parteix d'un interès en temes com la sostenibilitat, la crisi climàtica i la limitació dels recursos naturals per treballar amb elements minerals i naturals, presents tant a la naturalesa com al cos humà. La sobreexplotació de recursos naturals per a la producció desmesurada d’objectes de consum (especialment vinculats a la tecnologia) ha estat el punt de partida per acostar-se al Museu. Interessada en un element en concret, el cobalt, que en el passat s'utilitzava per fabricar pigments i ara és un recurs limitat i alhora necessari en la producció de bateries elèctriques, la trobada amb el mural que Joan Miró va fer per IBM l'any 1978, actualment ubicat a la Sala de la Cúpula i en el qual apareix el blau cobalt, ha estat el detonant per a una conferència performàtica de l'artista que tindrà lloc al mes de desembre de 2022.
El 2023 es mostraran els treballs de Raquel Friera a partir de la noció de governança dins el Museu i de Núria Güell, a l'entorn de les relacions de poder subjacents en els relats canònics.