El Castell de Benedormiens-Castell d’Aro acull l’exposició temporal de pintura de Lourdes Fisa titulada Terra Blava. En aquesta mostra Fisa presenta una selecció de la seva obra des d’un enfocament transversal, que en recorre diverses etapes i temàtiques. L’artista pren dues grans línies del seu treball com a nucli de la mostra: la terra, d’una banda, i de l’altra l’aigua. Es tracta de dos elements simbòlics però també sensorials que vertebren sobretot la seva sensibilitat pictòrica. I és que entre la calidesa i solidesa contundent de la terra i la fluïdesa de l’aigua, l’obra de Fisa s’estén en el temps com una constant exploració plàstica que investiga conceptes relatius a la naturalesa i també a la humanitat: la fragilitat, la fortalesa, el dolor, la llum, el viatge, el moviment, entre d’altres.
El centre de l’obra com també la trajectòria de l’artista, se centra en un treball de l’abstracció que beu de certes qualitats matèriques de la pintura informalista o de l’expressionisme abstracte, però incorpora elements de la seva formació com a gravadora, que sempre ha seguit treballant en menor o major mesura fins avui. L’utilitza com a tècnica principal però també com a tècnica de base damunt la qual incidir amb la pintura. La mixtura de tècniques és quelcom que ha anat aplicant amb naturalitat, utilitzant-les com un instrument d’exploració de l’estil i de la forma, que al capdavall són la matèria expressiva principal a les quals s’entrega. Si prenem per exemple aquesta influència de l’informalisme com a referència per a analitzar la seva obra, de seguida trobarem que d’informalista en té ben poc, ja que tot el seu recorregut estètic mostra una tendència a l’ordenament, a cert retrobament de la geometria que s’imposa malgrat l’expressivitat i la gestualitat perseguides en l’atac de la superfície. És com si Fisa partís d’un impuls intacte i essencial que després necessita endreçar lleugerament, ubicar en un espai. Segons el crítc d’art Alexandre Roa “precisament, aquesta endreça és la que dona força a l’expressió i al gest; d’altra manera, ens trobaríem davant d’un exercici de mera inundació sense connexió entre l’acte creatiu i la mirada. L’artista és conscient que cal, per bé que intuïtivament, establir un pont entre l’energia creativa i la mirada del receptor. L’obra, en definitiva, té com a objectiu aquest diàleg”.
L’exposició es podrà visitar fins al 8 de maig del 2022 els caps de setmana i festius d’11 a 13 h. i de 17 a 20 h. del vespre.