Barthélémy Toguo (Mbalmayo, República del Camerun, 1967) presenta al Museu Picasso de Barcelona les seves creacions producte de la seva residència a aquest museu convidat per la historiadora de l’art Androula Michael, especialista en Picasso. El projecte neix amb la finalitat que Barthélémy Toguo, impregnat de l’univers de Picasso, creï obres sorgides del diàleg entre tots dos. L’obra de Toguo i Picasso està separada per una distància geogràfica, temporal i cultural; no obstant això, les continuïtats i inspiracions comunes no deixen de sorprendre’ns. Tant Toguo com Picasso coincideixen en el fet de partir de la idea que un artista no fa obres per decorar els apartaments, sinó que les fa amb una intensa consciència política. Aquest punt de trobada evoluciona en una metamorfosi constant en l’obra de Toguo, la qual és travessada per intensitats i desitjos diversos, tot tractant temes que també podem trobar en l’obra de Picasso com poden ser la celebració de la vida, la natura i el cos. La proposta de Toguo passa per interrogar les representacions de l’Àfrica en la seva relació amb Occident des d’una perspectiva nova que superin el pastitx o de la imitació de determinats motius.
És el primer cop que el Museu dedica un monogràfic tan extens a un artista contemporani viu. Un referent internacional de l'art que ha exposat en les grans biennals i grans institucions de tot el món. Toguo proposa una exposició rica i eclèctica, plena de drama i tendresa; amb algunes de les seves obres més emblemàtiques i creacions inèdites creades in situ a Barcelona. Examinarà l’obra de Picasso a través de la seva agudesa particular i confluirà tant amb les obres de la col·lecció com amb l’espai arquitectònic del museu.
La mostra es podrà visitar del 23 de setembre del 2022 al 26 de febrer del 2023.
A la imatge: Barthélémy Toguo a l’exposició "Strange Fruit", Galerie Lelong & Co., París, 12.10.2017. Fotografia de Fabrice Gibert