El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) obre la inscripció de l’onzena edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. Les inscripcions estaran obertes del 20 d’abril al 17 de maig de 2022.
Aquest certamen biennal i honorífic, que des de l’any 2000 reconeix les millors intervencions de creació, transformació i recuperació dels espais públics de les ciutats europees, distingirà obres realitzades entre el 2018 i el 2021. En un context com l’actual, en el qual l’emergència climàtica o la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19 evidencien que les ciutats d’arreu del món s’enfronten a nous reptes –climàtics, tecnològics, socials–, el valor de l’espai públic és més significatiu que mai.
El Premi, que és l’únic a Europa dedicat a l’espai públic i que es concedeix tant als autors del projecte com als seus promotors, vol reflectir la centralitat d’aquestes qüestions i convertir-se en un observatori de bones pràctiques que permeti pensar en possibles solucions davant d’un futur en què les ciutats tindran un paper primordial a l’hora de definir l’evolució de la societat.
El Premi és un observatori privilegiat de les ciutats europees i vol convertir-se en un espai de referència per debatre sobre els reptes de l’espai públic urbà, en col·laboració amb experts i institucions arquitectòniques, acadèmiques i culturals d’arreu del territori europeu. Al llarg dels seus 22 anys d’història i de 10 edicions, al Premi s’han presentat 2.206 obres i s’han atorgat 19 premis i 35 mencions.
El jurat internacional d’aquesta onzena edició està format per reputats professionals d’arreu del territori europeu: Presidenta i representant del CCCB: Teresa Galí-Izard. , enginyera agrícola i paisatgista, actualment és professora d’Arquitectura del Paisatge i directora del Master of Sciences in Landscape Architecture a l’ETH de Zuric, a Suïssa. Vocals: Hans Ibelings, crític i historiador d’arquitectura holandès, és director de The Architecture Observer; Eleni Myrivili, Doctora en antropologia i assessora de Resiliència i Sostenibilitat de la Ciutat d’Atenes; Andreas Ruby, director del Swiss Architecture Museum de Basilea i cofundador de Ruby Press; Paloma Strelitz, directora creativa de Patch i fundadora del col·lectiu Assemble, Londres i Špela Videčnik, arquitecta, sòcia fundadora del despatx OFIS architects de Ljubljana, Eslovènia. Secretari: Lluís Ortega, Doctor Arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, i Màster of Science (AAD) per la Columbia University.
Més informació i bases de la convocatòria