banner-BonArt

Reportatges

Brossa, ara i sempre

Brossa, ara i sempre

L’obra de Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener del 1919 – 30 de desembre del 1998) com a poeta, dramaturg o artista no ha deixat d’interessar, cada vegada més, lectors, espectadors, visitants d’institucions culturals i museus d’arreu del món. Sens dubte, la dimensió artística i l’impacte dels seus poemes visuals, poemes objecte i instal·lacions ha contribuït a ampliar d’una manera exponencial la difusió internacional de la seva obra i també la seva popularitat entre nosaltres. Per molts, probablement, Joan Brossa ja pertany a la categoria de figures emblemàtiques de la cultura catalana, que al costat de noms com ara els de Gaudí, Miró, Dalí o Tàpies, ja formen part de la tradició de l’avantguarda i de la modernitat a Catalunya. Malgrat això, la seva obra és encara en molts aspectes desconeguda, o no prou coneguda, entre el gran públic. Després de vint anys de la seva mort, la totalitat de la seva obra, encara no del tot catalogada i no prou estudiada, es pot veure en perspectiva des de la seva dimensió realment immensa. El conjunt de més de vuitanta llibres de poemes, els volums del seu teatre complet, la creació de milers de poemes visuals, dels quals a penes se n’han editat uns centenars, la impactant producció d’objectes poètics, el catàleg d’instal·lacions i les intervencions urbanes, juntament amb les nombroses col·laboracions amb artistes, músics, cineastes, tan rellevants com ara Miró, Tàpies, Chillida, Amat, Perejaume, Borrell, Plensa, Esclusa, Mestres Quadreny, Carles Santos o Pere Portabella, formen, certament, un llegat extraordinari i únic en la nostra cultura. És per això que té tot el sentit celebrar-ne el centenari i poder revisar, estudiar i donar a conèixer la seva obra transgresora, múltiple i singular.
Per bé que l’Any Joan Brossa, impulsat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i innombrables institucions publiques i privades, s’estén des del 19 de gener del 2019, data del centenari del naixement del poeta, fins al 30 de desembre del 2019, tot coincidint amb el dia de la commemoració de la seva mort, no hi ha cap dubte que l’interès i l’actualitat de la seva obra seguiran més enllà de les dates de la celebració. De fet, la gran exposició Poesia Brossa, comissariada per Pedro G. Romero i Teresa Grandas, i presentada al Macba el 2017, que per primera vegada mostrava una àmplia selecció de documents de l’Arxiu Joan Brossa dipositat al Macba, iniciarà, el juny del 2019, una itinerància a Amèrica, al Museo Nacional de Bellas Artes de Buenos Aires, que continuarà, a Mèxic i els Estats Units, el 2020 i el 2021. Serà, sens dubte, una de les contribucions més importants de l’Any Joan Brossa per ajudar, amb el suport del Macba, l’Institut Ramon Llull i el Departament de Cultura de la Generalitat, a la difusió internacional de la seva obra.
Per sort, tot el llegat personal de Joan Brossa, les seves obres, la seva biblioteca, el seu arxiu de més de quaranta mil documents, que pertany a la Fundació Joan Brossa, està dipositat al Macba, i al seu centre de documentació, de manera que està preservat en les millors condicions possibles en un espai museístic públic amb accés obert a tots els estudiosos i agents culturals que ho desitgin. Per tant, podem dir que la fase de preservació patrimonial de l’obra de Brossa està garantida des de fa uns pocs anys.
Ara bé, el fet més remarcable de l’Any Joan Brossa és que, per primera vegada, la Fundació Joan Brossa pot disposar d’un espai propi cedit per l’Ajuntament de Barcelona en un edifici de la vella Seca, l’antiga fàbrica de moneda, al carrer La Seca, 2. El nou espai de la Fundació Joan Brossa, obert l’octubre del 2018, serà l’epicentre de l’Any Joan Brossa i el lloc on es concentraran moltes de les activitats programades. Fins al 14 d’abril, encara s’hi pot visitar l’exposició Art i follia. Joan Obiols i Vié. Psiquiatre i humanista, comissariada per Jordi Obiols, i, del 16 de maig al 29 de setembre, es podrà contemplar l’exposició La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental (1946-1980), comissariada per Eduard Escoffet. A la Fundació Joan Brossa es portarà a terme al llarg de l’Any Joan Brossa el cicle de converses Ens va fer Joan Brossa, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, que permet posar en contacte coneixedors personals del poeta amb joves creadors interessats en la seva obra.
Són innombrables les activitats, les edicions d’estudis, les reedicions, les exposicions, les lectures, les conferències, les representacions, els tallers, en institucions i centres culturals, biblioteques, escoles de tots els Països Catalans, que se celebraran al llarg de l’Any Joan Brossa i que no deixen de créixer. Les podeu consultar als webs de la Fundació Joan Brossa i de l’Any Joan Brossa. Esteu convidats a participar-hi!

A la imatge, Bombeta de Joan Brossa.

(*) Comissari de l'any Brossa.

300x300PB_Online_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88