Del 22 de febrer i fins al 26 de maig, la Casa de Cultura de Girona acull l’exposició temporal titulada Fita en cartell de Domènec Fita, considerat una de les figures més rellevants de l’art català del segle XX.
L’exposició aplega una diversitat de propostes de cartell relacionades amb l’artista gironí. La mostra inclou obres realitzades pel mateix Fita com a cartellista, exemples d’altres autors que han utilitzat obres de Fita en els seus cartells, pòsters d’anunci sobre exposicions de Fita i també cartells en què l’artista va participar col·lectivament amb altres artistes, així com cartells provinents del seu Estudi d’art.
Aquests cartells són fruit de la col·laboració amb les diverses entitats. Segons Albert Piñeria “els cartells tenen un segell comú, que és la voluntat de servei al marge dels mitjans econòmics de què es disposava per fer-los” i ha afegit que “estudiar i exposar la producció de cartells de Fita era molt necessari per poder continuar investigant sobre la seva data producció i posar- la en context i disposició del públic”.
Per la seva part, el doctor en Història de l’art Santi Barjau recalca que “Fita segueix les pautes habituals en la producció dels artistes consolidats que es dediquen a fer cartells i mostra una atenció especial als esdeveniments i commemoracions de caràcter cultural, a l’activisme social o fins i tot polític i, en el cas de Fita, també en el camp del cartell religiós” i assenyala que “aquests cartells són testimoni de quasi sis dècades de la vida gironina i catalana, i del desenvolupament de l’art en aquests anys”. Un dels trets més destacats a tenir en compte del cartellisme de Domènec Fita són l’arrelament a Girona.
Pel que fa a l’espai expositiu, s’organitza en dos àmbits. D’una banda, la sala gran del segon pis de la Casa de la Cultura, seu de la Fundació, on es presenta tot el cartellisme realitzat per Fita, conjuntament amb les peces en què el pintor és protagonista, ja sigui perquè la imatge correspon a una obra seva o perquè el cartell és un mitjà de divulgació de la seva obra.
A més, a l’espai de la Fundació s’hi pot trobar un diàleg entre cartells i altres obres de l’artista, remarcant així la correspondència com a tret essencial del seu art global. Igualment, en aquest espai s’osfereix una racó dedicat a l’Estudi d’art i al grafisme utilitzat per Fita en el disseny de pòsters i cartells.
Alguns dels cartells més destacats que es mostren en aquesta exposició són: “Hotel Llevant- Llafranc” dibuix-ceràmica Fita, 1994; “63 Aplec del GEiEG”, 1996, “100 anys Dominiques Pont Major, 1994”, “Festa Major Urb.Montjuic, 1977”, “50a Flors a Girona, Girona Temps de Flors”, 2005, etc...
En el acte d’inauguració hi van ser presents Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i Kim Bover i Busquet, comissari de la mostra.
Gràcies a la destacada feina de recol·lecció d’Antoni Monturiol i Magda Pujolàs s’ha aconseguit dur a terme aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 23 de maig d’enguany.