LS_Online_BONART_1280X150-22

Exposicions

Àlex Nogué, Jordi Puig i Víctor Sunyol inauguren "No Exit"

Àlex Nogué, Jordi Puig i Víctor Sunyol inauguren \
bonart tossa de mar - 30/06/22

El 25 de juny a les 19:30 hores del vespre es va inaugurar l’exposició temporal d’Àlex Nogué, Jordi Puig i Víctor Sunyol No Exit. La Costa Brava de nord a sud en creuers turístics al Museu Municipal de Tossa de Mar. 

Abans de la inauguració es va fer la presentació del projecte a bord del vaixell Dofi Jet. En l’acte hi van ser presents els mateixos artistes per explicar la seva exposició i l’acalde del poble, Ramon Gascons i Tarrés.  

Ramon Gascons va assenyalar que “després d’aquests dos anys estranys, teníem ganes de fer una exposició derivada d’un projecte singular i NO EXIT realment ho és” i va afegir que “els vaixells turístics formen part de la nostra memòria col.lectiva des de fa molts anys. Ens agrada que aquests tres artistes hagin trobat la poètica d’una activitat turística a més no poder”. 

Aquesta exposició i el projecte parla del viatge en vaixell turístic que feia la ruta per les cales del Cap de Creus i  que van realitzar l’artista Àlex Nogué, el fotògraf Jordi Puig, i el poeta Víctor Sunyol el 2019 a la platja de Cadaqués. 

Durant cinc dies, sense un objectiu marcat per part dels artistes, aquests van fer uns viatges en els creuers familiars per tota la Costa Brava fins a Blanes, barrejant-se amb els turistes, fent passejades pels pobles que s’anaven trobant i descansant i dormint  als hotels. 

La historiadora i investigadora d’art, Glòria Bosch, que també va presentar l’acte va comentar que en els darrers dies estava treballant en un texte de Rafael Benet, un dels fundadors del Museu Municipal  de Tossa de Mar al 1935 i des d’una altra prespectiva ell va escriure moltes pàgines sobre la Costa Brava, el turisme i el paradís perdut, que vindria a ser aquesta idea de NO EXIT, traduït al català de “sense sortida”. 

Segons Bosch “moltes coses entren en joc en aquesta exposició que es presenta avui  però una de les més importants és la idea de qüestionar el mites, els clixés, els codis establerts, en definitiva, el paradís perdut.  Vindria a ser una manera de lligar la natura i l ésser humà, que apareixen en un nou joc de llindars ja que d’una manera es dibuixa i s’ajunta la descoberta amb la pèrdua”. 

Glòria Bosch també va voler posar el focus en el punt de que es vol “infringir els límits que retallen la condició de possibilitat. Deixar vies obertes sempre i fugir de cercles codificats, per créixer en connexions. És tant sencill com dir que cal obrir-se més al món. Una altra de les coses que em meravella és que els artistes es llencin a l’aventura sense res previst a diferència del que fan els turistes convencionals que ho tenen tot estipulat i organitzat alhora de viatjar i moltes vegades es perden el que realment podrien absorbir.  Ells fan de turistes d’una forma lliure”. 

Un altre punt rellevant de la mostra és el tema de l’espai. Sobretot el poder apreciar com es va  transformant l’espai fins a arribar a una línia sonora i visual que han realitzat els artistes, cada un d’una forma molt diferent. 

Segons Bosch, “aquest projecte és molt important per mi ja que parlem d’un altre espai de trànsit i convido a l’espectador a transformar amb la mirada tot el que aneu veient. 

A destacar com els artistes han jugat amb  l’anonimat, al entrar en el creuer i s’han barrejat amb tot un conjunt de gent anònima  i han fet aquesta mena de procés intim,  que està en funció de l’estat d’ànim que sent cada persona”. 

Per sintetitzar el que ha triat cada artista per presentar aquest projecte, Glòria Bosch va resumir “l’Àlex ha  buscat el mar com a distància incorporea i els símbols de navegació;  el Jordi s’ha interessat per la ruta de la costa i la gent (la part més material) i el Víctor es va moure més entre la inmaterialitat ja que ha recolllit la veu que és inmaterial, aquestes capes infinites de so, per anar estirant els mots del viatge projectat, somiat i fet realitat”. 

L’exposició es podrà visitar durant tot aquest estiu  de dilluns a diumenge de 10:00-14:00 h i de 16:00 a 20:00 hores. 

Àlex Nogué, Jordi Puig i Víctor Sunyol inauguren \

Reformes al Museu Municipal de Tossa de Mar 

 

L’exposició NO EXIT coincideix amb la voluntat que ha començat a dur a terme el consistori tossenc d’aconseguir que el Museu Municipal de Tossa de Mar torni a ingressar a la xarxa de museus de Girona. Cal recordar que l’any 2016 hi va ser expulsat i rebaixat a la categoria de “col·lecció”  arrel d’una inspecció del Departament de Cultura per incompliment de la normativa. 

El Museu Municipal de Tossa de Mar està considerat el museu d’art contemporani més antic de l’Estat Espanyol, ja que va ser inaugurat a l’any 1935 i actualment està duguent a terme una sèrie de reformes per tornar a recuperar la seva categoria de museu,  com per exemple la reparació de les cobertes, instal.lació d’un ascensor, etc...

L’ajuntament de Tossa de Mar ha confirmat recentment que té previst destinar un total de 1.254.847 euros en tres anys per fer un canvi de model centrat en la cultura i la sostenibilitat, ja que ha estat seleccionat per al programa de plans de sostenibilitat turística en destinacions. Les reformes i adequació del Museu Municipal de Tossa de Mar serà una de les principals accions que es duran a terme.  

Banner-HCB-180x180px_v1-cat-1BONART_BANNER_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90