canal-mnactec-1280-150

Notícies

S'inicien les obres d'enderrocament de la Biblioteca Provincial de Barcelona

S\'inicien les obres d\'enderrocament de la Biblioteca Provincial de Barcelona
bonart barcelona - 05/09/22

En els propers dies s’iniciaran les obres de la futura Biblioteca Provincial de Barcelona amb la demolició parcial de l’edifici existent en el solar on es construirà la biblioteca. Posteriorment, el 2023, començarà la construcció de l’equipament, segons el calendari acordat al desembre passat por la Comissió de Seguiment, de la qual formen part la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i Esport i l’Ajuntament de Barcelona.

Així ho han anunciat avui, en la presentació del projecte, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; i el arquitecte del projecte, Josep María Miró i Gellida.

En total, el Ministeri de Cultura i Esport destinarà 55 milions d’euros al projecte. D’aquests, 1.129.542 euros procedents dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 es destinaran a les tasques prèvies de demolició, i 283.888 euros s’invertiran en l’actualització del projecte existent per a la seva adaptació, tant a les noves necessitats de la biblioteca com a les noves normatives en matèria energètica i tecnològica i la adequació als preus de mercat actuals.

La biblioteca, d’acord amb la llei del sistema bibliotecari de Catalunya (Llei 4/1993, de 18 de març), tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, així com una dimensió metropolitana, com a equipament central de la demarcació de Barcelona.

La consellera Garriga ha qualificat la futura biblioteca com “la peça fonamental que faltava” en el sistema nacional de biblioteques i ha avançat que “serà un dels equipaments culturals amb més impacte directe en la ciutadania, per les seves col·leccions, per les seves dimensions, pels seus espais i els seus serveis”. En aquest sentit, ha apuntat que l’inici de les obres és possible gràcies a la “tossuderia del sector bibliotecari, a la bona feina dels professionals que han treballat en el projecte i a la voluntat de cooperació entre les tres administracions implicades”. “Els diferents governs de la Generalitat mai han perdut la voluntat de reivindicar davant del Ministeri la seva obligació pendent amb Barcelona. Després de molts anys d’insistència per part del Departament, en aquesta legislatura, la biblioteca s’ha impulsat de manera definitiva, i ara sí, no hi ha pas enrere”, ha subratllat.

Garriga ha recordat que la Generalitat té la competència executiva sobre els arxius, les biblioteques, els museus i els centres de dipòsit cultural de titularitat estatal: “A la pràctica, això vol dir que en el moment en que el Ministeri ens doni les claus, la Generalitat es farà càrrec del manteniment de l’edifici, la contractació i gestió del personal, i de tots els temes organitzatius, com la compra de fons bibliogràfic o les activitats culturals i de foment de la lectura”. “Des del Departament de Cultura es treballa per oferir un sistema nacional de biblioteques públiques vertebrat territorialment, accessible, inclusiu i implicat socialment amb la ciutadania i el medi ambient”, ha afegit la consellera de Cultura.

Un projecte ambiciós

La Biblioteca Provincial de Barcelona, de titularitat estatal i gestió transferida a la Generalitat de Catalunya, serà la biblioteca pública estatal amb major inversió fins el moment. Ubicada en un solar cedit el 2004 per l’Ajuntament, al costat de l’Estació de França, també serà la més gran, quant a dimensions. Amb més de 16.000 metres quadrats de superfície útil, quasi triplicarà la mida mitjana de la resta de biblioteques estatals. Es calcula que tindrà capacitat para albergar uns 600.000 volums.

Un cop finalitzada l’obra de demolició i aprovada l’actualització del projecte, se sol·licitarà a l’Ajuntament de Barcelona la llicència d’obra i es formalitzarà el contracte d’execució de l’obra. La previsió és que la construcció comenci a finals de 2023 i acabi el 2027.

Els espais de la futura biblioteca estaran dissenyats amb criteris d’accessibilitat, adaptabilitat, confortabilitat, sostenibilitat i eficiència energètica. A la part destinada al públic, es disposarà de sales de lectura, sales d’informació, sala d’accés al fons general i especialitzat, fons infantil i juvenil, sala de premsa diària, sala d’actes, sales multifuncionals, punts d’accés a internet, màquines d’autopréstec, zona de descans, zona d’exposicions, cafeteria-llibreria, auditori i zona d’aparcament.

En les àrees d’accés restringit, hi haurà zones de treball i de depòsits especialitzats per a la conservació de les obres ingressades per depòsit legal corresponents a les obres editades a la demarcació de Barcelona.

Desbloqueig

La Comissió Mixta de Seguiment del projecte va reprendre l’activitat el setembre de 2021, després de set anys sense reunir-se i així es va reactivar el projecte.

El projecte de construcció de la Biblioteca Provincial de Barcelona a la parcel·la de l’Estació de França va ser redactat el 2010, després de descartar la seva construcció al Mercat del Born.

Aquesta biblioteca és un model de bones pràctiques en la contractació dels projectes, consensuant amb els gestors de les administracions involucrades les necessitats a cobrir o actuacions a realitzar per cadascuna de les parts, en el marc de la Comissió de Seguiment. A més, s’ha optat per un sistema de selecció de concurs d’idees participatiu i massiu en què s’ha prioritzat la qualitat de la proposta davant d’altres paràmetres com el prestigi previ dels concursants, entre altres.

inclassificablesthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88