banners-CAT-04-1280x150

Exposicions

El Museu Hyacinthe Rigaud inaugura "Sous le soleil de Gauguin"

El Museu Hyacinthe Rigaud inaugura \

El 25 de juny el Museu Hyacinthe Rigaud de Perpinyà obre les portes de la seva nova exposició temporal titulada Sous le soleil de Gauguin que es podrà visitar fins al 6 de novembre d’enguany.

Un total de 100 obres emblemàtiques de George Daniel de Monfreid (1856-1929) seràn exhibides així com les obres de Paul Gauguin (1848-1903) que van ser desicives per la seva carrera. Es presentarà a les sales d'exposicions temporals del Museu d'Art Hyacinthe Rigaud i permetrà exposar el centenar d'obres segons un dispositiu escenogràfic desplegat en 400m2.

Els visitants podran descobrir les obres més emblemàtiques de George Daniel de Monfreid, la majoria inèdites, així com les 13 obres de Paul Gauguin que van compondre la seva col·lecció o van marcar el seu procés creatiu. Aquesta exposició es basa en la política d'adquisició duta a terme pel municipi de Perpinyà a favor del Museu d'Art Hyacinthe Rigaud que, des del 2020, aposta per l'elaboració d'aquest projecte enriquint les seves col·leccions amb grans compres.

Algunes de les obres més destacades d’aquesta exposició són: L'autoretrat amb la jaqueta blanca de l'exposició Volpini, h/t de 1889; El retrat de l'Olimp Rollet, m/t de 1912 (antiga col·lecció Victor Segalen); Els 26 boscos gravats que reprodueixen les obres de Gauguin, destinats a la impressió de la publicació del manuscrit Noa Noa de Gauguin, publicat per Éditions Crès, el 1924, per George Daniel de Monfreid; Els 96 quaderns diaris escrits per l'artista al llarg de la seva trajectòria.

George Daniel de Monfreid (1856-1929) és un destacat pintor del món de l'art de finals del segle XIX i principis del XX, que va dividir la seva vida entre París i la seva residència familiar a Corneilla de Conflent, als Pirineus Orientals. Amic incondicional i promotor de l'obra de Paul Gauguin (1848-1903), de la qual serà dipositari durant les seves estades a la Polinèsia, George Daniel de Monfreid és també un dels artistes que presideix el naixement d'una modernitat estimulada pel primitivisme de Gauguin.

La seva relació amb Gauguin va ser un dels fets més rellevants de la seva vida. Les seves afinitats es van manifestar immediatament amb motiu de l'exposició Volpini, organitzada per Gauguin el 1889 per a l'Exposició Universal de París, on Monfreid va exhibir un autoretrat anomenat "amb la jaqueta blanca". Un veritable manifest d'una personalitat artística que busca el seu camí, George Daniel de Monfreid, dividit entre impressionisme i divisionisme, apareix a les albors d'una carrera que tenyirà les seves promeses i l'exposició de la qual vol restaurar tant l'evolució com la qualitat. Així, el curs permetrà apropar l'obra de l'artista en la seva dimensió monogràfica i retrospectiva, al ritme de quatre apartats que revelaran: la seva afecció al paisatge i a la natura morta; el subtil diàleg que va mantenir amb Gauguin a través de la seva obra; la seva família i el seu seguici artístic a través de la seva pràctica del retrat.

També es desenvoluparà l'impacte de les trobades de George Daniel de Monfreid amb Victor Segalen (1878-1919) i Gustave Fayet (1865- 1925), així com la permanència de la relació que els fills de George Daniel de Monfreid, Agnès Huc de Monfreid i Henri de Monfreid, van haver de mantenir pel que fa a l'obra i la història del seu pare.

96 dietaris en versió digital

En el marc d'un programa que desenvolupa eines digitals al servei de la recerca i del públic, el Museu Rigaud proposa aquest any publicar en versió digital els 96 dietaris conservats per l'artista durant la seva trajectòria.

Aquest dietaris van ser adquirits pel museu, amb l'ajuda del fons patrimonial, el 2020, aquests manuscrits deixen a la posteritat la història de la vida d'un artista del dia a dia, per al període de 1896 a 1929. Aquests documents representen una important font històrica per al coneixement de l'obra de Monfreid, però també per al context artístic francès dels períodes coberts. Aquests quaderns estaran disponibles per a la seva consulta i descàrrega al web del Museu Rigaud a partir del 25 de juny i seran objecte d'una mediació específica integrada en el recorregut expositiu. Els horaris de visita a aquesta exposició són des del 1 de juny al 30 de setembre de 10:30 a 19:00, malgrat que la sortida es tanca a partir de les 18:30 hores.

 

Premi_Bonart_180x180JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal