banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

Chillida Leku obre al públic "Miró a Zabalaga", una mostra concebuda com un homenatge a l'artista català

Chillida Leku obre al públic \
bonart hernani - 20/05/22

Miró a Zabalaga, que es podrà visitar del 21 de maig a l'1 de novembre del 2022, és una mostra concebuda com un homenatge a l'artista català que posa de manifest les connexions entre els dos artistes i celebra l'amistat de l'artista català amb Eduardo Chillida.

La mostra, que arrenca a l'aire lliure a la campa del museu amb les escultures de gran format Oiseau solaire (Ocell solar) i Femme (Dona), es desplega principalment al primer pis del caseriu Zabalaga amb una selecció d'obres datades entre 1946 i 1981. Entre les obres seleccionades destaca també un tapís realitzat entre 1989 i 1991 per Josep Royo a partir d'una litografia de l'artista català.

"Estar aquí amb Miró és fantàstic per l'oportunitat que suposa celebrar la visita a casa de Chillida, amb la impaciència que produeix rebre algú molt esperat", assenyala Estela Solana, responsable d'exposicions de Chillida Leku. "Les peces que componen Miró a Zabalaga transmeten una idea senzilla però també física, és la conjunció d´una gran obra de Chillida amb l´obra de Miró".

Les escultures, els dibuixos i els gravats que componen la mostra recorren les temàtiques habituals de l'artista i amb elles el color entra per primera vegada de manera intensa al mas, construcció reformada per l'escultor per albergar la seva obra. Les obres es relacionen entre si i s'agrupen per sales amb la idea de formar una composició. “Reunir el corpus de Miró al museu amb obres d'Eduardo Chillida genera un context excepcional per donar lloc a un diàleg enriquidor entre tots dos artistes, una oportunitat per acostar-nos-hi des de diferents punts de vista”, recalca Mireia Massagué, directora de Chillida Leku, que subratlla que les “obres es relacionen entre si però no es toquen, no comparteixen el mateix pedestal sinó que es presenten individualment”.

Aquesta proposta monogràfica transcorrerà de manera paral·lela i independent a l'exposició permanent de Chillida, però posarà de manifest els múltiples punts de connexió i convergències entre tots dos artistes. “Miró té un poder especial per fer que els seus revolts tendeixin a ser convexes. I com que jo sóc més aviat còncau…”, afirmava Eduardo Chillida el 1984 respecte a aquest diàleg.

Els personatges imaginaris de Miró, producte d'una ment lliure i inesgotable, poblen el primer pis del mas Zabalaga i troben el seu acomodament de manera que cada sala podria ser, en cert sentit, gaudida com una obra en conjunt. A cada espai hi ha una sèrie d'objectes que creen diferents atmosferes com el camp o el jardí, en diàleg directe també amb la part exterior del museu.

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90