DP_Bonart-1280x150px

Exposicions

"Si Volse a Retro" de Jordi Díaz Alamà i Grzegorz Gwiazda al MEAM

\
bonart barcelona - 13/05/22

Fins al 26 de juny el MEAM, que promou i difon l'art figuratiu dels segles XX i XXI, presenta Si volse a Retro, la primera exposició conjunta de l'espanyol Jordi Díaz Alamà i el polonès Grzegorz Gwiazda.

La mostra està composta per 63 obres; 54 pintures de Jordi Díaz i 9 escultures de Grzegorz Gwiazda, i s'emmarca en la celebració del 700è aniversari de la mort de Dante Alighieri, rendint homenatge a la seva obra més cèl·lica, la Divina Comedia. En aquesta mostra, es presenten de forma concreta i detallada les obres que formen part d'aquest projecte expositiu creat pel pintor català en col·laboració amb l'escultor polonès.

El poema èpic conta la història d'una visió d'un viatge en el qual Dante, transportat al món sobrenatural de la teologia medieval, contempla les tempestes dels condemnats a l'Infern, la purificació de les ànimes al Purgatori i les alegries dels Justos al Paradís. La sèrie Si Volse a Retro se centra en les diferents escenes de l'Infern, materialitzant pictòricament l'imaginari més impactant de Dante. Cada cant és representat per una pintura de gran format (tècnica mixta sobre llenç).

Tanmateix, Alamà s'allunya de la narració explícita, explorant notablement recursos abstractes i experimentals per plasmar i sublimar el paisatge infernal i els terribles suplicis de les ànimes pecadores. A la representació dels cants se li sumarà les escultures de l'artista polonès Grzegorz Gwiazda i material complementari constituït per retrats de personatges i criatures pintats per Alamà que ajudaran a enriquir la seva visió i interpretació de l'Infern de Dante. Alamà es va acostar per primera vegada a la Divina Comedia en la seva joventut durant la seva formació pictòrica a la ciutat de Florència. En el camí de casa a l'Acadèmia on s'estava formant artísticament, va creuar cada dia durant tres anys la plaça de la Santa Croce, presidida per l'escultura de Dante (1865), obra d'Enrico Pazzi.

La lectura de l'obra de Dante hi va enterrar la llavor d'una inquietud. Va sentir que quan arribés el moment, hauria d'intentar plasmar aquestes pàgines en imatges amb els seus propis pinzellades, amb el seu propi caràcter i visió.

Després d'anys de trajectòria creativa i formació continuada, Alamà va decidir el 2018 que havia arribat el moment d'iniciar una representació amb veu pròpia. L'execució de Si Volse a Retro va ser d'una enorme complexitat conceptual i compositiva, un dels majors desafiaments creatius de l'artista. La pluralitat d'escenaris, la ingent quantitat de personatges i bèsties imaginàries al costat de la varietat de les atmosferes representaven tot un repte: el pintor volia plasmar un món fantàstic, però alhora creïble, capaç d'interpel·lar el públic contemporani.

Gwiazda es va unir al projecte poc després. Tots dos compartien el desig de col·laborar en el pla artístic i el projecte era perfecte a aquest efecte. Fruit d'aquesta col·laboració va néixer una conjunció artística que marca un moment especial en les carreres de Gwiazda i Alamà. Amb aquest exercici conjunt submergeixen l' espectador en un torrent d' energia creadora de primer ordre. Els horaris de la visita a aquesta mostra són de dimarts a diumenge d’11 a 19 hores del vespre.

GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal