728x90

Notícies

Joan Boadas rep el «Nobel de l’arxivística»

Joan Boadas rep el «Nobel de l’arxivística»
bonart girona - 04/10/22

Joan Boadas i Raset, el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, ha rebut la més alta distinció de l’arxivística mundial i el premi del Consell Internacional pels seus més de trenta anys de trajectòria en l’ofici. Boadas va recollir els dos reconeixements en el marc de la Conferència Internacional del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), que se es va celebrar a la capital italiana el passat mes de setembre. El primer premi que se li entregarà serà el Fellow of the ICA, que és l’honor més gran que el Consell Internacional d’Arxius pot entregar a una persona per la seva contribució a l’ICA. D’aquesta manera, l’arxiver gironí entrarà en el selecte grup de 20 persones que han rebut aquest guardó arreu del món. El 23 de setembre va recollir l’Emmett Leahy Award d’aquest any, conegut com el «Nobel de l’arxivística». Des de 1967 el Comitè del Premi reconeix l’esperit d’innovació, dedicació i excel·lència en la gestió de documents i informació. La designació de l’Emmett Leahy la fa el Comitè del Premi, format per les persones guanyadores anteriors d’aquest, i pren les seves decisions de manera independent, sense dependre formalment de cap organització o associació professional.

Qualsevol persona viva que hagi tingut un impacte important en l'àmbit de la gestió de documents i informació és elegible per ser nominada. El candidat no ha de tenir credencials professionals específiques ni ser membre d'una organització professional. Entre els guanyadors anteriors hi ha persones educadores, arxiveres, gestores de documents, científiques i consultores. Les persones nominades poden procedir de qualsevol nació del món. Entre els i les guanyadores més recents, per exemple, hi ha persones de l'Índia, Hong Kong, els Estats Units, el Regne Unit, Canadà, Austràlia i Itàlia. El premi rep el seu nom d'Emmett “Ed” Leahy, arxiver americà i un dels pioners en la gestió de documents, que va desenvolupar el mètode per a la gestió del cicle de vida dels documents i va crear, entre altres, el National Records Council l’any 1948, una organització sense ànim de lucre per promoure la gestió de documents.

Boadas, nascut a Riudellots de la Selva el 1957, és arxiver municipal de Girona des de febrer de 1990. Tanmateix, el seu vincle amb aquest món ve de més lluny, ja que també havia treballat en aquesta tasca a Caldes de Malavella i Salt. A part, va ser cap de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Girona entre 1992 i 1997 i, actualment, és cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i gerent de la Fundació Museu del Cinema.

Fora de les comarques gironines, entre 2001 i 2005 va ser president de l’Associació d’Arxivers de Catalunya (AAC). També ha format part de diferents associacions del sector en l’àmbit internacional. A més, ha publicat diferents llibres i articles sobre arxivística i història i ha dirigit, i encara dirigeix, diferents col·leccions editorials.

«A Girona tenim un arxiu municipal de primera divisió, reconegut internacionalment i que aporta un valor immens a la ciutat per la preservació de la nostra història, i també per la voluntat de projectar-se a tot el món», declarava Marta Madrenas. De fet, l’alcaldessa de Girona també afirmava que «darrere del funcionament dels serveis públics hi ha els i les servidores públiques, i la direcció d’en Joan Boadas ha sigut clau per assolir aquests nivells de qualitat».

300x300Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1