40_MNACTEC_Banner-1280x150

Exposicions

Els Amics del Museu d'Art de Girona celebren el seu 30è aniversari amb dues exposicions

Els Amics del Museu d\'Art de Girona celebren el seu 30è aniversari amb dues exposicions
bonart girona - 26/03/22

Amb motiu del 30è aniversari dels Amics del Museu d’Art de Girona es presenten dues exposicions a la Cambra de la Propietat Urbana de Girona i a l’Espai 22.

La primera es durà a terme del 1 al 30 d’abril a la Cambra de la Propietat Urbana, amb la totalitat del Fons que va cedir l’artista Montse Pla, de la Fundació Privada Terra i Arbres el 9 de juny de 2019, de 32 obres sobre paper com aiguaforts, gravats, serigrafia i aiguatintes. En aquesta mostra els visitants hi poden trobar les obres de personatges de renom com Modest Cuixart, Josep Grau Garriga, Josep Guinovart, Manel Marzo-Mart, Assumpció Mateu i Josep Uclés, entre altres. També es poden apreciar obres d’escriptors com Tísner, Maria Barbal, Ana Maria Matute, Salvador Pàniker, etc...

Segons fonts dels Amics del Museu d’Art de Girona “el principal objectiu d’aquesta exposició és presentar el Fons dels Amics del Museu d’Art als socis i als visitants i també agrair, de manera molt especial, la donació dels artistes que al llarg de tants anys han col.laborat de forma generosa amb la nostra associació”.

Per altra part, s’ha programat una segona mostra titulada Còpies originals seriades dels Amics, que també s’inaugurà al 1 d’abril i que es podrà visitar fins al dia 30 del mateix mes, a l’Espai 22 i que consta de 26 còpies originals seriades provinents de la donació que han fet cada any un artista diferent a l’associació. Cal dir que de l’original se’n fa una còpia original seriada que es reparteix als socis el dia de la Festa dels Amics.

Els horaris de visita d’aquestes dues exposicions són de 16 a 19 hores de dilluns a divendres.

Un Espai Fixe i un Museu d’Art Contemporani a Girona

Des del mes de gener, la Raimonda Coll ha estat nombrada presidenta dels AMDA.
Ella és doctorada en Història de l’Art i coneix molt bé el teixit dels pintors de la ciutat ja que ve organitzant moltes exposicions d’art a Girona.

Segons l’actual presidenta “un dels reptes més importants que perseguim des dels Amics és el de buscar nous espais per fer exposicions ja que ja fa temps que no estem als Serveis Territorials del carrer Ciutadans, i per contrarestar-ho la Cambra de la Propietat Urbana de Girona i l’Espai 22 de la Llibreria 22 ens cedeixen puntualment els seus espais per realitzar les exposicions temporals dels nostres artistes”. Malauradament Coll assenyala que “no tenim un espai fixe i faig una crida a les institucions per poguer fer les activitats que fem els AMDA”. Un altre dels objectius que persegueix la nova presidenta des de fa 25 anys és el de la creació d’un Museu d’Art Contemporani a Girona, ja que segons ella “Figueres i Olot ja el tenen, però nosaltres tenim el Centre Cultural Bòlit de Girona, però no és contemporani ja que hi trobem a faltar exposicions d’obra dels anys 40 i 50, no podem veure ni obra de Niebla, ni obra de Torres Monsó, ni les peces de l’època de Fàbregas o Colomer, com tampoc obra dels anys 60, 70, 80 i 90”.

Raimonda ha comentat que des dels AMDA la seva funció és de donar suport a la direcció del Museu d’Art de Girona i crec que això canviarà amb el temps ja que ens estem adonant que “s’està entrant en noves dinàmiques”. La funció primordial dels Amics “és comprar obrar per omplir el Museu d’Art de Girona i aprofito per dir a totes les entitats gironines que la nostra funció és principalment d’intermediadora” ha subratllat Coll. Ara fa poc que els Amics han comprat dues obres del artista Emili Vilà.

Pel que fa al tema de les activitats que s’han programat per aquest 30è aniversari, el vocal dels AMDA, Joan Gaya ha informat que es durà a terme un cicle de tres conferències com per exemple el diàleg entre Joan Surroca i Eugènia Cros, o el diàleg entre Joaquim Nadal i Jordi Dalmau, i a la tardor, Josep Calatayud parlarà sobre les prespectives i estratègies de futur entre la relació del Museu d’Art de Girona i els AMDA.

També s’ha plantejat un cicle dues exposicions aquest abril que serveixen per “mostrar el patrimoni que els amics hem anat acumulant durant els darrers anys” i el dia 29 d’abril a les 18:00 hores hi ha una funció de teatre de Pollock i Cia al Centre Cívic Sant Narcís que està programada amb l’objectiu de reivindicar la capacitat de l’art per reconectar persones que tenen problemes psicològics amb el món real.

Al segon mestre, concretament al mes de juny hi ha prevista la festa anual del “amic/ga honori/a”, que consisteix en el nombrament d’Amic o Amiga honorària a un soci/a de l’entitat per tal de reconèixer la seva trajectòria, i que aquest any s’ha previst que sigui el Jordi Dalmau. També cal destacar la tradicional celebració del concert de nadales al Auditori Josep Irla de Girona.

Un total de 642 persones són socis del MDA, però segons Gaya “ens agradaria arribar als 6.000” i insisteix que “la quota per fer-se soci és molt modesta i necessitem aquests diners per tal que l’entitat funcioni. També intentem convèncer a la gent jove que entri, rejovenir a la Junta, etc...”

El vocal ha explicat que al costat dels ingressos de les quotes dels socis, també hi ha una gran col.laboració “que no es pot valorar amb diners” amb moltes de les entitats públiques i privades que participen amb els Amics com són la Casa de la Cultura, el Centre Cultural La Mercè, la Llibreria 22, la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, etc...

Gaya, resumeix que el que volem aconseguir és “que entre tots fer una família cultural que se senti unida entorn un gran projecte”.

També cal destacar el conveni que s’ha aconseguit amb el gremi de llibreters de Girona, ja que pel proper novembre es realitzarà una mostra d’un artista que lligui amb el llibre o tema amb la seva escultura o ceràmica, i que s’exposarà en els apadors de les llibreries. Actualment els Amics participem amb el GEiEG amb el concurs de pintura ràpida i actualment estant treballant amb el Festival del Girona temps de flors 2022, ja que dos escultors seran els encarregats de fer la proposta de l’exposició de la propera edició del festival.

Cal recordar que L’AMDA es va inaugurar al 1992 i el seu fundador va ser el Joan Surroca, que va ser el soci número 1 de l’associació. Surroca que és una persona molt viatjera i inquieta i ha visitat molts museus d’arreu del món, es va adonar fa uns anys que darrera els grans museus extrangers hi havia una entitat ciutadana, uns amics del museu, que s’havien constituït com una associació per donar-li suport sobretot per proveir el seu fons per tal que aquest adquireixi obra. Amb aquesta idea de “més col·laboració social al Museu d’Art” va sorgir la idea de constituir aquesta associació.

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90