La Nit dels Museus torna a obrir les portes el 14 de maig en una edició marcada pel retorn a la normalitat. Després d’una última edició al maig amb moltes restriccions degudes a la pandèmia, enguany es recupera el format habitual per tal de recuperar l’hàbit de l’activitat col·lectiva.
Durant la Nit dels Museus es podrà visitar de forma gratuïta les exposicions temporals i col·leccions permanents dels centres participants. A més, diversos equipaments ofereixen activitats programades que inclouen visites guiades o teatralitzades, tallers, jocs de pistes i d’escapada, concursos, concerts i espectacles de poesia, dansa i teatre.
Aquest any, els visitants podran escollir entre més de 120 exposicions. L’oferta inclou experiències com les que ofereixen noves perspectives sobre els clàssics, com Picasso projecte blau, al Museu Picasso; El llegat més íntim, a la Fundació Miró, o Els Català, fotògrafs d’un segle, al Museu d’Història de Catalunya. En un altre context hi ha Obeliscs industrials. Xemeneies/BCN, al MUHBA Oliva Artés; Jo, de petita anava al port, al Museu Marítim, o Una mirada LGTBI+ a Planeta Vida, al Museu de Ciències Naturals del parc del Fòrum. Com a noms propis destaquen René Magritte, al CaixaForum; les retrospectives de Marguerite Duras, a La Virreina; d’Isidre Prunés, al Museu de l’Institut del Teatre, i la de Teresa Lanceta, al MACBA. La llista inclou també Goshka Macuga a la Fundació Antoni Tàpies, Apichatpong Weerasethakul a la Fabra i Coats o Francesc Tosquelles al CCCB.
En aquesta edició hi haurà més de 60 activitats programades. En molts casos es tracta de visites guiades, algunes de teatralitzades com les que s’ofereixen al Museu Marítim, els Museus d’Esplugues o la Torre Balldovina. En aquest últim equipament també hi haurà teatre, com al Museu d’Història de la Immigració i al Santa Mònica. La dansa serà present al Museu de l’Institut del Teatre, al Tecla Sala i al Museu de Ciències Naturals del parc del Fòrum. Hi ha espectacles variats al Cercle Artístic de Sant Lluc, al Centre de les Arts Lliures-Fundació Joan Brossa, al Museu d’Arqueologia i al Jardí Botànic, que s’incorpora com a novetat a la Nit dels Museus. Al Museu Can Framis hi haurà instal·lacions participatives i el Servei d’Arqueologia de Barcelona promourà rutes específiques per aquesta edició que no es realitzen la resta de l’any.
Foto: ©Robert Ramos