L’exposició «La construcció d’un simulacre», de l’artista Adrià Gamero Casellas, és el segon dels dos projectes seleccionats en la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres i el que correspon a la divuitena edició d’aquest cicle que organitza la Diputació de Girona. La mostra es va inaugurar a la sala d’exposicions (planta baixa) de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i es podrà visitar fins al 8 d’octubre. Una Casa de Cultura que es troba en ple procés de reestructuració, ja que s'ha dissolt la Fundació que gestiona l'ens i es generen molt dubtes del model a seguir.
Amb el projecte «La construcció d’un simulacre», Adrià Gamero busca reflexionar sobre el territori i les imatges que el representen, posant l’èmfasi en el paisatge i en la mateixa creació de la imatge. Els mètodes existents de reproducció i consum d’imatges tenen un paper important en el seu procés creatiu, des de la fotografia, la impressió digital, les tècniques de gravat, etc. fins a les plataformes digitals. Gamero Casellas reprodueix manualment la creació d’imatges provinents d’un context digital, partint d’un material en blanc, com pot ser una planxa de fusta o el paper. Busca mètodes per transcriure sobre un suport físic els llenguatges provinents del món digital i, de manera conscient, alentir el temps de gestació de la imatge, així com el seu consum posterior. L’objectiu del procés és construir una nova representació en què el llenguatge propi de les tècniques emprades i les seves limitacions reformulin la imatge.
El resultat són obres que volen qüestionar la manera com mirem el país i els seus paisatges, com el representem i com hi intervenim. La nova visibilitat que adquireix el paisatge interpel·la les narracions oficials i l’imaginari col·lectiu. L'exposició s'ha acompanyat d'un opuscle amb textos del propi Gamero i de l'editor de bonart, Ricard Planas.
L’autor: Adrià Gamero Casellas
Adrià Gamero Casellas va néixer el 1988 a Olot. Actualment viu i treballa entre Barcelona i Olot, on desenvolupa la seva pràctica artística. És graduat en belles arts per la Universitat de Barcelona (UB), on ara exerceix la docència. També ha cursat, a la mateixa universitat, el màster de Producció i Recerca Artística.
El 2016, un cop graduat, va decidir dedicar-se a la producció artística. Des de llavors ha continuat la seva formació en el món del gravat i la construcció de la imatge, dos eixos importants en la seva obra. Ha fet estades i residències en centres com Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca o Tinta Invisible Edicions.
Gràcies a la seva carrera artística ha exposat a diferents galeries, museus i centres artístics i culturals del país, com ara el Centre Cultural La Mercè, de Girona; el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; el Museu de la Garrotxa, a Olot; el Centre d’Art Maristany, a Sant Cugat del Vallès; la Galeria Esther Monturiol; el Lab36, de Galeria Senda; la Sala Parés; l’Aparador22, a Girona; els espais Volart i Can Framis, de la Fundació Vila Casas; la Fundació Felícia Fuster, o la Fundació Setba. I internacionalment també ha participat en mostres col·lectives a Bolonya (Itàlia) i a Tsukuba (el Japó).
Més informació a: <https://adriagamerocasellas.com>
El cicle: Exposicions Viatgeres
Exposicions Viatgeres forma part del programa d’exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat, i és un dels projectes més ben consolidats del conjunt d’activitats que organitza en matèria cultural.
Es tracta d’un programa d’exposicions itinerants que funciona des de l’any 2004. La iniciativa va néixer amb la voluntat d’oferir exposicions als pobles i ciutats de les comarques gironines perquè formin part de la seva programació cultural, sense que això els suposi cap cost econòmic.
L'objectiu del programa Exposicions Viatgeres és apropar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art a les comarques gironines.
La Diputació de Girona organitza les exposicions i es fa càrrec de les despeses d’edició dels catàlegs, de les presentacions, de la difusió, del transport i del muntatge. També realitza altres tipus de materials suplementaris a l’exposició, com és ara l’edició d’un videoreportatge centrat en el treball, el llenguatge i l’estètica de l’artista, que també formarà part de l’exposició i que ajudarà l’espectador a entendre la mostra.