banner_aire_bonart_horitzontal

Certàmens

XVII Festival Inund’art posa el focus als recorreguts sensitius

XVII Festival Inund’art posa el focus als recorreguts sensitius

Aquest dimarts a les 12 hores del migdia s’ha presentat la XVII edició del Festival Inund’Art de Girona a la Casa de la Cultura. En aquest acte hi han estat presents Joaquim Ayats, vicealcalde i regidor de cultura de l’Ajuntament de Girona; Albert Piñeira, vicepresident responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona; Albert Johé, director de la Casa de la Cultura; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura i Raquel Moron, coordinadora d’Inund’Art.

La mostra d'art, que se celebrarà del 3 de juny al 30 de juliol, recupera després de dos anys de pandèmia els espais públics de Girona. Els principals emplaçaments de la ciutat, com la Rambla de la Llibertat, acolliran múltiples propostes d’artistes de les arts visuals contemporànies. També es podran gaudir de les exposicions, instal·lacions, performances i intervencions a l’espai públic.

Recorreguts Sensitius i instal·lacions participatives

Enguany es posa l’accent a les propostes que acullen recorreguts sensitius, on les arts escèniques, musicals i visuals es fusionen per a crear experiències úniques per a l’espectador que forma part de l’obra.

Com a novetat el festival s’emplaçarà a localitzacions del centre de la ciutat de Girona com la Rambla de la Llibertat, el Punt de Trobada, la Plaça de la Volta d’en Rosés i també de diversos equipaments culturals de la ciutat com la Casa de Cultura, la Fundació Valvi i el Museu d’Història de Girona (Carbonera, Cisterna i el Refugi Antiaeri).

Durant aquest mes de juny i juliol es presenten un total de 31 artistes amb 25 propostes; una selecció que combina una selecció de participants de la convocatòria oberta on es van presentar més de 250 projectes i una tria de projectes únics i diversos en el sector de les arts visuals contemporànies. Aquest model híbrid fomenta la consolidació dels artistes emergents i reforça la professió de grans artistes de renom del nostre país.

Un any més, Inund’Art també manté el seu compromís en l’àmbit cultural, artístic i social aportant una programació a la ciutat de Girona que ofereix una clara vocació de treball en xarxa i sinèrgies amb escoles i instituts públics, centres d’art, universitats i els diversos equipaments de la ciutat.

La interacció de l’espectador és fonamental en les noves propostes de la XVII edició d’Inund’Art. Es té molt en compte la relació entre obra i espectador; tant els recorreguts com les instal·lacions fan partícips al públic.

Enguany es presenten cinc propostes sensorials com el que ofereix la Cia. Ambulantis amb la seva obra Ambulantis, que presenta un recorregut participatiu i poètic sobre el fenomen del viatger. A través del teatre sensorial, el teatre d’objectes i el teatre documental, la peça artística mobilitza l’espectador a través d’olors, foscor, silenci i tacte. Una experiència íntima que convida al públic a viure una travessia única.

En la mateixa línia, la Cia. Misstwo Mystic crea, en la seva proposta de microteatre ¡Asalto al paraíso!, mons en capses de llumins perquè la Piròmana d’Argos els escupi sofre i els encengui els mots. Amb objectes i poesia, en un espectacle de petit format, la companyia convida a assistir el diumenge 5 de juny a tothom qui camini per la Rambla de la Llibertat de Girona.

En aquest espai també s’emplaçarà la proposta del Teatro de los Sentidos, Espai Kümedungu, que és un indret per apagar el mòbil i aturar-se del frenètic dia a dia. Un recorregut que posa èmfasis en els somnis que s’embolcallen amb música i ones sonores sanadores.

El Festival no oblida els recorreguts per a tota la família i és per això que ofereix propostes per als menuts. Escarlata, presenta CorroC, una experiència concebuda com una visita guiada a una col·lecció de pedres amb forma de cor que cobren vida, expliquen històries i són l'eix d'un exercici geocardioteatralcircense.

