JP_Bonart-1280x150px-Online-

Editorial

L'Associació de Terrissers Artesans de Quart va advertir del tancament del Museu de Quart el mes d'abril

L\'Associació de Terrissers Artesans de Quart va advertir del tancament del Museu de Quart el mes d\'abril
Ricard Planas Camps - 06/09/22

L'Associació de Terrissers Artesans de Quart és una entitat que aglutina el gremi dels professionals del sector i una de les entitats més actives del municipi. De fet, és la que en aquests moments -i durant molts anys- sosté la dimensió cultural de la població, a banda de patir el tancament de facto del museu i el maltractament sistemàtica d'un "govern" local que nega el tancament de l'equipament, malgrat les evidències. Doncs l'Associació de Terrissers Artesans de Quart va enviar una carta oberta el mes d'abril en qual resumia de manera perfectament comprensible el que està succeint en aquest equipament. Diferents fonts consultades per bonart han retificat aquesta carta que posa de manifest, a banda de la negligència i la dessídia, les mentides sistemàtiques d'un consistori que propugna el que no fa, ni creu i que, per més inri, demostra una manca de sensibilitat humanística i cultural alarmant. Un fenòmen que per desgràcia succeeix massa sovint a diferents poblacions del país. Casos com el de la Fundació Coromines a Sant Pol de Mar, entre altres, comencen a ser massa reiterats. L'Associació de Ceramistes de Catalunya també va quedar desengelada de la resposta municipal després de col·laborar-hi des del 2018. Un dels seus integrants, que vol quedar a l'anonimat, va comentar: "De les 10 exposicions de ceràmica contemporània que vam organitzar amb l'antic director, mai va venir l'alcalde de la població, ni va mostrar el més mínim interès". A banda de tot aquests esdeveniments, encara queda pendent l'acomiadament improcedent del seu director Joan Vicens Tarré. A més, el consistori acaba de fer públic un comunicat on posa de manifest que no m'he posat en contacte amb ells en dos anys, quan el 2020, arrel de la notícia a El Punt vaig poder parlar llargament per telèfon amb el regidor de cultura, un contacte que en aquell moment em va facilitar la propietària de Can Marcó. El resultat és un encadenament de sense sentits, despropòsits i fal·làcies a fi de justificar allò que no es pot justificar. A banda, les activitats que en el comunicat diuen que han generat per potenciar el sector cultural i terrisser fan enrojolar el més neòfit en el sector. Fa vergonya aliena.

Reproduim íntegrament la carta que es va enviar l'Associació al consistori de Quart el 7 d'abril del 2022:

 

 

Carta oberta als membres de govern de l’ajuntament de Quart.

Envers l’acumulació de fets que hem experimentat els darrers dos anys, des de l’Associació de Terrissers Artesans de Quart, reunits en junta directiva el dia 7/04/2022, acordem la necessitat de fer arribar aquest document al conjunt i a la totalitat dels diferents regidors del govern municipal.
Tal i com es publicava al portal de l’Ajuntament el passat 13/10/2020 en la presentació de la marca “Quart, terra que inspira”, es “ busca presidir les referències del nostre municipi en els seus actes i en els seus escrits, ja que volem que el nom del nostre poble, vinculat històricament a la terra i al fang, presideixi de forma incontestable, i alhora inspiri als nostres vilatans i vilatanes, a sentir-s’hi identificats i d’aquesta manera poder tenir un fonament sòlid de projecció cap al futur”. Són paraules de l’ajuntament.

Des de l’associació, hem fet esforços i dedicat recursos a defensar i col.laborar amb l’Ajuntament per tal que el poble de Quart mantingui aquest patrimoni terrisser, i no desaparegui juntament amb els darrers terrissers. Després de molts mesos de diferents reunions amb tècnics, regidors i alcalde, mesos on hem actuat amb paciència i col·laboració i amb la creença i confiança que els compromisos que tant el regidor de promoció econòmica, com l’alcalde ens han traslladat serien certs, tenim la necessitat d’expressar per escrit la nostra preocupació. Una preocupació que creix diàriament pel risc real del deteriorament del patrimoni cultural de Quart.

Fem una crida a despertar la sensibilització i consciència cultural de qui en té la seva responsabilitat a les seves mans. Fem una crida al mateix temps que denunciem aquests fets:

● Denunciem la forma com s’està portant a terme la gestió i l’organització d’activitats al Museu de la Terrissa de Quart, al considerar que cada vegada s’allunya més de la filosofia pel qual va ser creat: un lloc amb finalitats culturals, on s’hi guarda i exposa objectes ertanyents al món de l'art, patrimoni i cultura.

● Denunciem la distància entre el “dir i el fer”, o la falta de compliment envers els compromisos presos per part de l’Ajuntament amb l’Associació. Paraules buides.

● Denunciem l’absoluta falta de sensibilitat i negligència envers la protecció i manteniment del patrimoni cultural, propietat del poble i cedit per gent del poble, exposat a dins de l’edifici del Museu de la Terrissa. Estimar i protegir la cultura del poble i la seva història hauria de ser una obligació per qui en té la responsabilitat de la seva gestió, no una opció.

● Denunciem la indiferència i la manca de voluntat en dinamitzar les activitatsculturals de qualitat al municipi, així com la pèrdua de subvencions que proporcionaríen una solució a la dinamització d’aquestes activitats.

Posem com a exemple els següents fets:

1- L’ajuntament de Quart, representat pel seu regidor de Promoció Econòmica i el seu Alcalde, no han complert la seva paraula en que l’Associació de Terrissers participaria en la presa de decisions de les activitats i projectes a portar a terme al Museu de la Terrissa.

2- l’Ajuntament ha deixat de banda la dinamització de l’exposició del Museu de la Terrissa, no s’organitzen ni exposicions, ni xerrades, ni presentacions o qualsevol altra activitat relacionada amb la terrissa, la ceràmica o la divulgació de la història del nostre municipi o en general de la promoció de la cultura de qualitat. Cap inversió en promoció i prestigi del patrimoni cultural del nostre poble.

3- Ens preocupa especialment veure el desinterès i desídia demostrada per part de l’Ajuntament, en no tenir cap contacte amb Artesania de Catalunya. Des de l’associació se’ls va informar i demanar que s’hi posessin en contacte com havíem fet nosaltres. Artesania té una línia directa de subvencions a ajuntaments per a la dinamització del museu, cobrint aquestes subvencions la totalitat del cost del personal necessari per a mantenir el museu obert. Existeix una opció subvencionada per manternir la instal.lació oberta, i que no generi un problema de recursos econòmics.

4- No s’atén la petició per participar en projectes presentats per l’Associació relacionats amb l’Art, com ara Art & Gavarres, amb un cost mínim per a l’Ajuntament

5- No s’atén i ni tan sols es contesta, la petició per participar en projectes presentats per l’Associació relacionats amb els cursos de terrissa a les escoles, tot i que no comporta pràcticament cap cost a l’Ajuntament

6- No s’atén i ni tan sols es contesta, la petició per participar en projectes presentats per l’Associació relacionats amb l’intercanvi cultural amb terrissers de Finlàndia.

7- A la sala d’exposicions, s’hi realitzen activitats lúdiques amb criatures on aquestes poden entrar i sortir fent corredisses, sense cap mena de protecció ni barrera a la resta de peces exposades, moltes d’elles al costat de les zones de pas

8- Les propostes de col·laboració que ens arriben per part de l’Ajuntament semblen una improvisació constant, fetes a corre-cuita o sense cap planificació prèvia, amb poca possibilitat de marge ni tan sols per agendar-les. Percebem un resultat de molt baix contingut cultural i encarat de cares “a la galeria” i no realment per donar valor o potenciar als seus protagonistes.

9- De l’evolució del projecte de les obres del Museu se’ns n’ha deixat d’informar, malgrat va ser un dels compromisos específics que se’ns va traslladar al moment que el conjunt dels associats i famílies terrisseres vam transmetre la nostra preocupació perquè, per ignorància o desconeixement de qui ho porti a terme, es fes una bestiesa en aquest edifici.

10- I finalment, com a exemple de la gran necessitat de culturitzar Quart, o de la seva gran desculturalització, es veure una sala d’exposicions del Museu utilitzada com a gimnàs fent-t’hi classes de defensa personal, activitats dinàmiques i d’impacte, sense ni tan sols treure'n de la sala les fràgils peces centenàries que formen part dela col·lecció del museu -moltes d’elles cedides per les famílies terrisseres-, mostrant un nul respecte a la memòria dels nostres avantpassats, a la cultura, tradicions i maneres de viure del poble de Quart.

Transmetem doncs, la nostra manca de confiança en les paraules, en els actes, i en les accions relacionades amb la conservació del patrimoni cultural del poble de Quart que ens transmet l’ajuntament.

DEMANEM, una conscienciació d’aquesta situació real, un canvi de prioritats i que es dediqui a la cultura del poble l’atenció que es mereix. Mentre això no passi, des de l’Associació considerem que qualsevol esforç en noves col.laboracions és una pèrduad’energia innecessària en temps i dedicació dels associats, i ens centrarem en la dinamització de les activitats organitzades per la pròpia associació.

 

Més informació: L'Ajuntament de Quart tanca definitivament i sense miraments el seu museu de referència

 

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal