banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

El Departament de Cultura celebra la Diada de Sant Jordi

El Departament de Cultura celebra la Diada de Sant Jordi
bonart barcelona - 19/04/22

El Departament de Cultura celebra, un any més, la gran festa ciutadana, social i popular de la Diada de Sant Jordi, amb un seguit d’iniciatives que abasten molts aspectes de la celebració i que es difondran a les xarxes amb l’etiqueta #AmorPerLaCultura. Al matí, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, participarà en els actes culturals, trobades d’escriptors i fires de llibres de Barcelona i tancarà la jornada a Montblanc, on assistirà a la representació de “La llegenda de Sant Jordi”, que tindrà lloc al recinte emmurallat de la Vila Ducal.

Així, recuperades les activitats presencials, enguany torna la iniciativa Lletres al Parlament, el 22 d’abril a les 13 hores, amb la participació de la consellera Garriga. Es tracta d’un acte d’homenatge que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Parlament de Catalunya organitzen cada any al voltant de Sant Jordi i que enguany tindrà lloc al Saló de Sessions del Parlament. En ocasió dels noranta anys de la constitució de la Cambra, es llegiran textos d’escriptors que en foren diputats o treballadors als anys trenta i d’una selecció d’autores que, a l’època, des del periodisme i la literatura, van reflectir aquell moment.

D’altra banda, el 22 d’abril, a les 16 hores, tornarà el Bateig de trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en què es nomenen combois amb el nom dels escriptors i les escriptores dels quals se celebra la commemoració. Enguany està previst, per part de la Institució de les Lletres Catalanes, batejar unitats amb els noms de Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Aina Moll. La consellera Garriga participarà en el bateig. A més, dins de les instal·lacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), es podran visitar exposicions de petit format i veure vídeos de curta durada en els monitors dels vagons perquè els usuaris coneguin més els protagonistes de les commemoracions oficials.

El dia 22 d’abril, la ILC i FGC també organitzen un concurs a Instagram: #LletresAFerrocarrils. Els usuaris de FGC hauran de fotografiar trens o citacions dels autors i autores amb què hi ha batejades diverses unitats de ferrocarrils i pujar-les a les seves històries d’Instagram etiquetant @Lletrescatalanes i @fgc.cat. Entre tots els participants se sortejarà un joc editorial de la ILC i quatre entrades per al Parc Astronòmic del Montsec.

El mateix dia de Sant Jordi, la ILC organitza la segona edició del #JocSantJordi a les xarxes: una bateria de 30 preguntes literàries. Els participants podran respondre i descobrir curiositats, aspectes biogràfics, obres, etc. dels autors i autores de la literatura catalana. A més, el 23 d’abril, DIPLOCAT reprèn el programa de visitants internacionals en què convida una desena de periodistes de diferents països perquè visquin la jornada en persona.

La diada se celebra a tot Catalunya. Així, el 23 d’abril a les 9:30 hores, a Girona, té lloc l’esmorzar literari de Sant Jordi, als Serveis Territorials de Cultura, a la Casa Solterra. Enguany, amb el títol “Poetes Girona”, hi participaran els poetes Quim Español i Rosa Font. D’altra banda, els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona acolliran, el 25 d’abril, la conferència “Joan Fuster: un heterodox entre els heterodoxos”, en el centenari del seu naixement, a càrrec del professor i escriptor Jordi Martí Font. La segona part de l’acte consistirà en la lectura de fragments de l’obra de Fuster, a càrrec del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació de Professionals en Llengua i Literatura Catalanes i l’Escola de Lletres de Tarragona.

Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el dissabte de Sant Jordi. Concretament, hi participen: el Museu d’Arqueologia de Catalunya (totes les seves seus: Barcelona, Empúries, Girona Olèrdola i Ullastret); el Museu d’Història de Catalunya; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (seus de Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles), i el Museu d’Art de Girona.