També, Ángeles G. Gordillo (Las miradas compartidas) presenta a la Fundació Valvi el seu espectacle Anhelos que es desenvolupa amb petites escenes teatrals sostingudes amb afecte i algunes dosis d’humor, que proposen viure l’experiència d’una trobada d’éssers humans gràcies a la participació del públic.

Durant els dies 3, 4 i 5 de juny també es podran trobar pels carrers de la ciutat les instal·lacions, performances i intervencions com la de l’artista Virginie Laidin, resident al Bòlit de Girona, que proposa la instal·lació-performance participativa Nine. Un projecte on hi col·labora el Taller Art Dones del Centre Cívic Barri Vell i que explora les necessitats vanes i essencials del nostre cos per tal de retrobar-lo, aclarir-ne el potencial i estimar-ne els límits.

També treballa aquesta modalitat artística Audrey Briot, guanyadora del certamen Art per tot, que presenta el projecte d’instal·lació participativa Stymphalian Birds (Els ocells del llac Estimfal), que explora la influència de les plomes com a sensors de l’entorn i dels cossos per formar un nou embolcall sensible. Una de les instal·lacions que tindran més presència a la mostra d’art contemporani és la que es podrà veure el 4 i 5 de juny a la Rambla de la Llibertat. Bayona Studio amb MID STUDIO i Emi Martínez exposaran “Ordit” una fita vertical de vuit metres d’alçada conformada per un hiperboloide de fils. Aquesta peça permet la permeabilitat de l’espectador i esdevé un refugi atmosfèric.

Fins al 24 de juny es podrà veure l’exposició fotogràfica de Mónica G. Saavedra a la façana de la Casa Cultura. L’artista s’impregna de l’obra de la reconeguda etnòloga cubana Lydia Cabrera, qui al seu llibre Cuentos Negros de Cuba reflecteix, per mitjà de faules, la cultura afrocubana, plena de folklore, mites i fantasia. La mostra anirà acompanyada de la narració d’aquests contes interpretats per Sara Piemonte.

Exposició col·lectiva a la Casa de Cultura de Girona

Per últim, el dia 5 de juliol s’inauguren les exposicions a la Casa de Cultura de Girona, en què participen 11 artistes de les arts visuals en una exposició col·lectiva.

Es podran veure les obres i les instal·lacions audiovisuals dels artistes: Anna Jornet, Carla Palacios, Guillermo Escribano, Joan Vilajoana, J.S. Monteis, Miquel Garcia, Ramon Balcells, Sergio Cabrera, Laetitia Grün, Azucena Momo i Maria Alzamora. Es destaca el treball de Laetitia Grün, guanyadora del Projecte Transfronterer (en col·laboració amb l’Associació Agit’hé i Casa de la Generalitat a Perpinyà), que presenta À travers un projecte d’investigació que crea una transcripció singular de la natura i posa una mirada poètica al paisatge.

També, destaca la presentació del treball seleccionat a través del Projecte de La Menció Especial, Azucena Momo i Maria Alzamora amb Maresia, promogut per la Coordinació Territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya de Girona i que suposa la realització d’una exposició itinerant al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, a la Sala d’Art Jove de Barcelona i Ca l’Anita de Roses.

Anticipadament, del 3 al 23 de juny es podran gaudir de les obres de l’IES Sobrequés, l’Escola Municipal d’Art (EMA) i de les propostes dels alumnes de cicles de fotografia i il·lustració de l’Escola d’Art d’Olot. En aquest sentit, la mostra reforça el seu compromís de projecte transversal, comunitari i educatiu; per aquest motiu s’aposta per les accions de projectes en residència d’artistes en instituts i escoles on es proposa un treball de co-creació entre artistes i alumnes: Queralt Armengol, Azucena Momo i Clara Centenera amb els alumnes de l’IES Jaume Vicens Vives i Laura Bergillos amb els alumnes de l’IES Santa Eugènia.

JP_Bonart-180x180-Online_SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal