Metamorfosi és el títol de la nova exposició que acull la Galeria Memorial de Centre Mèdic Teknon, en aquesta ocasió una mostra fotogràfica de la mà de Pilar Rosado. Dins el programa d’humanització de CM Teknon, en què es procura la millora de l’entorn hospitalari per influir positivament en l’experiència dels pacients, la Galeria Memorial continua amb propostes en què el “benestar” vertebra la seva línia expositiva.
En aquesta ocasió, l’artista i investigadora Pilar Rosado parteix de la mateixa paraula Teknon, paraula grega per identificar l'adolescència, -etapa entre el nen i l'adult en la que el cos experimenta un procés de profundes modificacions- per presentar una exposició basada en l’estudi de les formes i la seva modificació. Per Rosado el canvi és el motor que permet millorar la nostra realitat, així com la mutació ha permès el procés d'evolució dels éssers vius i, a més a més, qualsevol canvi pot ser una excusa per posar-nos a prova i per aprendre.
La metamorfosi és una estratègia utilitzada per molts insectes i amfibis que passen per diferents estadis durant el seu desenvolupament. En aquest procés de transformació es desencadenen una sèrie de processos hormonals que, com també en l'adolescència humana, activen diferents gens que provoquen un canvi radical en l'estructura general de l'individu. En aquests casos les formes canvien seguint les instruccions que vénen codificades en la informació genètica de l'espècimen.
Els avenços de la tecnologia en els nostres dies possibilita que, quan realitzem una fotografia, les formes queden enregistrades de forma numèrica en la matriu de píxels de la càmera digital i aquesta informació es pot manipular mitjançant algoritmes informàtics.
La matriu de píxels es converteix en un tauler de joc en el qual la realitat deixa el seu rastre i nosaltres podem jugar a recrear-la. La imatge digital atresora els patrons que construeixen els conceptes que coneixem i a la vegada conté el potencial del canvi, de la transformació. La imatge numèrica conté el secret dels aspectes latents amagats dins les formes.
En aquesta exposició l'artista ha aplicat algoritmes de visió artificial per ordenar i reconstruir una col·lecció de 2500 imatges de papallones. El punt de partida de la transformació a la qual sotmet aquestes imatges no és el codi genètic de les papallones sinó el codi numèric que captura la forma dels individus en la seva imatge digital. En aquesta segona metamorfosi es vol donar una nova oportunitat a la bellesa per recrear-se en les formes i generar noves imatges.
Rosado entén la fotografia com una eina per pensar la realitat i des de les grans col·leccions d'imatges es poden parlar de les relacions entre el tot i les parts, de la mirada i, en definitiva, del llenguatge visual.
L'exposició Metamorfosi vol ser una metàfora visual de l'equilibri en el qual es desenvolupa la vida, emmarcada entre la llibertat, l'imprevist i el programa d'instruccions que portem implícit i que estem cridats a desplegar com éssers vius.
Pilar Rosado
De formació multidisciplinària (doctora en Belles Arts, llicenciada en biologia i analista informàtica), ha trobat en la imatge numèrica el territori on desplegar el seu projecte artístic. Compagina la carrera artística amb la recerca. En els últims anys ha participat en exposicions a Itàlia, Portugal, Brasil, Polònia i Mèxic. Ha publicat llibres i articles, i presentat els resultats de la seva recerca a congressos d'àmbit nacional i internacional sobre aplicacions d'algoritmes de visió artificial en l'àmbit artístic. Imparteix classes d'aplicacions gràfiques i processos de creació artística com a professora associada de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
L'exposició es podrà veure fins al 8 de setembre de 2019.