BONART_1280x150

Certàmens

Catorzena edició del Sismògraf Olot, festival centrat en el moviment i el paisatge

Catorzena edició del Sismògraf Olot, festival centrat en el moviment i el paisatge
bonart olot - 04/03/22

La catorzena edició del Sismògraf Olot se celebrarà aquest abril i marcarà el camí de la transformació cap a un nou model de festival centrat en el moviment i el paisatge. Des del 7 i fins el 10 d’abril el Sismògraf viurà els seus dies forts amb propostes que inundaran la ciutat de diferents disciplines del moviment.

En total, es podran veure una trentena de propostes d’arts vives que exposaran el cos en diàleg amb la ciutat i el seu entorn singular. Sota el lema “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”, el Sismògraf és a partir d’ara un festival situat i conscient, amb una mirada més global, més sostenible i fet per a la ciutat.

El Sismògraf 2022 es proposa abordar tres objectius a partir dels quals es construeix i es dissenya la programació del festival: els reptes socials, el repte ambiental i el repte relacional. La programació convidarà al públic a descobrir i deixar-se portar, amb més propostes internacionals i més sites que mai en entorns com el volcà Montsacopa, els Tossols, la Plaça de Braus, l’Estadi d’Atletisme o les Fonts de Sant Roc, entre d’altres.

Catorzena edició del Sismògraf Olot, festival centrat en el moviment i el paisatge

Amb aquest tres reptes com a horitzó, el Sismògraf presenta el dissabte 2 d’abril una jornada on es podran veure els espectacles Migrare de la Cia. Maduixa, on quatre intèrprets dones ens mostraran la cruesa de l’exili a través de la dansa i el circ; el solo performàtic d’Ada Vilaró, S.O.S., que abordarà l’emergència climàtica; i Insecta Dance Music, del duet de música electrònica i poesia Jansky, que presentaran un concert de realitat sonora augmentada a partir del so dels insectes.

Aquesta edició cal destacar el pes de la programació internacional. Per exemple, amb City Horses, dirigit per les artistes sueques Anna Källblad i Helena Byström, i que és una coproducció amb dotze festivals d’Europa a través del programa Big Pulse Dance Alliance. A través d’una convocatòria pública s’han escollit dotze intèrprets dones que simularan un ramat d’eugues en llibertat passejant-se per la ciutat. O amb Bark, de la companyia Acting for Climate, que vindrà de Noruega fins a Olot amb transport públic i bicicleta per presentar un espectacle de dansa aèria i circ on els arbres formaran part de la peça. Una col·laboració del festival amb el projecte europeu Perform Europe.

Aquesta presència de l’entorn natural és molt rellevant en el nou Sismògraf. Igual que el nou verd corporatiu del festival, aquest color es trasllada a la programació amb propostes que integren l’entorn representatiu d’Olot. Com a Nebula, de la francesa d’origen brasiler Vania Vaneau, que abordarà la relació cos humà-natura en un context postapocalíptic des del cràter del volcà Montsacopa, o Gratte Ciel, de la companyia francesa Rozéo que presentaran un espectacle de contemplació sobre delicades perxes metàl·liques des de l’Estadi d’Atletisme.

La sostenibilitat i, per extensió, la natura i els éssers vius que l’habiten, són protagonistes de diferents propostes, com és el cas dels cucs a Mass-Bloom explorations, dels danesos Recoil Performance Group, o dels bacteris i fongs a Paramecis i Meteorits, de Xesca Salvà & Marc Villanueva.

Catorzena edició del Sismògraf Olot, festival centrat en el moviment i el paisatge

El Sismògraf 2022 ens convida a qüestionar-nos i reflexionar sobre la nostra identitat i societat. En aquesta línia, s’estrenarà el solo de dansa íntim Panorama, de Raquel Gualtero, i Runa, d’Amer Kabbani, una peça d’auto-ficció de circ contemporani que qüestiona l’absurditat de les fronteres territorials i els conflictes humans, en un diàleg amb els objectes (runa), el cos i el so. També juguen amb objectes Àngel Duran a Papillon (un potent capoll lumínic) i la companyia francocanadenca Un loup pour l’homme a Cuir (arnesos eqüestres de cuir). Entre la resta de propostes amb fort contingut social, trobem Nest, de Marie Gyselbrecht, membre de la companyia Peeping Tom que presentarà una performance sobre les persones sense llar.

Mantenint la seva essència, el Sismògraf recupera un any més la cita del diumenge al matí al Parc Nou, una de les activitats més emblemàtiques i concorregudes del festival, que enguany adopta el nom de Parc Nou en Moviment. Hi actuaran sis companyies: Cia. Silvia Batet, Colectivo Lamajara, Ivona, Fran Sieira, Elvi Balboa, a més de les eugues de City Horses.

Més enllà d’aquesta primera quinzena d’abril el Sismògraf programarà diferents espectacles al llarg del mes i presentarà Rojos de la Companyia Miquel Barcelona, el 14 d’abril; Shalott de la Companyia Shalott, amb motiu de la diada de Sant Jordi; i el familiar Imperfect de La Baldufa & Sol Picó al Teatre Principal d’Olot, el 24 d’abril. Com a colofó final, i també al Teatre Principal, el Sismògraf clourà la seva catorzena edició amb Very very slightly de la mallorquina Eulàlia Bergadà el dia 29 d’abril coincidint amb el Dia de la Dansa.

Eude, genericBanner-Camara-domestica-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal