banner-1280x150-gene

Exposicions

La Fundació Miró ens presenta "Miró. El llegat més íntim"

La Fundació Miró ens presenta \
bonart barcelona - 01/04/22
.

La Fundació Joan Miró presenta, de l'1 d'abril al 26 de setembre, Miró. El llegat més íntim, una exposició que fa aflorar la dimensió més personal de l’artista a través de la revisió de les col·leccions que va crear per a la seva família.

Comissariada per Marko Daniel, juntament amb Elena Escolar i Dolors Rodríguez Roig, la mostra reconstrueix la història d’estimació i generositat que Miró inicia amb la reserva d’obra pròpia per a la seva esposa i la seva filla, i que desemboca en la creació de la Fundació Joan Miró.

Miró. El llegat més íntim aplega uns cent vuitanta objectes, entre els quals una vuitantena d’obres de Joan Miró que ressegueixen gairebé set dècades de trajectòria artística, així com dibuixos preparatoris, documentació inèdita i fotografies familiars. L'exposició ens descobreix una faceta poc coneguda de Joan Miró, la de col·leccionista de la seva pròpia obra, que es va traduir en la creació de tres col·leccions familiars de primera magnitud: la seva, la de la seva esposa i la de la seva filla. El projecte revisa la formació i l’evolució d’aquests fons tot obrint una porta inèdita al Miró més personal. Comissariada per Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, juntament amb Elena Escolar i Dolors Rodríguez Roig, historiadores de l’àrea de col·leccions de la institució, l’exposició reconstrueix el camí de generositats que va des del gest íntim de Miró amb els seus éssers estimats fins a la vocació universal de compartir el seu pensament i el seu llegat a través de la creació de la Fundació Joan Miró, un espai i una col·lecció únics que l’artista dona a la ciutat de Barcelona.

L’exposició s’articula en cinc àmbits diferents, que presenten la formació i l’evolució de les col·leccions familiars, i alhora apunten els vincles entre les obres seleccionades i els moments vitals, culturals i històrics del segle XX que van viure Joan Miró, Pilar Juncosa i Dolors Miró. 

A l’entorn de la seva creació, l’any 1975, Joan Miró va destinar-hi gran part de la seva col·lecció personal, seleccionant de forma prioritària el seu art més nou i transgressor per ser conservat al Centre d’Estudis d’Art Contemporani que havia concebut. Seguidament, i en plena complicitat, Pilar Juncosa va fer donació d’una part molt important del seu fons personal, proporcionant també al museu obra anterior a la dècada del 1970. Actualment, aquest compromís de tots dos amb la Fundació Joan Miró continua ben viu a les mans dels seus descendents, que, darrere l’estela dels pares i els avis, han seguit dipositant obra a la Fundació de forma continuada fins al flamant dipòsit arribat enguany, amb cinquanta-quatre obres noves de l’artista i cinc obres més d’Alexander Calder, que permeten reforçar significativament la col·lecció de la institució.

L’exposició propicia un diàleg entre tots els fons familiars reunits a la Fundació, reconstrueix les històries que els travessen i ret homenatge així a la família Miró, que, amb la seva generositat, ha contribuït a bastir la col·lecció pública més important del món de l’obra de Joan Miró.

Imatge: 19a. Dona i ocell en la nit, 1945. Joan Miró. Successió Miró, 2022.

Nial nou-180x178Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88