Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

Es Baluard presenta les exposicions individuals de Jorge Eduardo Eielson y Antònia del Río

Es Baluard presenta les exposicions individuals de Jorge Eduardo Eielson y Antònia del Río
bonart palma - 28/10/22

Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta les exposicions individuals Jorge Eduardo Eielson. El nus vertical, primera exposició a Europa i coproduïda amb el TEA de Tenerife i Antònia del Río. Tenir el castell al cap, dur el castell al cos, inaugurades al públic el dia 27 d'octubre,
 
El nus vertical de Jorge Eduardo Eielson  (Lima, 1924 – Milà, Itàlia, 2006), brinda l’oportunitat d’examinar la seva producció artística des de finals dels anys cinquanta fins als seus darrers treballs. Eielson és un dels creadors més importants de la segona meitat del segle XX, amb una trajectòria en la que plàstica i literatura conflueixen. De fet, un dels seus trets principals, serà una concepció del llenguatge des d’un punt de vista conceptual. Un llenguatge que s’estructura a partir de Quipus. Els Quipus són un tipus de nus propi de la cultura andina, que havia estat utilitzat com a sistema narratiu i comptable. Eielson qüestiona el món en què vivim a través d’una síntesi d’elements gràfics i referències culturals. L’exposició recupera peces i materials inèdits i presenta, per primera vegada, alguna de les seves instal·lacions més importants.
 
Comissariat per Imma Prieto, aquest projecte, de caràcter retrospectiu i inèdit a Europa, explora la relació que l’artista va mantenir amb la literatura, sobretot amb la poesia, i la plàstica incorporant un diàleg entre la cultura precolombina i la mitologia mediterrània. El projecte vehicula memòria, escriptura i espai, entès en relació amb la idea d’infinit.
 
Per la seva banda,Tenir el castell al cap, dur el castell al cos és un projecte d’Antònia del Río, comissariat per Pilar Rubí, que reflexiona sobre la construcció social del paisatge, representat en el castell d’Alaró. Fruit d’una residència al municipi, l’artista conceptualitza l’aproximació a un lloc desconegut a partir del relat i del fet experiencial i participatiu, des d’un treball multidisciplinar. Del Río investiga entre els i les habitants com és la fortificació i quines imatges genera per proposar-nos un itinerari de representacions possibles que inclou entre d’altres, dibuixos, pintures i reconstruccions digitals.
 
Imma Prieto, directora d’Es Baluard Museu i comissaria de l’exposició de Jorge Eduardo Eielson, explica que “per primera vegada s’exposen moltes peces clau de la seva trajectòria, obres que provenen de col·leccions privades d’arreu d’Europa, i materials desconeguts fins al moment provinents del Centre d’Estudis Eielson, situat a Florència. La mostra permet resseguir certs passatges de la seva vida, caracteritzada per l’autoexili, en relació amb la seva creació, tant plàstica com poètica. Eielson estableix un lligam entre el món que coneixem i aquell univers desconegut, un univers que encara amaga sabers ocults que, com bé subratllarà, són infinits. El món astral serà entès com a espai en el qual reconèixer una igualtat pels homes, tot i que encara sigui un estadi llunyà proper a la utopia”.
 
Pilar Rubí explica que “la formalització del projecte d’Antònia del Río deixa entreveure el procés de feina en el qual aprofundeix en les seves línies d’investigació: la transmissió del coneixement i la connexió entre memòria i oblit. L’acció de l’artista se suma al diàleg entre les persones de diferents generacions i el lloc, que configura un paisatge que és també emocional”.
 
L’exposició Jorge Eduardo Eielson. El nus vertical es pot visitar a l’Espai A de Museu des del 28 d’octubre fins al 2 d’abril de 2023. Mentre que Antònia del Río. Tenir el castell al cap, dur el castell al cos estarà situada a l’Espai D des del 28 d’octubre fins al 29 de gener de 2023.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88