banner-BonArt

Exposicions

El Liceu commemora el seu 175è aniversari amb "Museus i Liceu: Una història compartida"

El Liceu commemora el seu 175è aniversari amb \
bonart barcelona - 16/03/22

Museus i Liceu: una història compartida és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. L’acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país.

Aquesta serà la primera acció destacada en els actes commemoratius del175è aniversari del Liceu. Durant les temporades 2021/22 i 2022/23, el Gran Teatre celebra l’efemèride amb un seguit d’activitats participatives arreu del territori, amb l'objectiu de compartir tots els anys d'història del Teatre amb aquelles persones i entitats que, d’alguna manera, han contribuït a construir-la. En aquest cas, 121 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023.

En total són 79 centres participants a la província de Barcelona, 25 a la de Girona, 7 a Lleida i 10 a Tarragona. Al voltant de 145 obres composen aquesta eclèctica mostra, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, entre d’altres. Moltes de les obres tenen una relació directa amb el Teatre, d’altres, però estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre, i formen part, alhora, de l’herència cultural necessària per ser on som avui i documentar la història del Gran Teatre del Liceu.

La iniciativa aglutina centres com ara Santa Mònica, el MNAC, Museu Picasso, Museu Dalí,  MACBA, CCCB, La Pedrera - Casa Milà, Museu del Futbol Club Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, entre molts d’altres. Al costat de cada peça exposada a cada centre, hi haurà una cartel·la amb un QR des del qual es podrà consultar totes les obres d'aquesta acció

Un exemple d'aquesta col·laboració és la peça Reconstrucción: La Santa Virreina (Escena III) dels artistes Verónica Lahitte i Antonio Gagliano que acull el Centre d’Arts Santa Mònica dins l’exposició La tradició que ens travessa. En el text teatral de José María Pemán de l’any 1939, La Santa Virreina, que relata la llegenda europea del “descobriment” de la planta de la quina per a la cura de les febres palúdiques a principis del segle XVII, és el Sol el culpable de les febres que pateix la comtessa del Virregnat del Perú. La Santa Virreinaés part del que després es va anomenar teatre falangista, una sèrie de propostes teatrals realitzades entre els anys 1937 i 1941 en què les directrius eren clares: la història d’Espanya es veia i es construïa com una concatenació de grans successos obeint als ideals falangistes de l’imperi i la recuperació d’un passat gloriós.

 

Ver_llover_Bonart_180x180 pxBanner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90