Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

"Retícula Quebrada" i "Carta de Quebrados" a la Galeria Rosa Santos

\
bonart madrid - 30/03/22

La Galeria Rosa Santos (Madrid) presenta del 2 d'abril al 28 de maig Retícula Quebrada   i del 25 de març al 20 de maig, Carta de Quebrados a la Galeria Rosa Santos (València) de Chema López. Retícula Quebrada i Carta de Quebrados són les dues parts del projecte sincrònic que Chema López presenta a les galeries de Madrid i València.

Retícula Quebrada podria referir-se a una impressió trencada, a una fractura al dibuix o a les divisions amb forma de cel·la que caracteritzen els certificats que en aquest projecte es mostren. Tanmateix, si aprofundim una mica més és possible entendre aquesta “fallida” com la realitat social i vital de les dones representades. Dones i famílies que van ser travessades per la migració, el conflicte, la frontera, el viatge i el prejudici, i les vides del qual es resumeixen concisament en documents d'identitat, permisos de residència i altres escrits oficials amb classificacions purament descriptives.

Retícula Quebrada es mostra com un cos amb dos braços, un que recull les representacions de les diferents dones, migrants i famílies a les pintures, i un altre que es recolza en l'abstracció per apuntar als estratagemes i mecanismes de control que utilitza el poder. Un interessant eclecticisme reunit a l'obra de Chema López per qüestionar les certeses que, malgrat ser generades a través de les classificacions i imatges institucionals, assimilem com a intrínseques a la raó col·lectiva.

D'altra banda a Carta de Quebrados, Chema López construeix la seva obra al voltant dels certificats que apareixen a diversos territoris i moments històrics, alguns són carnets d'afiliació usats en temps de guerra, i altres sorgeixen amb l'objectiu d'identificar, catalogar i segregar diferents grups socials. Però el recorregut que aquí se'ns proposa no és únicament una comparativa entre individus segons la categorització institucional, sinó que també és una exploració de les múltiples cares d'un conflicte, així com dels jocs del poder, les abstraccions, els camuflatges i la capacitat d'afectació social.

Carta de Quebrados és el títol d'aquest nou projecte i exposició que, a través de les pintures instal·lades com una carta cromàtica, juga a ser al·legoria dels colors fallts, és a dir dels que s'obtenen de la barreja dels complementaris i la suma del blanc. No obstant això, aquesta idea es dissipa quan intentem reconèixer-la com a tal a l'obra de Chema López, qui encara fila més fi. Navegar entre les descripcions antagonistes i esbiaixades dels protagonistes (anònims) d'aquest projecte ens confirma la ruptura que els certificats i la vida han imposat entre el que potser algun dia es va poder anomenar complementari, però que la ideologia, el poder i els interessos polítics mantindran necessàriament separat.

banner-oro-180x180-geneNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px