El Museu Nacional d'Art de Catalunya organitza el 12 de maig a les 18.30 h. una conferència solidària. Gràcies a la col·laboració amb Creu Roja, la quantitat total recaptada amb aquesta activitat es destinarà a l’acollida i integració de persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional que arriben a Catalunya, a causa del conflicte a Ucraïna.
Sota el títol Els museus en perill! ens plantejaran preguntes com: com s’ha convertit el patrimoni cultural i artístic en un ostatge dels enemics enfrontats? Com s’utilitza aquest patrimoni com a arma de càstig o de xantatge? Com el Dret Internacional Humanitari protegeix els béns culturals en un conflicte armat?
Els historiadors Mireia Capdevila i Francesc Vilanova, i l’experta en drets humans i cooperació internacional de la Creu Roja a Catalunya, Alexandra Gabarró, intentaran donar resposta a aquestes preguntes i ens acompanyaran a reflexionar sobre les imatges de la guerra d’Ucraïna, que han tornat a posar sobre la taula dues cares d'una mateixa moneda, tal i com ja vam veure a la mostra El Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la guerra civil (1936-1939) que va organitzar el Museu: d'una banda les destruccions dels agressors i, de l'altra, la tasca de salvaguarda dels museus, les biblioteques o els centres d’art, etc.
Durant la sessió, conduïda pel museòleg i historiador de l’art Damià Amorós, tindrem ocasió d’escoltar a Victoria Tissot, una de les artistes impulsores del projecte VESNA (Primavera), que acull el Museu Nacional. Aquesta iniciativa és una finestra oberta als artistes que s’han quedat a Ucraïna, amb l’esperança de la pau.