A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya organitza la sessió de contes “Dracs de tot el món i com trobar-los”, adreçada a nens i nenes a partir de 3 anys. L’activitat tindrà lloc el mateix dia de Sant Jordi, a les 11 hores. També a Barcelona, el mateix dia, el Museu d’Arqueologia de Catalunya ofereix l’activitat familiar “Heroi per un dia!”. I, l’endemà a les 11 hores, un joc de rol. A Empúries, qui s’apropi a visitar el jaciment podrà gaudir d’una visita virtual a Empúries molt especial a través de la tecnologia de la realitat virtual; a Ullastret, durant tot el cap de setmana, es projectarà, a la sala immersiva, l’audiovisual amb la reconstrucció virtual del conjunt arqueològic d’Ullastret, i a Olèrdola es podrà gaudir de la visita “Olèrdola, 4.000 anys d'història”, el diumenge 24 d’abril.

A Girona, un any més, el Museu d’Art de Girona celebra aquesta diada amb les escoles. Divendres 22 d’abril, a partir de les 10 hores, tindrà lloc un espectacle infantil sobre Sant Jordi per al cicle inicial de primària. La proposta, gratuïta, va a càrrec de la companyia Creixent amb Art i s’hi explicaran diverses històries al voltant de la festivitat: des de la història clàssica de Sant Jordi fins a altres històries en què els protagonistes medievals són un xic diferents dels estereotips que tenim al cap: princeses forçudes, dracs amorosos i cavallers pacífics.

D’altra banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya exposarà al públic, a la seva seu de Sant Cugat del Vallès, diverses vitrines amb una desena de peces patrimonials destacades que conserva a la seva biblioteca. Així mateix, farà públiques una línia de temps amb una selecció de vint fons personals de creadors destacats, accessibles a través d’Arxius en Línia, i una galeria d’imatges d’una cinquantena d’escriptors conservades a l’Arxiu, també accessibles en línia.

També hi haurà presentacions de llibres a diversos arxius comarcals de Catalunya. L’Arxiu Comarcal del Maresme presentarà, dijous 21 d’abril, el llibre El Maresme yeyé. Recull de la postal turística dels 1960's -1980's al Maresme i més enllà, que acompanyarà una mostra amb el mateix nom, i l’endemà, 22 d’abril, el llibre En la construcció de la cultura del catalanisme al Maresme. Els Jocs Florals de Mataró de 1904 i el certamen literari de la Nova Constància de 1905. A Caldes d’Estrac, el 24 d’abril, tindrà lloc una jornada entorn de la presentació del llibre La Sardana del Segle XX, amb l’actuació de l’Orfeó de Sant Vicenç, que interpretarà diverses peces i una audició de sardana “Caldetes” recuperada del fons documental del mestre Mont, custodiat a l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb una exhibició per part d’una Colla sardanista. A l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, l’autora Glòria Rebugent Expósito presentarà el llibre Un biberó amb sort, amb la participació de l’escriptor i periodista Xavier Sala Roig. L’acte tindrà lloc a la sala d’actes de l’Arxiu a la Bisbal de l’Empordà el dimecres 20 d’abril a les 20 hores. A les comarques de Camp de Tarragona, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha organitzat, el dimecres 20 d’abril, a la Casa de Cultura de l’Arboç, la presentació del llibre Farmàcia, poesia i societat al Vendrellde Joan Ramon i Soler (1851-1900). Estudi del seu llegat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, obra de Neus Oliveras Samitier, la qual participarà en l’acte juntament amb la directora de l’Arxiu i l’alcalde del municipi. Al Centre Cultural A. Garcia Lorca del Vendrell, es podrà veure la mostra “La vida i l’obra del músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)”, organitzada també per l’Arxiu del Baix Penedès. Finalment, a Cervera, l’Arxiu Comarcal de la Segarra organitza una mostra sobre cartells de Sant Jordi que es conserven a l’arxiu. 

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal